少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小朋友四歲,學珠心算定奧數比較適合?兩者又有乜分別呢 ?
我要記得幸福......

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 13:33 發表
小朋友四歲,學珠心算定奧數比較適合?兩者又有乜分別呢 ?

四歲---學珠心算
七至八歲學奧數

大宅

我囡四歲開始---學珠心算

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我都想知...等我up下

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 13:52 發表
我都想知...等我up下

hehe.....thx!!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Mimi_Ma 於 10-1-22 13:50 發表

四歲---學珠心算
七至八歲學奧數
奧數其實學既野係咩呢?
我暑假比個小朋友學....但我覺得好似考IQ~~
唔係學+-X除

超級版主

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 14:17 發表

hehe.....thx!!
E...你見你D POST..你小朋友係咪讀肖珍呀?
如果係----咁唔知邊度有得讀呢2樣野呢???THX

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 14:34 發表
E...你見你D POST..你小朋友係咪讀肖珍呀?
如果係----咁唔知邊度有得讀呢2樣野呢???THX

係呀!你都係呀!不過肖珍無呢兩樣嘢讀喎,我諗住係出面讀咋!咁你有無好介紹呀?

男爵府

阿仔都係4歲!我打算俾佢去學下珠心算先!

超級版主

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 14:41 發表

係呀!你都係呀!不過肖珍無呢兩樣嘢讀喎,我諗住係出面讀咋!咁你有無好介紹呀?
YES呀...但我個囡係K3
我知向恆香對面有一間...但我未上去8下...如果學...我都係過左年後先去學.
你個小朋友4歲.....佢識得+數未呀?
如未..佢都未有個概念好難學...
好似肖珍...K3上學期ONLY學+數

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 14:52 發表
YES呀...但我個囡係K3
我知向恆香對面有一間...但我未上去8下...如果學...我都係過左年後先去學.
你個小朋友4歲.....佢識得+數未呀?
如未..佢都未有個概念好難學...
好似肖珍...K3上學期ONLY學+數 ...

我今日問過我樓下間補習社,佢話唔使識+數架!主要係學口訣同專注力,佢下星期有免費試班一堂,我諗住報名試吓囉!

超級版主

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 14:56 發表

我今日問過我樓下間補習社,佢話唔使識+數架!主要係學口訣同專注力,佢下星期有免費試班一堂,我諗住報名試吓囉!
e...咁我有d唔明
eg1+1=2/11+11=22
我見有d去到6-8個位數.
我成日覺得如果d小朋友都唔明咩叫做+-x除點去學呢?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 14:59 發表
e...咁我有d唔明
eg1+1=2/11+11=22
我見有d去到6-8個位數.
我成日覺得如果d小朋友都唔明咩叫做+-x除點去學呢?

我表妹以前學過(由k2開始學)到一年級已經計得好叻,初初係口訣加一個小算盤,之後就唔再用算盤用心計,我見佢計得好快又唔會計錯喎!

超級版主

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 15:05 發表

我表妹以前學過(由k2開始學)到一年級已經計得好叻,初初係口訣加一個小算盤,之後就唔再用算盤用心計,我見佢計得好快又唔會計錯喎!

咁另一個奧數唔知你又向邊度睇到有得學呢???
pm比我睇下珠心算得唔得呀?thx

子爵府

BK Milk勳章

點解唔學好基礎先呢
我覺得珠心算就係基礎
我囝而家學緊珠算
我見佢都計得幾快
十幾條一陣就計哂
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 15:13 發表

咁另一個奧數唔知你又向邊度睇到有得學呢???
pm比我睇下珠心算得唔得呀?thx

我唔係我表妹個間學呀!我都係問我姑姐咋!我樓下試堂個間嘅資料你要唔要?要我pm你.至於奧數我都無資料,唔知邊度有得學,其實我直情唔知奧數係乜囉! 你有無呢方面資料呀?

侯爵府

咁 enopi 係乜? 又好唔好gar?

超級版主

原帖由 mayymlam 於 10-1-22 15:18 發表
點解唔學好基礎先呢
我覺得珠心算就係基礎
我囝而家學緊珠算
我見佢都計得幾快
十幾條一陣就計哂
e...咁係咪學埋+-x除架......
有無d長盡資料呀?thx

超級版主

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 15:21 發表

我唔係我表妹個間學呀!我都係問我姑姐咋!我樓下試堂個間嘅資料你要唔要?要我pm你.至於奧數我都無資料,唔知邊度有得學,其實我直情唔知奧數係乜囉! 你有無呢方面資料呀? ...
好丫..你pm比我丫.thx
奧數我未必會比我個囡再學....
等我返屋企...搵返之前暑假學過果d資料出黎....
我自己睇完我覺得佢上緊考iq堂咁囉

男爵府

我個仔都係k2開始學,開頭都係咩都唔識,依家學左幾個月計數快左.我覺得珠心算就係基楚

首頁

尾頁

跳至