論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年年三十是紅日, 工人有假放嗎? 是否要一連放4日俾佢?? 謝謝~

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 Zukina 於 10-2-1 22:23 發表
今年年三十是紅日, 工人有假放嗎? 是否要一連放4日俾佢?? 謝謝~

2010年法定假期:13/2, 15/2 & 16/2

如星期日係佢0既休息日,就連放4日

註:如僱主要求僱員在法定假期工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。如雙方同意,僱主可在法定假日或另定假日的30天內安排代替假日給僱員。

及僱員按連續性合約受僱滿3個月,才可享有假日薪酬。

別墅

以今年為例, 年初一踏正星期日, 是否需要補一天假俾工人? 共有4天有薪假?

原帖由 evaken 於 10-2-1 22:56 發表

2010年法定假期:13/2, 15/2 & 16/2

如星期日係佢0既休息日,就連放4日

註:如僱主要求僱員在法定假期工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。如雙方同意,僱主可在法定假 ...

伯爵府

唔係呀麻...我地係銀行假都冇得補啦..我估就係因年初一係星期日...所以補假就安排左係星期六吧, 不然年三十點會係紅假....希望冇估錯啦.

別墅

Yes

Yes 共有4天有薪假, if their rest day is on Feb 14, then they'll have 4 consecutive holidays.

Yet, you can assign the rest day to be other date, it's your choice.

原帖由 happybaby1 於 10-2-2 09:22 發表
以今年為例, 年初一踏正星期日, 是否需要補一天假俾工人? 共有4天有薪假?

伯爵府

好媽媽勳章

吓! 班工人有足4日假咁多! 咁我果幾日又要變身做工人, 真係煩!

首頁

尾頁

跳至