跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 兒童膠墊釋致癌毒物

我今日去荃灣吉之島, 佢地話無貨呀! 所以買唔到!

咁唸住上荷花, 唔好煩啦, 買啦! 想買..又唔買..又想買.. 又唔買.. 都係太貴啦, 買唔落手呀

大宅

yoyobb,
你將我行入荷花既心情"想買...又唔買.......又想買...又唔買...都係太貴"描述得好好, 我次次都係咁行返出黎, e+無咩必要都唔會能住老公行, 實比佢話我無鬼聊, 因為次次都唔係買野...運吉架.

大宅

好媽媽勳章

哈哈我都係成日去荷花運吉架!

子爵府

好媽媽勳章

我都係日本城買咗英文字地膠墊,不過已經收埋咗,等香港消委會測試完,無問題再攞返出嚟用

大宅

我咪買左呢隻囉, 都幾靚.

playing mat

大宅

好媽媽勳章

西米,
點解無野睇?

大宅

西米:
我都睇唔到喎,點解呢
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

大宅

crystalmok, 企鵝仔,
我本來放左入yahoo album, 但係唔明點解你地睇唔到, 我e+都睇唔到. 等我試下其他方法, 不如你地去住嘉駿個網頁睇住先啦.

大宅

港 店 舖 出 售 疑 致 癌 膠 墊

【 本 報 訊 】 香 港 海 關 跟 進 台 灣 消 費 者 文 教 基 金 會 較 早 前 進 行 的 膠 墊 測 試 , 發 現 本 港 有 家 居 用 品 店 出 售 其 中 一 、 兩 款 懷 疑 會 致 癌 的 膠 墊 , 海 關 稍 後 會 進 行 測 試 , 以 了 解 膠 墊 的 有 毒 物 含 量 。 香 港 消 委 會 表 示 非 常 關 注 事 件 , 呼 籲 小 孩 避 免 長 時 間 逗 留 在 膠 墊 上 。

暫 未 須 進 行 回 收
台 灣 消 基 會 早 前 測 試 了 十 三 款 膠 墊 , 發 現 十 二 款 、 包 括 受 家 長 歡 迎 「 Pooh EVA 小 熊 維 尼 家 族 彩 墊 ( 彩 印 ) 」 、 「 Disney 米 奇 圖 案 轉 印 彩 墊 ( 彩 印 ) 」 及 「 DIY EVA Hello Kitty 地 墊 ( 彩 印 ) 」 等 , 含 有 包 括 苯 、 甲 苯 、 以 及 間 二 甲 苯 等 有 毒 物 質 , 公 眾 長 期 吸 入 或 會 引 致 血 癌 或 死 亡 。
海 關 發 言 人 稱 , 疑 有 問 題 的 膠 墊 仍 未 進 行 測 試 , 就 算 測 試 結 果 顯 示 膠 墊 含 有 毒 物 , 也 要 視 乎 其 含 量 多 寡 , 故 暫 未 須 進 行 回 收 。 不 過 , 海 關 未 有 透 露 疑 有 問 題 膠 墊 的 品 牌 , 及 在 哪 購 買 等 資 料 。 據 了 解 , 海 關 是 在 家 居 用 品 店 發 現 被 台 灣 消 基 會 指 有 問 題 的 膠 墊 。
消 委 會 發 言 人 表 示 , 非 常 關 注 本 港 有 店 舖 出 售 疑 有 問 題 的 膠 墊 , 消 委 會 稍 後 會 抽 查 市 面 的 膠 墊 進 行 測 試 。 發 言 人 建 議 , 父 母 不 應 讓 小 孩 長 時 間 逗 留 在 膠 墊 上 , 以 防 吸 入 有 毒 物 質 。
中 文 大 學 生 物 化 學 系 教 授 曹 宏 威 呼 籲 市 民 毋 須 過 分 擔 心 , 因 要 大 量 吸 入 苯 、 甲 苯 和 間 二 甲 苯 才 會 有 問 題 。 他 建 議 市 民 把 膠 墊 放 在 陽 光 下 曝 曬 一 段 時 間 , 或 置 於 戶 外 通 風 處 約 一 周 , 膠 墊 內 的 有 毒 物 便 會 揮 發 。

apple daily - 5/4/2005

禁止訪問

大宅

今日行過吉之島, 見佢已經賣緊水泡浮床既野, 其中一張叮噹浮床好正, 好似$79.9. 我諗有2呎x6呎咁上下, 佢話係浮床但個樣好似一張軟墊咁咋喎, 深藍色可水陸兩用喎, 可載重百零磅咁啦, 都幾厚身幾好彈力, 應該可以用黎比bb墊住玩野. 在此說明我唔係吉之島既員工, 不過坑口站無咩地方行咪成日走入吉之島八下囉.
嘉駿已經响張playingmat上面玩左幾日, 仲有個係朋友easter黎bbq果時買比佢既玩具, 佢坐响度玩左好耐, 拆到d野一地墊都係, 玩得好高興咁.

大宅

好媽媽勳章

各位媽咪,
我昨晚無意經過,馬鞍山廣場的Magic Kids,給我見到張好靚的膠墊,二話不說立即買o左,佢有兩種厚度,我買了厚身o的果張,7mm$199,另外4mm果張就$149,老板話好好買剛昨日番貨,住馬鞍山的媽咪如果鐘意就快o的去買了!係星展銀行斜對面!我唔知呢間鋪頭第二到地方有無?
大家睇睇啦我就好喜歡,Thomas,係日本制架!

大宅

crystalmok,
你呢張火車頭都好靚喎, 你講果間係咪係海柏果邊間愛嬰店(斜對面有間pets shop對正樓上係美心酒樓), 佢d野都幾平唔係太貴, 款式都算多同齊囉. 我入bebe會果時向佢度羅入會禮品架. 每個星期日我都有入去探奶奶之餘逛下咁囉.

呀, 你收到我寄返比你張會員咭未呀.

大宅

好媽媽勳章

西米,
收到了!
係海柏果邊不過唔係愛嬰店!係星展銀行斜對面,如無記錯醫生個名應該係林超男醫生診所隔離,叫Magic Kids!

大宅

crystalmok,
你無記錯, 真係林超男隔離咋, 果間專賣日本衫, 好多時都有日本火車頭既product, 不過我睇親都係cheapcheap雞佢減價至睇, 唔想買咁貴比bb, 好side $$. 我都成日去對面果間鞋舖買女裝鞋, 平呀嘛.

話說今日帶bb向馬鞍山公園玩玩同影相, 諗住1小時沖印比返套老爺, 點知watson's隔離果間野4r要1.3/張, 去到美心快餐對面果間快圖美都係$1.2/張之麻, 不過人多要2個鐘至有得羅, 後黎我向聖安娜果邊$0.8/張叫老爺聽日自己羅. 你有邊間好介紹係又平又靚.

男爵府

嘩~我都係向日本城買ga...買返黎一打開係我自己覺得d味好勁頂唔順..跟住叫老公拎去洗 ..洗完仲要曬佢一個星期..而家乜味都冇曬
咁樣係咪會可以安心d用呢

大宅

西米 寫道:
crystalmok,

話說今日帶bb向馬鞍山公園玩玩同影相, 諗住1小時沖印比返套老爺, 點知watson's隔離果間野4r要1.3/張, 去到美心快餐對面果間快圖美都係$1.2/張之麻, 不過人多要2個鐘至有得羅, 後黎我向聖安娜果邊$0.8/張叫老爺聽日自己羅. 你有邊間好介紹係又平又靚.

西米,

咁橋架,我昨日上午都帶左孖仔到馬鞍山公園喎,我10點左右到,11點就走,然後過左馬鞍山廣場食奶,諗住順便買那張Thomas & Friends 的膠墊,但等到11:45都未開,跟住就走左了,你幾點係馬鞍山公園呀??

星期日那間magic kids咁遲都唔開門,我山長水遠由鑽石山去馬鞍山都買唔到,真激氣!!

大宅

siubakto,
我入到馬鞍山果時係11點左右行去茶樓果時都見佢未開門,12點零1點度行去公園,帶埋老公個大佬個女(6歲幾)同埋老爺奶奶一齊晒下太陽,玩左成個鐘到2點零,沿海皮經雅典居行返恒安,行到一行6人典下典下,真係唔荒唔典囉,入到屋都成4點幾,咩都夠晒皮啦,bb食d奶就瞓左仲要勁好瞓添, 不過就瞓到成個頭都係汗,背脊又濕晒,都服佢囉。

大宅

西米,

咁即係11時左右我地大家都在馬鞍山廣場,都未能相遇真可惜呀!!我11時在馬鞍山廣場d凳到餵緊奶。

我好不甘心山長水遠都買唔到那張墊,你知唔知那間鋪幾點開架??

大宅

好媽媽勳章

siubakto,
請睇pm!

首頁

尾頁

跳至