嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

BB女3.5月大, 現飲人奶+5oz奶, 突然近日食奶粉到2oz就喊唔再食. 仲喊得好悽涼又推開支奶. 要迫佢食, 對抗到無力想瞓先可以慢慢食返, 喂完都個幾鐘, 大家都好辛苦.

試過一餐分兩餐食, 但換來全日不停要喂奶, 又係唔掂.

用開奶茶試過一次, 但都唔like.

佢係早產細碼b, 現在只有13.5lbs, 我好擔心呀 (佢其他時間表現ok, 好中意笑). 要唔要見醫生?

請問大家有無經驗同意見?

大宅

你驚咪帶去返健康院都可以呀,見左姑娘先, 你最好打個電話book先囉,
原帖由 JoeyKWWong 於 10-2-2 11:09 發表
BB女3.5月大, 現飲人奶+5oz奶, 突然近日食奶粉到2oz就喊唔再食. 仲喊得好悽涼又推開支奶. 要迫佢食, 對抗到無力想瞓先可以慢慢食返, 喂完都個幾鐘, 大家都好辛苦.

試過一餐分兩餐食, 但換來全日不停要喂奶, 又係 ...

男爵府

原帖由 JoeyKWWong 於 10-2-2 11:09 發表

試過一餐分兩餐食, 但換來全日不停要喂奶, 又係 ...

佢多算厭奶
如果瞓住食ok, 就比佢瞓住食囉
我個仔由兩個月到歲幾都係瞓坐食奶~~~

男爵府

我覺得佢可能係厭奶啊.
我個女3個多月時突然又係吾肯飲. 點都吾肯. 只要一見到就哭.
因為佢仲細. 仲未可以食其他食物代替. 我只有等佢自己肚餓時叫時我先俾佢食. 咁就可以食返多少少同快少少.
佢大約維持左一個星期左右佢就回復正常食量啦.

男爵府

hashtag影視迷勳章

有2個可能性比較大~
1,厭奶
2,個奶咀洞太細,要換個大d既size

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

多謝各媽媽意見. 今天好返少少, 希望好似janiceau88個b, 一個星期到可回復正常.

我b用的是母乳十字奶咀, 食幾多, 幾大啖由佢自己控制. 所以似係厭奶多. 而且佢開始心野, 成日想坐起/企立四圍睇野.

bb真是媽媽的心肝定, 有任何事都令我地擔心c.

大宅

陪月勳章

你個b都算合作喇...我個仔由2個月開始厭奶到而家接近3個月都係咁...餐餐都好似同佢搏鬥咁...要氹佢瞓左先肯食...唉
原帖由 JoeyKWWong 於 4-2-2010 10:41 發表
多謝各媽媽意見. 今天好返少少, 希望好似janiceau88個b, 一個星期到可回復正常.

我b用的是母乳十字奶咀, 食幾多, 幾大啖由佢自己控制. 所以似係厭奶多. 而且佢開始心野, 成日想坐起/企立四圍睇野.

bb真是媽媽 ...

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;28/st/20091106/n/Ka+Lai/dt/13/k/0d5c/age.png[/img]
Born: 3 kgs        3M: 6.65 kgs  9M: 9 kgs
1M: 4.64 kgs     4M: 7.03 kgs       12M: 9 kgs
2M: 5.84 kgs     6M: 7.74 kgs

男爵府

原帖由 JoeyKWWong 於 10-2-4 10:41 發表

bb真是媽媽 ...

我個女都係用chu chu. 所以應該同你個女case 一樣.

佢吾食.我都有的擔心嫁. 但我會想佢一餓點都會叫同一定會食. 所以我吾想俾佢仲會驚多一點的情況下佢吾叫我就吾俾佢食囉.

我個女都會心野嫁. 所以如果係屋企我會盡量係自己房到俾佢食..等佢專心快的食完先再俾佢玩過八到夠

可能呢招對我個女得啦. 佢一星期到就冇問題囉.

媽媽你要加油...吾好憺心啊....

首頁

尾頁

跳至