心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好辛苦..好想一死了之~~可唔可以教我可以點做呀!!

最近我居企有財務公司上黎追數..先知我老公欠銀行咭數無還
當時知道左..我都唔知點好..好想同我老公傾下..可惜我老公佢係半年前咩都唔講底就走左..搵又搵佢唔倒..根本連我想問佢因咩要走..都無機會問佢..呢一刻..我突然之間覺得好無助..我覺得好辛苦..財務公司又經常打電話黎又上門滋擾..對仔女每一次都好驚..每次出街佢地都唔想番屋企..我知呢o的事對佢地做成好大影響..搵屋企人傾佢地一聽到係財務公司..就已經唔想同我講多兩句..我都唔知點好...我又唔係問佢地借錢..我只係想搵人傾下..點解連屋企人都咁對我...我呢兩日我真係有諗過死左佢就算..但係我好唔捨得我對仔女...原以為只要好好照顧對仔女..老公就算番唔番都已經唔再係問題..但係呢一刻我真係好驚自己撐唔住...我真係好辛苦呀...有無人可以話我知我可以一點呀!!

洋房

Re: 好辛苦..好想一死了之~~可唔可以教我可以點做呀!!

報警先.
再搵社工.

複式洋房

Re: 好辛苦..好想一死了之~~可唔可以教我可以點做呀!!

我有去報警..可惜佢話無實質證據證明財務公司滋擾!!
只係叫我下次佢地上黎第一時間報警..等警員到場!!

大宅

你唔洗驚喎!!!
只有佢地唔係大耳"loan"就唔洗咁驚!!
你惡過佢地就得架啦

大宅

姍媽,

我上兩星期都試過有"收數佬"搵我收我妹妹筆數,
我都好怕兩個女有事, 又怕俾老公知(因佢同我個妹
不和), o個個人仲警告我, 如果唔還就搵我老公還,
我周圍問過人, 佢地都教我一有人黎就報警, 別無他法;
你試o下問o下"和諧之家"之類, 可唔可以暫時有地方
俾你避o下。
千奇唔好放棄自己同放棄對仔女呀, 要堅強d, bk所有
mama都好強, 我支持你, 得閒上黎傾o下, 會好d架。

男爵府

好媽媽勳章

~姍媽~ ,
都係唯有報警啦! 千其唔好做傻事, 又唔係妳同仔女做錯, 點解要妳地受呀!!! 做傻事咪好唔扺!!!

男爵府

姍媽

你睇下有無經濟能力搬走改電話地址, 如果無, 你就搵明愛或你區既社工傾下, 睇下有咩方法盡快申請公屋由頭黎過丫。

老公係身外物, 命先係自己既, 無謂對呢d男人傷害自己同仔女丫。

大宅

珊媽
欠債還錢天經地義…
你點可以令到收數佬唔追你哋數之得架!
唯一方法就係你還錢俾佢哋,唔係,騷擾係無日無之。

by 基金經理 - 02/16/05 16:04

--------------------------------------------------------------------------------
我諗...又係我出場的時候.....

幫你之前,麻煩請先看香港法例第228章(簡易程序治罪條例)第4(22)條:

妨擾罪及雜項罪行

任何人無合法權限或解釋而─

(22) 將門鈴拉動或弄響,敲門或打門,以致騷擾任何居民;或熄滅任何燈光;....

可處罰款$500或監禁3個月。

如果你家姐是已經搬走了的話,你應該在收數佬上來時,即時報警,唔好俾收數佬走,等差人到場;如果收數佬走,那跟住佢地,唔駛怕!而且一路用手提電話同差人保持聯絡,務求差人一定要截住佢地。當差人截到收數,並且“盤”佢地的話,佢地一定要同差人講佢地係邊間收數,同代表邊個債主收數的;而在你要求下,差人亦一定會在之後講俾你知債主名字及收數公司名稱的。

當然,你是沒有義務替債主或收數找你家姐出來;但相反,你一定要在差人面前聲明你家姐已經搬走,並且問差人攞番報案的 report no. 你先至好放差人及收數走。

倘若在聲明債仔已經不在上址居住之後,債主及收數仍然在明知債仔已經不在的情況下上門收數的話,那你可以再 call 差人,並且根據上面簡易程序治罪條例,要求差人拉人了;因為債主及收數都已經明知債仔已經不在有關地址居住,在沒有合理理由下,仲有咩藉口搵你屋企收數?

此外,在攪清楚債主身份以後,你亦應該盡快向金融管理局投訴。

by 反收數 - 02/18/05 00:20

Case 1

你自己睇下條thread... 希望幫到你

複式洋房

基金經理 :
我都知欠債還錢係天經地義…
但係你叫我點還呀..我主婦仔一名炸..
又無做野..每個月都已經好緊..我唔食唔緊要對仔女都要食..
如果我有做野有多餘o既錢..我還無問題..因為個老公係自己
但係你叫我而家可以點還...我命就有一條...不如我還條命比佢地好唔好....

大宅

~姍媽~ 寫道:
基金經理 :
我都知欠債還錢係天經地義…
但係你叫我點還呀..我主婦仔一名炸..
又無做野..每個月都已經好緊..我唔食唔緊要對仔女都要食..
如果我有做野有多餘o既錢..我還無問題..因為個老公係自己
但係你叫我而家可以點還...我命就有一條...不如我還條命比佢地好唔好....
.

珊媽
基金經理呢個人係我響第二條thread copy 過黎架!!!
不如你睇下反收數點講啦...............

複式洋房

m9394pp
我老公走左之後..我都以為自己可以好堅強...
自己同自己講一定要撐住..但係加上呢件事我先發覺原來我一o的都唔堅強!!

別墅

~姍媽~, check pm~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

大宅

上到"屋企"都叫無實質證據證明 ?-( ?-( ?-(
係你老公欠$, 唔係你. 唔洗驚.
仲有律師教, 記得MARK低收數佬上門的日期和時間, 收埋d收數紙, 仲有問埋佢代表邊間公司收數. 到時REPORT比POLICE知做証據. 又或第日留番d証據比律師出律師信.

珍珠宮

好媽媽勳章

~姍媽~ ,
你既情況有少少同我當年一樣! 我可以教你點做!!! 首先你沒有做你老公擔保人,是唔洗埋D收數佬,話佢知佢已失蹤好耐,你都搵緊佢,叫佢地幫你搵埋 2)現在居住地方可否搬走唔住,如果可以搬走就盡快搬 3)你老公已失蹤半年音訊全無?你打算自己申請離婚就上家事法庭說他已離棄你和子女失蹤了及借了好多錢! 唔明就再PM我,我前夫都是借下好多錢一走了之,我當時也比人追上門,報警佢地唔驚架!最好可以搬走!因為他們真的會鎖你門,我就試過了,不過我沒小朋友,你有小朋友最好搬喇!因為D人想嚇及煩到你幫個衰人還架~

複式洋房

To ~姍媽~:
您千其唔好諗上腦,您可以立即選擇去死,但您d仔女一定賤過隻賤過隻狗,我識好多人收數,佢地一定一定唔會亂黎,做得收數放數,一定唔係傻,佢地只係要錢,萬一您地有咩野事佢都好麻煩,因為人地真金白銀借出黎,如果係幫人收的,萬一債仔有咩野事,以後d銀行,財務公司一定唔被佢呢班人收.
大聲靠赫攪攪震您就要有心理準備,但您話您自己同d仔女安全您就可以放心.寧願最多被您慢慢還,但一定要還,咁有條命怕麥還唔到喎!!!十億百億咩!
而家人地真係上黎收數,唔係拍戲,您估真係成個炸彈炸左您棟樓咩!!
您可以話我講得輕鬆,但真係架,同d朋友一吹開水,佢地講話有債仔諗上腦想亂黎,真係返去上香求關二哥保佑佢平平安安.
您估開間追數公司小錢咩!!
定d黎!!呢關實過到!!放心!!

複式洋房

姍媽,

maggielau0705 講得o岩, 仲知你無做你老公擔保人
就唔使驚,你有錢都唔好幫你老公還錢, 點解你老公借錢
走路要你還 "姐"

:wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

d男人好唔負責任!

大宅

姍媽:

要冷靜及理智,盡快搵社工及專業人事幫手。 千祈唔好亂諗野,記住仔女係你既寶貝。
該用戶已被刪除

複式洋房

姍媽,

你肯上來bk, 證明你好愛鍚你D仔女, 你要堅信自己, 無野係解決吾到, '吃苦了苦, 苦盡甘來' .

以前我個湊仔媽同你一樣, 老公走左就算, 佢係一個怕事既人, 我就勸佢搵社工, 社工幫佢單方面辦離婚, D追數打電話去屋企就話辦左離婚, 佢既事以後吾關你事, 你同佢講而家

首頁

尾頁

跳至