少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

如題
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

別墅

我會同佢講: 我好知足架, 衹係要求你每次都比上一次有進步, 你應該做到的!

不要跟他硬碰或罵他, 輕鬆些跟他溝通囉.

伯爵府

e 家 d 小朋友把口真係" 勁"
做媽咪真係要學懂"知足"

原帖由 heidys 於 10-2-1 16:51 發表
如題

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會叫佢只食白飯,有飯食應該要知足。

大宅

要知足先會樂,唔合格即係未足夠,點樂呀,不過,無謂同細路在呢D言語上衝突,了解下點解唔合格,可以點做先合格好過

男爵府

I will see he really had worked hard or not.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會叫佢三日先食一餐, 有小小野食都應該知足law.....

禁止訪問

民房

展現他的長處,你便可知足

展現他的長處,你便可知足

每人都有該他該成就的領域,只要你能找出他的優勢領域就可以發展他的強項。
不過每人的優勢領域都不一樣,更可能不是妳所喜悅的。那時如妳要強求他發展不是他能力所及的領域就可能出現成績不理想的情況。
有些人天生是藝術感強但一般理解能力是較弱的,所以他們在常規學校的成績都不好。如妳的小朋友是與他們相同,妳會如何處理?
瞭解小朋友的心理及能力與生涯規劃發展就可找出他的理想人生,妳就可以凡事知足了。
求學不是求分數,是要找出人生方向,成為一個能展現自我才能的人生,他便可知足。

首頁

尾頁

跳至