興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問有無人知用電腦個芒睇電視係咪買個TV BOX就可以? 係咪就咁插去個芒度就睇到? 如果個芒無位插線,仲有乜野方法可以用芒睇電視?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tvbox 係其中一種方法, 下面係其中一個TV BOX 既接駁圖(http://www.magic-pro.com/product/other/MP-TVBox3600HD.htm), 相信大部份都係咁接法.

PC VGA-OUT -> TV BOX VGA-IN --> TV BOX VGA-OUT -->MONITOR.

另一個要考慮係你會唔會收看高清同時又要睇大廈衛星廣播, 而家好似重未有可以同時收模擬同數碼廣播既TV-BOX.

原帖由 waiwing 於 10-1-20 17:26 發表
想問有無人知用電腦個芒睇電視係咪買個TV BOX就可以? 係咪就咁插去個芒度就睇到? 如果個芒無位插線,仲有乜野方法可以用芒睇電視?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

TV BOX, 在賣電腦的地方有售,我上年買左用,大概 HKD 250 元,自己插,不用蝦子餅幫手都重問題,畫像清晰,不阻地方我個MON在02年買都仲用到。

大宅

請問你買既係咩牌子呢? 可唔可以介紹一下點用 和 接駁方便嗎?

原帖由 carmen1102008 於 10-2-19 17:06 發表
TV BOX, 在賣電腦的地方有售,我上年買左用,大概 HKD 250 元,自己插,不用蝦子餅幫手都重問題,畫像清晰,不阻地方我個MON在02年買都仲用到。

首頁

尾頁

跳至