自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我成日好怕推BB車上扶手電梯,好鬼危險,所以通常只去D已知有商場電梯地方行 (例如太古城,又一城)...有次去中環一座office building想上去大家樂食個下午茶,點知嗰個地方只有扶手電梯 (or 貨"車立"),所以最後只有打退堂鼓....

男爵府

好媽媽勳章

有都無用啦~~~~甘多d4肢健全(年老or帶同小朋友唔計)既同我地爭~~~~幾多 車立都等如無啦~~~~有時見架車立多4肢健全既人等~我地推bb車用電梯仲快~~~~~都唔知d人係都要搭車立做咩???隻腳有事咩???用電梯唔得咩??????

珍珠宮

起多d lift, 我反而覺得應該係為左坐傷殘人仕著想~ 排隊撘lift, 應該設計為兩條龍排隊, 一條係比傷殘人仕及bb車排, 只限推輪椅者 & 推BB車既人一齊排, 其它人一律排另一條隊(健全隊), 有lift到, 便比傷殘人仕 & BB車入先, 有空位剩先到健全隊入, 咁就最好喇!!

等d健全既人排到傻都未到佢就會用對腳去行架啦!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我 C6 做升降機維修, 佢一定唔準我推 BB車時用扶手梯上落,
話好好好危險, 如沒升降機我都寧願抱起小朋友,
我都希望其他媽咪等呀等拉, 多人都無辦法,
我個工人上星期係印尼返港,
佢係地鐵扶手梯最高位連人帶行李箱 LOOK 落下面,
佢係樓下坐左好耐個頭無禁頭暈先返黎,
仲話以為自己死左, 我地成家人都

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 bbaike 於 10-1-15 13:51 發表
有都無用啦~~~~甘多d4肢健全(年老or帶同小朋友唔計)既同我地爭~~~~幾多 車立都等如無啦~~~~有時見架車立多4肢健全既人等~我地推bb車用電梯仲快~~~~~都唔知d人係都要搭車立做咩???隻腳有事咩???用電梯唔得咩?????? ...

有次我大肚時推bb車去搭輕鐵上西鐵站部life,得我一架bb車,其他都係四肢健全ge成年人,佢地入到life,唔係雙手橋埋就係拎住份報紙睇緊,d人入哂life,停留左大約十秒時間都無人係按關門制(我唔近按制位),

侯爵府

再多lift都無用啦,d健全o既人咪都係會同你爭塞入d lift,不如叫果d健全o既人搭電梯好過啦,真係唔明,佢地好多後生兼2手fing fing都同d有需要o既人爭lift,有好多仲衰到入左lift企正中間,又唔幫人按住個lift開關門制。

子爵府

d人真係好衰架, 明明電梯係隔離, 都要同人爭 車立 撘
仲要係明明我等先, d四肢健全的人一見開門, 即刻閃晒入去, 只係留返一個身位比我, 我推住bb車點入呀

大宅

好媽媽勳章

早幾日响金鐘站,我依家大住個肚,嗰日仲推住大b,一行埋去部電梯已經見到一大堆健全人士,大家都知嗰部電梯嘅速度係點ga la~都唔明啲人點解咁多時間,如果唔係依家某啲港鐵站(好似金鐘,佐敦)個闊閘機一定要"痴"住部電梯,我都寧願辛苦啲用扶手電梯呀
講返先,好彩我嗰轉我都緊緊入到,因為我見仲有位係噤叫人唔該唔該,啲人又算有人性地U型貼牆,留返個中間位比我同架車,不過點知有位女士响我後面仲想逼入嚟,我唯有同佢講,"唔好意思啊~我個肚頂住冇位俾你入"不過原來佢係想叫企側面個人借借,當然,嗰個人冇借啦,而"嗰個人"久等搭電梯就搭一層就出lu,我當時真係講咗句"得嗰一層都唔自己行...
唉~~"

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎, 呢d咪公民教育lor
如果o係日本, 有手有腳無啦啦走去搵電梯, 佢地會用好怪既眼神望住你
o係香港, d食Q淨係識喝人唔好推bb車用escalator, 有無唸過佢地等左好耐都入唔到lift丫

侯爵府

好媽媽勳章

我都好怕推住阿b車答電梯, 試個有次cake住我架車look 好采后邊冇人, 我即刻推阿b架車上埋去, 有時答mtr 都盡量簡lift答, but成日同d 手推車爭lift用, 試個係kln tong個站等左幾個字都入唔到ar
原帖由 IgnatiusWong 於 10-1-15 13:41 發表
我成日好怕推BB車上扶手電梯,好鬼危險,所以通常只去D已知有商場電梯地方行 (例如太古城,又一城)...有次去中環一座office building想上去大家樂食個下午茶,點知嗰個地方只有扶手電梯 (or 貨"車立"),所以最後只有打退堂 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不如用咩帶啦

男爵府

我都好唔明, 我自己以前未有bb, 行商場都用扶手電梯, 比有需要人士用lift. 而家先知D有手有腳的人, 上落一層都同D大肚婆,手推BB車的太太, 老人家爭lift.....我而家通常抱起呀b, 老公推架"吉"車用扶手電梯, 費時同d"殘廢"人爭

水晶宮

原帖由 Siuchoi 於 10-1-15 14:00 發表
起多d lift, 我反而覺得應該係為左坐傷殘人仕著想~ 排隊撘lift, 應該設計為兩條龍排隊, 一條係比傷殘人仕及bb車排, 只限推輪椅者 & 推BB車既人一齊排, 其它人一律排另一條隊(健全隊), 有lift到, 便比傷殘人仕 & BB ...

小菜姐姐有道理,我應該改個Topic做"有無可能多d"車立"俾下傷殘人仕&我地推BB車上落呢" (之但係我又唔識改tim)

另外,我都好感同身受大家話D lift 根本俾D 無需要嘅人霸住 ,我成日都要等好耐先入到,但係真係好怕用扶手電梯咁危險,唯有等囉....

118528,你問下你老公會唔會有智能Lift面世,如果四肢健全人入去會'彈'番佢地出嚟架?? ( 純粹攪下笑先)...

大宅

我覺得MTR上地面既出口真係要多啲Lift/電梯,佢哋啲樓梯又長又斜,真係好無助。 就算有lift, 通常都係得一架, 仲要安排係啲奇怪既位置,等同虛設。

子爵府

其實係好多站都冇直接車立OR電梯上到地面, 通常都係得一段有電梯, 跟住要行多一段樓梯先上到地面. 一個女人推住BB車, 要連人帶B上地面其實都好狼狽.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 IgnatiusWong 於 10-1-15 15:58 發表

小菜姐姐有道理,我應該改個Topic做"有無可能多d"車立"俾下傷殘人仕&我地推BB車上落呢" (之但係我又唔識改tim)

另外,我都好感同身受大家話D lift 根本俾D 無需要嘅人霸住 ,我成日都要等好耐先入到,但係 ...

不如升降機度找人實行徵收 "健全隊" 用者自付附加費,
如不作禮讓又遲黎先要上岸咁衰, 每個 5 毫,
費事浪費真正需要使用者 ge 時間,
等佢地沖晒入呢, 又要等佢地 "彈" 番出去,
好似祖國 d 公廁咁, 要收 $ 就無人制

水晶宮

b lam, 我大部份時間都係用咩帶,但係我個B係大size,8個月已經23磅,抱佢真係幾吃力,依家連咩帶都就嚟入唔到....

侯爵府

好媽媽勳章

係ar 得我1個我就孭1個 仲要拖1個
原帖由 mrs_b_lam 於 10-1-15 15:43 發表
不如用咩帶啦

大宅

原帖由 gor_c_nine 於 10-1-15 16:09 發表
其實係好多站都冇直接車立OR電梯上到地面, 通常都係得一段有電梯, 跟住要行多一段樓梯先上到地面. 一個女人推住BB車, 要連人帶B上地面其實都好狼狽.

係呀, 我試過叫MTR既工作人員幫手抬架車上地面。 因為當時囝囝 (大約歲幾)係架車到瞓著咗攪醒佢仲麻煩,而實在又難抱住佢,又收車咁行樓梯

水晶宮

原帖由 118528 於 10-1-15 16:16 發表

不如升降機度找人實行徵收 "健全隊" 用者自付附加費,
如不作禮讓又遲黎先要上岸咁衰, 每個 5 毫,
費事浪費真正需要使用者 ge 時間,
等佢地沖晒入呢, 又要等佢地 "彈" 番出去,
好似祖國 d 公廁咁, 要收 $ 就無人 ...

衰鬼,又幾好諗頭....

首頁

尾頁

跳至