嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

究竟吮奶咀難戒, 定吮手指難戒?

我無俾個女(8星期大)食奶咀, 所以佢成日吮手指, 搞到我而家心思思想俾奶咀佢!

各位有經驗媽咪, 究竟吮奶咀難戒, 定吮手指難戒? 各有什麼壞處? 請指教!
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

複式洋房

Re: 究竟吮奶咀難戒, 定吮手指難戒?

我覺得手指難戒d..因為手指成日都跟身..奶咀就唔同..我都係係佢就訓個時比奶咀佢食..依家5個幾月大就同緊佢戒..都幾順利..可能因為阿b本身都唔多like 奶咀..

洋房

咁請問你点同阿b戒呢?

民房

我亞b我六個月大先俾佢食奶咀,因為佢不停食手指,我惟有俾奶咀佢,不過只有睡時才食,都擔心唔知第二時點同佢戒.

大宅

Surely, 食奶咀is better than 食手指.
My daughter is now 4.5 years old and still 食手指.
But my son is now 1.5 year old and already get rid of 食奶咀 la.

複式洋房

我平時係係阿b想訓而喊既時候比佢食奶咀...因為唔洗抱..無咁辛苦..但依家同佢戒奶咀就每次佢想訓教而喊就會抱佢....唔再比奶咀佢食....

子爵府

食奶咀is better than 食手指 :-P
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

複式洋房

咁大家係咪淨係俾bb訓覺個陣吮奶咀? 平時扭計俾唔俾呢?
我其實最怕個工人係又俾, 唔係又俾!
仲有, 有無邊隻牌子的奶咀較好? 請指教~
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

首頁

尾頁

跳至