樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 sweetdog 於 10-2-4 09:34 發表
hi!
我見有個上網賣村屋, 睇下樓主啱吾啱, 有個沙田小瀝源村 村屋350呎109萬, 我不是地產, 如有興趣,我話比你知那個網只希望幫到你!

樓主得10萬首期,加埋10萬儲備,都唔錢買109萬ge村屋

禁止訪問

禁止發言

大宅

Agreed.租金不斷上升, 幫人供樓不如自己供, Tuen mun is quite a good choice.

原帖由 維港 於 10-2-4 22:22 發表
鼓勵樓主置業, 因為樓主話現時做兼職人工$9,000- 如自立門戶會做全職, 人工會好一點, 所以才鼓勵樓主置業, 而且租金不斷上升, 幫人供樓不如自己供~

洋房

原帖由 kawanty 於 10-2-2 23:20 發表
多謝回覆, 我唔知我申唔申請到公屋?
因為我一直在做pt, 人工先得9千,
如果真係要去到要自立門戶呢個地步, 咁我會做返全職,

10萬係我一半的積蓄, 仲有10萬我無諗住要郁...
4500月供係以9k 人工來衡量的, 我每月 ...

你個case, 我建議住公屋

家庭人口每月最高入息限額 (2)總資產淨值限額
1人 7,400元 (7,789元)182,000元(1)
2人11,600元 (12,211元)246,000元(1)

你合資格wo, 想快要搵社工幫手, 加上你唔介住新界西北, 會快D, 住公屋留番多D$係身先係上策, 等下一次又一次d跌市先買樓未遲~~

複式洋房

多謝你地咁熱心, 我每week2日半工就9k, 但全職的話唔計commission底薪係19k(返6日), 所以入息唔得.

我只會動用10萬積蓄, 其他o個d唔會郁. 以備不時之需. 除了20萬係cash, 我仲供緊基金, 鎖實晒的資產都計的話, 我仲有15萬. 合共35萬, 不過都只能看不能用.

所以其實可動用的$$, 現時來講, 真係得好少.

返全職應該cheapcheap地都供到, 但我是不想返全職, 想知就這樣parttime下去, 有無可能供到樓先??

原帖由 ROYYY 於 10-2-4 22:56 發表

你個case, 我建議住公屋

家庭人口每月最高入息限額 (2)總資產淨值限額1人 7,400元 (7,789元)182,000元(1)2人11,600元 (12,211元)246,000元(1)
你合資格wo, 想快要搵社工幫手, 加上你唔介住新界西北, 會快D, ...

公爵府

長期part time我就覺得冇可能, 因為:
1. part time既一半人工你要用黎供樓, 一加息你就唔夠錢用
2. 自己買樓好多開支, 地租差餉管理費, 呢條數都唔少
3. 以你個case, 你首期太少, 好多樓都未必做到9成, 比你搵到銀行做9成,你要比個保險費都唔少野~

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 kawanty 於 10-2-5 15:29 發表
多謝你地咁熱心, 我每week2日半工就9k, 但全職的話唔計commission底薪係19k(返6日), 所以入息唔得.

我只會動用10萬積蓄, 其他o個d唔會郁. 以備不時之需. 除了20萬係cash, 我仲供緊基金, 鎖實晒的資產都計的話, 我仲 ...

咁可唔可以返多1-2日呢? 返4日都唔太差JE..

禁止發言

大宅

我舊年係旺角買o左單幢樓 80幾萬
16年樓齡, 一梯一伙, 有電梯
旺中帶靜. 但實用面積好細.

最近高層有人賣o左100萬
我比10%首期
按80萬 2.2厘 分10年供. 月供7000幾.
如果供20年, 應該4000幾蚊就ok
19樓租o左比人月租5000蚊.
所以第時我都係諗住收租算啦.

不過你依家9k會供得辛苦d, 因為仲有管理費. 今個月減o左都要550蚊呀.....

http://www.hkea.com.hk/templates/ListingServ

原帖由 維港 於 10-2-6 12:09 發表

得9K要供樓養小朋友是有難度, 住公屋較容易handle, 理財方面是否保守一點 ?

日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

首頁

尾頁

跳至