少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

維他老師:

幫朋友問. 佢侄女小一, 經遊戲治療師評定為專注力不足, 及感覺統合不理想. 最近已替她由傳統型小學轉至活動教學小學, 上課老師都話佢專心, 但一講到做功課就慘嘞, 佢極之不願意做功課, 見到功課就會臉容扭曲, 就係好似好慘咁, 但其實佢係識做, 只係唔願做, 呢d case, 應該點處理?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-11 09:02 發表

nono, 而係當佢走果陣, 我就會停止講故事架啦. (除非佢完全對故事冇興趣, 不過即使做其他野都係, 例如你同佢坐定定玩緊一樣佢好有興趣的玩具, 當佢走黎走去, 你可以先收起佢, 示意佢坐低先有得玩).

當然, 佢地的 ...

其實我已經將好多玩具收番入書房, 只將少量玩具放係廳..不過就因為佢知道D玩具係書房入邊, 所以成日要入攞, 唔俾佢佢又喊哂咁! 其實我係應該將玩具柜擺番出去廳度?

大宅

好媽媽勳章

維他老師:

其實學前適應班同PLAYGROUP或者幼兒園有冇唔同呢?
有冇邊度可以介紹下? 請PM給我...謝謝

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

唔該晒
我會話俾我朋友知

原帖由 維他老師 於 10-2-12 09:16 發表

一. 好奇怪, 遊戲治療師評定為專注不足?? 遊戲治療師應該係冇資格去評定一個人專注力不足的. 即使我係一個心理治療師, 我都唔得!! 我只可以話根據經驗, 轉介去搵專業人士. 係香港, 只有心理學家同精神科醫生可以評 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我想請教一下啊~
我個小朋友剛4歲,自N1開始,已經比老師話佢好易分心,專注力不足,而家K1,感覺上就更嚴重,老師一而再,再而三同我講佢有呢個問題,經常要老師點名開聲話佢。

但我又唔係太認同老師所講的,我個仔,對於佢有興趣o既野,會好專心去做,例如做練習、玩火車、聽/睇故事書等等。

照咁睇,我個仔係咪唔識合o係呢間幼稚園上堂呢??但我問佢,鍾唔鍾意返學,佢會答鍾意,好鍾意呢間學校等等。

令我好苦惱啊~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-12 09:26 發表

學前適應, 做得好的, 應該有一個循序漸進的方法, 讓媽媽 (或其他照顧者) 慢慢慢慢step out個課室. 因為小朋友兩歲 (請記住, 2歲仲係好好好細個咋~~) 就要經歷同照顧者分離, 對佢地黎講簡直係災難, 而一般的n班, 提 ...

多謝你既意見, 我E+星期六都有上PG, 而内容都有你所講既訓練, 但係可能時間太少, 暫時未見到囝囝有好大改變, 可能要每星期上多幾堂至見到效果, 之但係自己平日要返工, 如果真係要上的話, 只可以由工人帶, 自己一來覺得好唔放心, 二來唔係自己同囝囝上, 覺得好"SIGN"咁! 所以暫時都係維持星期六/日上(好過冇!), 除非自己唔做之可以平日同囝囝上.....現在做父母真係唔易做!

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-21 21:39 發表
我要知多少少先可以搭到咀喎...

佢專注力不足的情況如何?? 點易分心法?? 佢可以坐定定做一件事幾耐呢?? 上堂的情況又如何?? 在家情況又如何?? 見到鍾意的野食 / 玩具, 可以忍住定係有一股不能按耐的衝動就衝去搶 ...

先謝謝你o既回覆啊~

我個仔, 好容易受外界環境影響到, 例如佢玩緊火車, 突然間聽到細佬玩另一樣玩具, 佢就會立即走過去同細佬玩o個個玩具.....咁樣係咪叫易分心??

另外, 當佢好投入做一樣佢好有興趣o既野時, 可以坐定定1個鐘or over 。上堂時, 老師話佢成日四圍望, 上堂唔聽老師講野, 要叫佢個名先應一下。當佢見到鍾意o既玩具,大多數時候,都會衝過去要去攞、玩, 搶又未必會o既, 有時叫佢忍, 佢亦可以忍到, 唔會扭計。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-23 09:36 發表
小朋友見到其他玩具, 被吸引過去, 係正常事. 好多成年人 (尤以男人為甚), 明明已經有老婆, 但係見到另一個女人, 咪又係中個頭埋去?!

另外, 如果佢有興趣的, 可以坐定定一個鐘以上, 呢個又真係要睇下小朋友的臨床 ...

我個仔, 佢極度鍾意火車(尤其係mtr,佢可以記晒o的站名,邊度轉車等等), 佢玩同一架火車, 可以玩over 1個鐘的,佢細個時,好鍾意玩砌圖,不停咁玩砌圖,又係可以玩over 1個鐘...所以,有時我又唔覺得佢專注有問題。

其實,我唔擔心佢係咪有o的咩特殊問題, 而係感覺上, 呢間幼稚園比唔到一個令佢產生興趣o既學習模式而已~ 遲下要揀小學, 我唔想再揀錯...所以先會問....

先謝謝你啊~

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-23 13:23 發表
你咁講, 反而令我想問多個問題... 你同小朋友溝通時, 小朋友能否維持一段時間的雙向溝通? 即例如你問一句佢答一句, 但係之後就講返佢想講的東西, 呢個表現唔算. 維持一段時間的雙向溝通, 係你問一句, 佢答完, 跟住 ...

我o岩o岩同佢溝通o左一次...
即我問佢,佢答我...如是者...傾o左約5分鐘...連續性傾相關o既問題....那算是維持到一段時間的雙向溝通嗎???or 需要更長時間???

and why 你會咁問o既??? 你懷疑我小朋友有其他問題嗎??

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 維他老師 於 10-2-23 16:49 發表
放心先, 可以summarize你同佢的對答嘛??

佢頭先o係波波池玩緊...
我問佢有關返學所發生o既事,例如茶點食o的乜,佢有冇食晒,飲o的乜,佢有冇飲晒,再問坐佢隔離o個兩位同學仔有冇食晒o的野,老師又有冇食等等,之後再問佢,有冇見到個外籍老師,問佢同老師做乜野,佢答我play with him,and 佢話我知今日o係學校有乜做等等...呢5分鐘,都係圍繞住學校o既事去講的....佢有留心聽我講乜,and 識比反應and 答我!! 不過佢就冇坐定定同我傾,而係一面玩,一面講野,有時會望吓我咁...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你係咪懷疑我小朋友有自閉症傾向???

剛seach 過有關自閉症o既資料..我都開始有o的擔心....有o的points 都中晒......因為我個仔對於聲音特別敏感,好細聲佢都聽到 and 注意到..有時,佢會話好驚呢o的聲音等等....

珍珠宮

原帖由 ChristieMing 於 10-2-23 17:44 發表
你係咪懷疑我小朋友有自閉症傾向???

剛seach 過有關自閉症o既資料..我都開始有o的擔心....有o的points 都中晒......因為我個仔對於聲音特別敏感,好細聲佢都聽到 and 注意到..有時,佢會話好驚呢o的聲音等等.... ...

唔駛咁担心.....
雖然好多自閉症患者都對聲音有敏感, 但對聲音敏感並不表示就是自閉!他對聲音敏感亦解釋了他為何專注力不足 ~~ 可能是因他的耳朵被太多或太嘈吵的聲音滋擾到!
如果唔放心, 咪去做個評估囉!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至