母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

【明報專訊】台灣行政院昨天通過「公共場所母乳哺育條例」草案,規定在一定面積以上的公共場所應設置哺乳室,婦女在公共場合母乳哺育時,不得禁止、驅離或妨礙。衛生署長楊志良說,哺乳是神聖工作,不應以有色眼光來驅離。草案定明,面積大於500平方米的政府機關、公營場所,服務場所面積大於1000平方米的火車站、航空站和捷運交會轉乘站,營業場所面積大於1萬平方米的百貨公司等,均應設置哺乳室,並有明顯標識。

如果香港有相同法例就好喇!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原帖由 webjen 於 10-1-22 10:48 發表
【明報專訊】台灣行政院昨天通過「公共場所母乳哺育條例」草案,規定在一定面積以上的公共場所應設置哺乳室,婦女在公共場合母乳哺育時,不得禁止、驅離或妨礙。衛生署長楊志良說,哺乳是神聖工作,不應以有色眼光來驅離。草案 ...

咁台灣就真係進步過香港好多wor...

伯爵府

香港都應該啦!而家有幾多百貨公司真係有餵奶室呃,通常d人都係當換片架咋!

大宅

香港政府可不可以改善一下這方面的法例~~
母乳餵哺既環保又令母子身心有益...

大宅

政府係應該做多D嘢去改善。 但係好多時根本就係好多媽媽唔願意去breastfeed 同埋好多人接受唔到breastfeed。我識好多full time mom 都唔喂。若只有12%的媽媽會喂超過6個月咁又点可以叫政府改善? 都冇demand, 立例就會俾人鬧到起高鐵咁, 唉

公爵府

原帖由 webjen 於 10-1-22 10:48 發表
【明報專訊】台灣行政院昨天通過「公共場所母乳哺育條例」草案,規定在一定面積以上的公共場所應設置哺乳室,婦女在公共場合母乳哺育時,不得禁止、驅離或妨礙。衛生署長楊志良說,哺乳是神聖工作,不應以有色眼光來驅離。草案 ...

幾年前我餵我大仔時, 試過預備係一間hotel 的lobby 餵, 當然我係有遮住的, 跟本咩都睇唔到, 不過就會估到我係餵奶law, 點知比冇著uniform 的秘密staff叫我要去厠所餵, 好冇奈+unhappy, 事隔幾年我都仲記得.

大宅

記得BB出世幾日後,要入急症室,當時佢唔舒服,喊得好慘,我係急症室一角用包被遮住餵奶,比個阿姐睇到話你唔肯咁攪呀,好無奈,咁大間醫院的急症室都無位置給媽媽餵母乳,仲要比人話唔肯咁攪呀....

大宅

雖然我冇用cover餵奶的經驗
我多數會係育嬰室餵b

但係一個大商場可能只有一個育嬰室, 仲要同換片片同埋餵奶樽的媽媽爭用

試問點可以推廣母乳呢

有d媽媽已經用cover, 乜都睇唔到
見過有男人眼甘甘咁望住個媽媽, 好似等人走光咁
好討厭!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊