樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多謝回覆, 我唔知我申唔申請到公屋?
因為我一直在做pt, 人工先得9千,
如果真係要去到要自立門戶呢個地步, 咁我會做返全職,

10萬係我一半的積蓄, 仲有10萬我無諗住要郁...
4500月供係以9k 人工來衡量的, 我每月都仲有少少息收 (股債匯都有).
但如非真的供不起, 我不想做full time, 我想睇住個仔大.

禁止發言

翡翠宮

贊成你買,有個細路更加要,趁佢細讀書平供啦~
做咩同人供。。

大宅

>>見新界屯門大埔粉嶺上水的樓會平一點, 你慢慢計下數再諗清楚, 睇下邊樣最適合自己~

除左屯門三寶可以百樓以下, 其他既都唔會有.

大宅

呢排個市勁升
唔好以為新界西北會好平, 你去問一問.
百萬以下可能一個盤都無.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

回覆 22# 維港 的文章

e+ 大埔d樓都唔平

大宅

村屋個價相對會平d,但銀行未必估足價同做唔到9成,要用ge cash 可能仲多

以樓主2人家庭ge收入,應該可以申請公屋! 在等上樓期間,不妨試下搵d 350呎ge 村屋, 租金應該唔會太貴 . ..

大宅

呢個post主係唔係玩人架, 我見佢個blog主好後生
唔似佢所講個…….

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

原帖由 qisan 於 10-2-3 13:32 發表
呢排個市勁升
唔好以為新界西北會好平, 你去問一問.
百萬以下可能一個盤都無.
同意,新界西北依家一d都唔平,好大部份嘅樓都過百萬

男爵府

原帖由 dada~0w0~ 於 10-2-3 16:54 發表

why 咁多sisters 叫樓主買樓既?

9k wor~~~~~
咪係囉,加埋水電煤管理費,分分鐘一個月開資要$6xxx,樓主,你唔駛食呀

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 10-2-3 16:54 發表

why 咁多sisters 叫樓主買樓既?

9k wor~~~~~

得9K人工,儲蓄又小,如果合資格,捱幾年貴租,排隊上公屋最穩陣!

可能係個大氣候影響啦~~樓價和租金愈黎愈貴,d sister 著重買樓可鎖住住屋開支(假設呢幾年利息仍然低企),供樓的開支相對穩定,唔怕好似今年咁,個人工追極都追唔到個樓價同租金的升幅囉 @.@

複式洋房

原來係有人check我底細, 我只不過來問下買唔買樓好啫.. 使唔使咁...

我講到我自己點呢? 30歲, 都唔算老者, 但後生就唔可以窮咩? 你係邊到見過我個樣呢? 係咪30歲就唔可以帶住個仔去生活呢????

原帖由 qisan 於 10-2-3 16:37 發表
呢個post主係唔係玩人架, 我見佢個blog主好後生
唔似佢所講個…….

公爵府

如果樓主而家既人工 (9k) + 小朋友, 可以輪公屋, 咁等到拎到屋, 先搵份full time又得唔得呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 幸福黃太太 於 10-2-3 16:19 發表
如果樓主而家既人工 (9k) + 小朋友, 可以輪公屋, 咁等到拎到屋, 先搵份full time又得唔得呢?

但資產點計?佢有20萬係手喎....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實樓主可唔可以登記左申請公屋先呢?因為如果佢比你排公屋果條隊,即係等上樓...都可以用綠表買居屋...唔洗補地價喎....

禁止發言

男爵府

hi!
我見有個上網賣村屋, 睇下樓主啱吾啱, 有個沙田小瀝源村 村屋350呎109萬, 我不是地產, 如有興趣,我話比你知那個網只希望幫到你!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

首頁

尾頁

跳至