跳至

首頁

尾頁

大宅

依家住0係台灣既媽媽入黎傾0下

我是香港人,先生是台灣人.我們將於下半年搬回去台北.有沒有住在台灣的媽媽,無論香港或台灣人都歡迎進來聊聊喔!

大宅

Re: 依家住0係台灣既媽媽入黎傾0下

係咪真係冇香港媽咪住台灣呢?

大宅

別墅

11月媽咪
妳住台北那ㄚ
將回台灣台北的媽咪

別墅

hello, 我又係香港人, 先生台灣人, 而家住o係桃園。
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

嘩,太好啦.總算有希望.我住台北縣汐上市.可能會搬到台北市,還在計劃中.

大家要keep contact呀!在台灣的香港人不算太多,bk俾左一個好好既管道我地 希望可以認識更多媽媽啦!

我之前在台北住過好幾年,後來去了上海.今年7月搬回台北,女兒剛滿歲半,打算讓她上台北市的幼稚園.大家有什麼好心得呢?

beibei
你住桃園,咁多唔多去台北市呀?全職媽咪定係要返工架?

summer媽咪
你家女兒多大呀?什麼時候回去呢?

別墅

其實我發現有好多香港人都嫁左去台灣。我o係媽媽會又識到個住台中o既, 不過有d遠 ... 點解你會搬來搬去o既? 因為老公工作關係?!

我大仔比你囡囡細一個月, 但對於台北市d幼稚園我就冇咩心得啦~不過o係台灣就千祈唔好去國營o既幼稚園, 雖然平d, but等於托兒所, 學唔到咩野, 而且英文程度到小一會同其他去私立o既小朋友差好多。

我係在職媽媽, 返工時奶奶幫我揍。你呢?
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

biebie,

我搬來搬去係因為我老公.開始時我都有在台北返工,後來大家決定去上海,就一齊唔做上左大陸啦!幾個月後我就有左,然後到依家,就係咁囉!

幼稚園我仲未有idea,返去先再打算.

你有奶奶幫手好好多,話晒都係自己人.唔似我在上海都唔敢比工人揍.所以我累死.

別墅

哦~你地想去大陸發展但因為有左小朋友所以要返台灣?!我覺得台灣幼稚園冇香港咁緊張, 我見香港d媽媽都好早plan定

咁你返台灣會搵人揍小朋友嗎? 其實我奶奶係冇咩時間揍o架因為佢同老爺都做緊生意, 都幾忙下。之前我份工返晏晝就自己揍朝早, 到中午就帶俾奶奶然後收工就接手揍返, 所以都幾累~ 後尾都中獎有左, 大住肚仲要係咁喝住大仔, 同佢玩追逐戰 ... 加上佢歲幾都未介到夜奶, 半夜又要起身1~2次, oh my god :-(

我最近辭左職啦, 產假後就辭左=.= 因為冇人揍兩隻馬騮呀, 本身話請工人, 點知又冇左件事 ...

大宅

啊...咁你又係full time mama囉!揍2個真係好辛苦,我1個都 我唔會比人揍啦,咁辛苦由nb揍到依家,返去都係自已搞掂.奶奶0個邊可能係可以幫手睇下,不過唔會麻煩佢地.

我個女2個幾月就自己唔食晚奶.不過佢一向都訓得唔穩,有一段日子係每晚醒4次左右,我同我老公都得番半條人命.到左最近幾個星期先開始可以一覺訓天光,不過偶爾都會醒1醒,叫佢訓啦又訓返.放心你都會有好日子過既,祝福你!

係呀,香港d家長旱就同bb報晒名,有d仲interview埋.睇到就覺得恐怖.而台灣我真係冇idea,只係唔想阿囡太辛苦,幼稚園最好輕鬆d唔好咁大壓力.

講開又講,你之前份工都幾好,可以做半日.我都想阿囡返學後有份類似既工返,咁又可以q time又可以睇女.方便透露dd嗎?我以前在台北返工好忙架,每晚起碼要10點先到屋企.(我地都在外面食完飯先返屋企).

係呢,你同男家相處如何呀?唔好怪我8,我有d香港朋友同台灣男家就唔係好得.而我同我老公0個邊都ok,大家以禮相待,而且冇一齊住好好多.始終唔同culture,生活習慣會有d唔一樣.好在我奶奶開通,有關bb既野都好buy我地後生呢套,連煲粥仔都照我講既方法去煮,為左佢個寶貝佢都好聽我話.

有時間再傾...

別墅

放心你都會有好日子過既,祝福你---> thanks~!^^

我之前係o係幼稚園教英文o既, 你又返咩工呢? 你住o係台灣幾耐呀?

你同男家相處如何呀?--> 都算ok啦, 可能我適應力強呀, 嘻嘻, 不過冇你咁犀利"為左佢個寶貝佢都好聽我話"

大宅

biebie
我都估到你係教英文啦,因為我之前在台北都有搵到不過後來我冇去做.最後在台北做既工作係在會計師事務所做business consultant.忙死人啦,呢個時候我倆每晚冇10點都唔到屋企(我地在外面食完飯先返去).

我在台北住左3年左右.後來就去左上海lu.依家又要返去.講真唔係太鍾意台灣既天災同政治氣氛,不過冇辦法啦...

你呢?在台幾耐啦?習慣嗎?

仲有其他媽咪入黎一齊吹下水啦!!!

別墅

係啦, 都冇其他媽媽o黎傾下o既?!?!?!?!

本身我就唔係好想教英文, 之前o係香港有教過一排覺得自己唔係好岩教書呢一行, 但係o個時岩岩o黎台灣冇幾耐, 居留證都未出, 就諗住做住先啦。不過我覺得都幾輕鬆, 對住d小朋友都幾開心^^
我倆每晚冇10點都唔到屋企-->有冇OT錢先?!?!or自願性質 :lol:

我住o係台灣都係差不多3年, 除左出門非常唔方便(因為我唔識渣車丫嗎)其他都叫慣左啦, 不過我經常都懷念香港d野食, 尤其是大肚時成日口痕痕。你多唔多返香港呀?

我覺得桃園係比較少受天災影響o既地方, 除左會缺水, 不過我地屋企係抽井水o既, 所以我覺得都ok。

大宅

biebie
梗係冇ot$啦.我地係所以責任制嘛!

當年我經常返香港架,講你知,我幾年來都拿不到居留權.因為每年留台都少過183天. 就算要返工我都成日返香港架.再講啦當時冇bb幾自由呀.依家就咩自由空間都冇晒 :-(

你係咪拿到台灣身份啦?我今次都暫時唔準備申請居留,阿囡都係用入台証留3個月同我出去1次.因為健保太貴,呢個$可以夠我地買機票.而且自費睇醫生都唔係好貴(比香港平).真係唔好彩大病我地有保險.不過想問下你,小朋友讀書係咪一定要有台灣身份架?我咁問當然唔打算比阿囡讀國際啦!

講到交通,我就好dd,我會開車如果老公夜收工我就自己返屋企,佢自己坐的士.(我地只有1部車)

我在babyhome都post左香港媽媽在台灣,亦有幾個回應,希望有機會group埋一齊大家吹吹水都好.有時間你都過去望下.我叫"巨嬰媽咪".

大宅

Summer媽咪
你好嗎?進來聊聊呀!

還有其他媽媽嗎?台灣人香港人都

別墅

咦, 咁我想問下你都點訂機票o架? 同埋通常坐咩航空公司?

當時冇bb幾自由呀.依家就咩自由空間都冇---> totally agree la

我要今年年底先會有台灣身份證, 而家係唔駛成日出出入入咁, 不過返香港就野野要去台北辦出境證囉, 都幾煩~!!!

以我所知,如果你小朋友已加戶籍就可以讀公立o既學校。其實我覺得健保都幾唔抵架, 不過我都有加, 係生bb時有得益下咁囉?!

你就好啦, 我呢d唔識渣車o既係度等於半廢人@@

你post左係邊個分類呀?!我搵唔到 ...

大宅

[size=medium]機票
今次我地會打算用asia miles換,佢有效期1年.
之前因為都係公司比,所以都係坐CX.
當年我成日坐泰航/日亞/英航(E+冇飛HK/TPE)/星航都OK.
我通常都係在香港訂,平D嘛.不過依家睇番好似差唔多價錢,所以日後可能會在台灣訂,因為比較有彈性.
台灣Agency會用ezfly/eztravel/飛牛etc...
香港就會搵wingon/hongthai 同另一間細相熟agency.

[size=medium]babyhome
香港媽咪在台灣

出出入入都要去廣州街搞證又真係好麻煩,駛唔駛咁complicated wow.不過冇計啦

其實我初時到左台灣都唔係成日渣車架,自己出入坐巴士同捷運囉!的士就唔係成日坐,因為太多變態佬,我老公鬼咁驚.而且1個人好易,去邊都得,依家就麻煩喇要帶埋大小姐一齊.

桃園我唔熟,所以唔知有幾唔方便.我諗都係台北市方便好多卦.我係一個唔出街會死既人,就算帶住阿囡都要出過去先安樂.唉~~~台北市幾方便都唔及香港啦~~~

別墅

11月媽媽 & biebie:

你地好嗎?我又係香港人嫁台灣人,不過仲未做人媽咪呀。我住係台北縣盧洲市,間中禮拜六日會去住桃園順便參加家族聚會. 我想知道係唔係台灣醫院o既醫療設備比其他地方較先進完善,因為我老公成日話要生BB就一定要返台灣生喎

別墅

Aki寶寶,

你好呀, welcome呀。

你通常都黎桃園邊一度架?? 你住係台灣幾耐啦? 我未係其他地方生過唔係好知係唔係台灣生bb比較好喎, 個人覺得都ok啦, 而且費用平過香港好多。其實係邊度生我諗除左考慮醫療設備, 仲要顧及好多其他野, 好似生完坐月係唔係方便, 小朋友將來打算係邊度讀書等等。我就因為plan左奶奶會幫我坐月,所以留係台灣生,而且咁樣係加戶籍方面亦比較方便,唔駛呢樣個樣證件咁。

大宅

hi Aki寶寶

好高興又多一位媽咪加入.咁你同biebie就岩晒喇,佢住桃園.

見你咁問我諗你住台灣冇耐卦!有關台灣既醫療,個人認為冇香港咁好.醫院既護士都唔太好 幾年前我因為A肝住台北國泰醫院7日(呢間好似算係好醫院).我自費入住單人房.姑娘都叫我每餐自己行出去拿飯.hey我手上吊住葡萄糖又樽又架,我梗係唔理佢啦,點去呀,加上講真我住私家房喎.咁佢地就死死地氣每餐送入黎,又叫我食完自己拿出去,當然我唔理啦.咁佢地就換d一次性既飯盒比我.另外我又唔好彩,佢地吉支針吉到我手背發炎腫晒,我要求拿走個姑娘竟然話佢地規定3日先換1個地方插針喎.我就好嬲同佢講佢唔同我換我就自己munk左佢.佢唔理我走出去,咁隔冇耐我d葡萄糖冇晒,我按鐘叫人(好好笑,佢地唔會定時入黎睇架,每次都要我通知先有人來)有個nice d既姑娘來,我同佢講佢睇下就馬上同我換.總之0個7日有好多好多不愉快經驗啦.我老公話因為台灣人入院通常都有家屬陪住,所以家人會幫病人做野,唔麻煩醫院喎!但我冇人冇物架,我奶奶日日下午黎睇我,唔通我等到4點幾先食咩!

有關生bb,我就唔清楚.因為我在香港生既.至於如果在香港生帶返台灣搞居留,bb只要在台1個月就可以出到証.不過當然有D文件上既野要做,而在台灣生就直接D方便D啦!
另外坐月又係一個問題,睇下你男家點睇.如果比較保守又傳統既台灣家庭,老人家唔一定會鍾意你返女家坐月架.事先問清楚好D.不過台灣有個好處,可以搵所謂月子中心,有人幫你照顧bb,媽咪只要顧好自己就ok.之前聽朋友講,台灣既產檢都OK,不過詳情你有需要時問下biebie囉!

雖然我地唔係住同一個地方,不過希望借呢到搵多d 自己友啦!

好高興又多一位媽咪加入.咁你同biebie就岩晒喇,佢住桃園.

首頁

尾頁

跳至