單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我離婚已兩年半,一直小朋友都係跟爸爸,星期五我接小朋友返黎爸爸同我講"你鐘意咪自己湊返囉"咁我就話好,但問題出現了,一直我都係做parttime,收入唔隱定同好少,而家法律上撫養權係爸爸道,所有資料都係爸爸手,因我同佢爸爸已無說話可講,我已send sms叫佢搞,但到今日佢爸爸都無覆過我亦無答過我係唔係比返小朋友我,而家我同小朋友都係同屋企人住,今日打過去問,職員同我講一定要証明到財政同食都係獨立,咁一直我都有比家用屋企既,我唔知點可以証明財政獨立同唔係同屋企人食飯,咁一齊住又點會唔一齊食飯呢><咁社工叫我同小朋友搬出去搵屋住,但我而家無錢點搬出去...小朋友返緊學我無理由搬去遠一遠,好多問題,唔知點算好.....

大宅

唔好意思, 我想問點解果陣你拎唔到撫養權?

子爵府

樓主.你個問題有無搵其他社工?幫手..因一個社工應該幫唔到d咩

別墅

原帖由 maranda_yeung 於 10-1-19 22:01 發表
唔好意思, 我想問點解果陣你拎唔到撫養權?

問題係果時搵社工傾過佢話我同屋企人住就拎唔到綜援,加上前夫講明唔會比錢,咁既情況下先比撫養權前夫....

別墅

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-19 22:08 發表
樓主.你個問題有無搵其他社工?幫手..因一個社工應該幫唔到d咩

我唔知仲可以搵咩人幫,今日打過去屋企附近既社工傾過,我既問題佢都無幫到我,不停同我講我只可能自己同小朋友搬出去住,我亦已講左好多次我湊返小朋友返黎生活都成問題點搬出去住....我淨係覺得佢跟本都唔想幫我...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 思思Kelly 於 10-1-19 22:25 發表

我唔知仲可以搵咩人幫,今日打過去屋企附近既社工傾過,我既問題佢都無幫到我,不停同我講我只可能自己同小朋友搬出去住,我亦已講左好多次我湊返小朋友返黎生活都成問題點搬出去住....我淨係覺得佢跟本都唔想幫我... ...

如果你覺得社署社工無心幫你, 你可以試下搵其他機構, 例如明愛: http://www.caritas.org.hk/chn/webpage/contactus/contactus.asp
你最好親身上去.

綜援係以家庭為單位, 即係要整個家庭申請. 如果你同屋企人住, 佢會覺得你有屋住, 有飯食, 唔係真正需要.
你嘗試搵社工, 將你嘅苦況同佢講, 問佢可唔可以幫你申請一d慈善基金, 先借一筆錢比你租屋.

我諗你應該一邊搵社工, 另一邊申請法援.
(申請法援係拎番個撫養權, 同埋要生活費, 你前夫唔可以話唔比就算, 除非佢失業或欠債.)
如果你唔攪好呢樣野, 綜援都唔會批比你.

當你攪好晒以上嘅事, 跟手申請公屋, 咁你同仔仔將來就可以有個安樂窩, 比心機!

別墅

原帖由 newbiee 於 10-1-19 23:41 發表

如果你覺得社署社工無心幫你, 你可以試下搵其他機構, 例如明愛: http://www.caritas.org.hk/chn/webpage/contactus/contactus.asp
你最好親身上去.

綜援係以家庭為單位, 即係要整個家庭申請. 如果你同屋企人住, ...

唔該晒你呀...我會照住咁做睇下得唔得...
因好擔心好擔心下個月點算...

子爵府

原帖由 思思Kelly 於 10-1-19 23:52 發表

唔該晒你呀...我會照住咁做睇下得唔得...
因好擔心好擔心下個月點算...
唉...你去明愛啦...你講俾社工知你現時情況...個d社工會幫到你..我個時都係你咁情況...(仲慘過你)佢地幫到我....申請基金...但你有野做開...唔知o唔ok

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-20 00:32 發表
唉...你去明愛啦...你講俾社工知你現時情況...個d社工會幫到你..我個時都係你咁情況...(仲慘過你)佢地幫到我....申請基金...但你有野做開...唔知o唔ok

雖然佢有野做, 但只係part time, 得好少收入, 而家仲要照顧埋個仔, 應該得嘅. 只要有野證明, 例如存摺...

思思kelly,
你試下睇下點先.
最緊要係去法援拎表格, 佢即時有人接見你, 你可以問清楚點樣申請番個撫養權/生活費嘅問題.
不過, 要資產審查, 你一定要提供所有入息證明...存摺之類.

別墅

如果係咁值得一試,我會試下,多謝你提供情況...

子爵府

原帖由 思思Kelly 於 10-1-20 09:11 發表

如果係咁值得一試,我會試下,多謝你提供情況...
你最好打個電話去同佢地社工傾下先.因為佢地社工好忙....預約左會好一點...

別墅

原帖由 newbiee 於 10-1-20 00:55 發表

雖然佢有野做, 但只係part time, 得好少收入, 而家仲要照顧埋個仔, 應該得嘅. 只要有野證明, 例如存摺...

思思kelly,
你試下睇下點先.
最緊要係去法援拎表格, 佢即時有人接見你, 你可以問清楚點樣申請番個撫養權/ ...

法援果道我尋日打過去,佢要我親身上去填表格,我最快都要聽日先得閒出去旺角,我真係唔怕講我而家銀行得二千蚊,家用都唔夠比呀,下個月仲要比家用.找卡數同交學費,呢排湊完小朋友返學都返唔到工,因為我要係呢段時間入面去搞返晒所有野...

別墅

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-20 09:14 發表
你最好打個電話去同佢地社工傾下先.因為佢地社工好忙....預約左會好一點...

佢有好多個電話,請問打邊個???而家有人聽未?

子爵府

原帖由 思思Kelly 於 10-1-20 09:19 發表

佢有好多個電話,請問打邊個???而家有人聽未?
你住邊區..呀..佢地有分區呀..

別墅

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-20 09:22 發表
你住邊區..呀..佢地有分區呀..

我住將軍澳架.....

子爵府

原帖由 思思Kelly 於 10-1-20 09:31 發表

我住將軍澳架.....
2335-5088....你睇呢個得唔得....

別墅

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-20 09:33 發表

食埋個麵就打....

別墅

係呢,你介唔介意分享下你果時情況係點??

子爵府

.
原帖由 思思Kelly 於 10-1-20 09:50 發表

係呢,你介唔介意分享下你果時情況係點??
..得唔得閒傾個電話呀?唔想打....

別墅

原帖由 四眼雞丁 於 10-1-20 09:33 發表

o...shit,佢呢個電話唔岩,我問佢佢比社署電話我,跟住我話我尋日打過都幫我唔到,佢話要跟返個地區=.=

首頁

尾頁

跳至