爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

kidslover
我用過兩款最方便系現在這款
有咩立即換SD卡就得一分錢一方貨

但新有五鏡就太多
錄自己有壓力,嘻,嘻

裝左可以安心好多
特別系亂切線的車主有咩可以立即番案

上次意外對方同我撑
最後賠$9000比我
唔裝可能排期上庭
立即睇佢立即賠一次就番本

如最系自己唔啱就一定唔番案啦

大宅

原帖由 kidslover 於 10-1-20 02:33 發表

我又有不同想法,大家討論吓,不喜勿插。如果個司機知道佢架車裝晒錄影(譬如話五支cam嗰隻貴嘢,可以影埋個表板),自然就要留意自己的駕駛態度,因為分分鐘條片可以幫到你。唔好彩出咗事,上庭睇片原來你又超速又亂切線,咁當初 ...

裝cam係為左唔好俾人屈, 自己駕駛有問題就係心甘命抵, 錄完條片你鍾意點處理都得, 唔係一定要俾人地睇, 俾邊段人地睇又得, 呢一刻我超速又亂切, 轉頭俾人用後波撞車頭, 咁咪有用囉, 其實都只是一種保障~
我個仔好得意架

複式洋房

好開心遇到咁多正義朋友/知音人

複式洋房

原帖由 siuchiu 於 10-1-20 21:25 發表
好開心遇到咁多正義朋友/知音人

嗯,邪不勝正

別墅

但說話又講番轉頭,如果你自認是一名百份百的安全駕駛者,這類產品又真的不能幫你避免交通意外。只能說它能在發生交通意外時去保障你的利益。昨早上水的不幸事件,如果架貨車有裝這類car cam,可能幫到差人早日完成調查。

這段台灣的意外片段都幾震撼,希望對所有駕駛者有警惕作用: http://www.car-dvr.com.hk/video04.html

大宅

我就系用這個
台灣買平好多

複式洋房

所以係唔係須要裝返個保障自己呢

大宅

原帖由 kidslover 於 10-1-21 00:26 發表
但說話又講番轉頭,如果你自認是一名百份百的安全駕駛者,這類產品又真的不能幫你避免交通意外。只能說它能在發生交通意外時去保障你的利益。昨早上水的不幸事件,如果架貨車有裝這類car cam,可能幫到差人早日完成調查。

...

當然唔可以避免交通意外啦, 車係人控制架嘛, 佢只係用黎追究責任的.
我個仔好得意架

別墅

原帖由 mingb 於 10-1-23 12:23 發表

當然唔可以避免交通意外啦, 車係人控制架嘛, 佢只係用黎追究責任的.

我朋友公司架七人中港牌車就裝咗隻貴嘢。四支cam同步錄影,其中一支影埋表板。你講得啱,車係人控制架,所以要避免交通意外其中一個方法就係監管司機的駕駛態度。如果知道公司架車全程有行車攝錄,司機自然唔敢超速亂切線。佢公司還打算用嚟同保險公司傾平d保費。

香港最近又在討論應否強制小巴裝黑盒,道理一樣。

不過私家車車主裝嚟監視自已又唔係好講得通,只能說有個警惕作用

既然當初裝cam係打算日後用嚟追究責任的(或是討個清白),車主自然要時刻確保部cam影到一個良好和適當的行車片段,萬一發生突發性意外時責任就不在自己。這樣是否能間接減低交通意外,的確值得大家去想想:loveliness:

大宅

原帖由 kidslover 於 10-1-23 15:04 發表
不過私家車車主裝嚟監視自已又唔係好講得通,只能說有個警惕作用

既然當初裝cam係打算日後用嚟追究責任的(或是討個清白),車主自然要時刻確保部cam影到一個良好和適當的行車片段,萬一發生突發性意外時責任就不在自己。這樣是否能間接減低交通意外,的確值得大家去想想

私家車車主裝cam唔係監視自已, 係防止被人撞仲要被人屈番轉頭or推卸責任, 不可以同公司裝在員工既車混為一談, 因為公司可以睇番video, 開車果個即係受監視, 如果私家車車主自己錄, 俾邊個睇同唔俾邊個睇都係自己話事.

裝左呢d機既人又未必會時時刻刻守法, 總之係出事果一刻唔係自己錯就可以用得.

我個仔好得意架

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果我考牌成功, 買車的話, 一定會裝番套.

別墅

原帖由 mingb 於 10-1-24 00:22 發表

私家車車主裝cam唔係監視自已, 係防止被人撞仲要被人屈番轉頭or推卸責任, 不可以同公司裝在員工既車混為一談, 因為公司可以睇番video, 開車果個即係受監視, 如果私家車車主自己錄, 俾邊個睇同唔俾邊個睇都係自己話 ...

很同意你的看法。正如我之前所說,如果自認已是一名百份百的安全駕駛者,這類產品又真的不能幫你避免交通意外。

你說 "總之係出事果一刻唔係自己錯就可以用得"。試問誰能預知何時將會是 "出事果一刻"?最近在上水和金鐘發生了兩樁不幸的交通意外,如果那兩位貨車司機能知道將會發生意外,就跟本不會出事。

車主裝car cam是想發揮它的功效。即然不能預知何時會有意外,在錄影過程中自己就應該保持良好和有禮的駕駛態度。再加上有同類型產品兼有倒後泊車鏡頭的功能,多少也可協助車主後車,避免意外。

民房

原帖由 軍魁星 於 10-1-17 11:00 發表
裝完之後才做程堂證供?咁對避免撞車有咩幫助?點解話"可保開車安全"? 撞到散晒,但錄倒個過程就等於"保證開車安全"?

次次開車,停車要自已開關,唔知隔幾耐又要換電,幾個月唔撞車又唔記得左開,真係撞果陣又唔知有無開,開左又唔知 ...

想法好全面

複式洋房

woow..that's nice!!!

複式洋房

我都用緊類似嘅cam,基本上係無限錄影,因為佢將影片分段貯存,用晒張card就會over write最頭一段片,一張2G卡夠晒用
而且插點煙器,開車自動著,熄車/cut電後,佢會行多10秒,記錄埋先熄機, 就算撞到cut埋電都會錄多幾秒,根本唔駛開關/換卡.
咩太陽能電筒....真係笑死左

複式洋房

原帖由 kennyy 於 10-1-29 01:22 發表
我都用緊類似嘅cam,基本上係無限錄影,因為佢將影片分段貯存,用晒張card就會over write最頭一段片,一張2G卡夠晒用
而且插點煙器,開車自動著,熄車/cut電後,佢會行多10秒,記錄埋先熄機, 就算撞到cut埋電都會錄多幾秒,根本唔駛開關/換卡.
咩太陽能電筒....真係笑死左

有d鄉下佬出城係差唔多架啦,仲要有佢既同鄉話佢想法好全面先過L癮

大宅

原帖由 軍魁星 於 10-1-17 11:00 發表
裝完之後才做程堂證供?咁對避免撞車有咩幫助?點解話"可保開車安全"? 撞到散晒,但錄倒個過程就等於"保證開車安全"?

次次開車,停車要自已開關,唔知隔幾耐又要換電,幾個月唔撞車又唔記得左開,真係撞果陣又唔知有無開,開左又唔知 ...
你真係幾out下,下次做回應前做好d工課先好出post,否則只給人感覺是 "井底之蛙"記得唔好比你個仔知你係到出過post。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問可以係邊買?AND HOW MUCH?
同埋要裝幾多個先發揮到佢既作用架?
係咪基本都要有兩個?一前一後?

複式洋房

原帖由 我愛Corina 於 10-2-11 23:45 發表
請問可以係邊買?AND HOW MUCH?
同埋要裝幾多個先發揮到佢既作用架?
係咪基本都要有兩個?一前一後?

响Yahoo度bid只係$520,啱啱見到有人話一次買3部仲有價講,一部都只係$500:-P :-P :-P

大宅

其實在 forum,大家都是想分享吓心得和取得適合自己的資訊,當然各有喜好,不適合自己的,也不應取笑別人!互相交流,大家都有得益。

首頁

尾頁

跳至