跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 依家住0係台灣既媽媽入黎傾0下

我十一月係澳洲結婚,然後二月跟老公返去台北。係台灣住o左冇耐乜都唔識,男家又唔俾我學電單車,又驚我哩樣o個樣,所以覺得冇香港咁方便,下下都要等老公得閒,如果唔係就要麻煩99。由我屋企開車去桃園大約要45分鍾,都幾遠o架 。我只記得台茂商場,biebie 你係唔係住係o個度附近?你地習慣係台灣住嗎?我而家最大0既問題係唔識講台語:-(

大宅

Aki寶寶

住台灣唔慣係正常既.由一個咁方便既香港住左去d咁山卡拉既地方,係需要過渡期.至於電單車,我個人都唔敢.因為太危險喇!如果真係要出去,可以call taxi呀!去到有巴士既地方再轉車囉.你依家冇bb,出去好方便,以後如果多一件要出去就麻煩啦!

語言方面,在台北的話唔識台語都ok,我都唔識但都可以在台北工作,d同事好就我架,有我在場佢地唔會講台語.不過佢地本來都唔多講既,只係有時好玩講幾句.中南部/country side就差d喇!

另外我地有個topic在babyhome,有時間入去傾埋一份啦
香港媽咪在台灣

別墅

我覺得度度都會有態度唔好既姑娘, 我之前聽好多人又話香港d助產護士惡死, 我都有遇到態度唔好既, 生細b第一日住院基本上係唔係好願落床行, 老公又揍緊大b啦, 所以成日都係得我一個人架。咁d姑娘會定時拎藥俾你食,但食藥都要水掛?!我又係吊住葡萄糖, 又怕起身惡露流出, 覺得起身太煩啦, 於是我就叫個拎藥既護士可唔可以俾杯水我。佢有d唔係好願意, 就問: 你都未自己起身行過咩, 咁唔得架 ... mmm ... 好啦,不過你要等一陣。等一陣結果冇左件事,後尾係我老公幫我既。除左呢一單,其他情況都ok,本身覺得生大仔個一間fair, 諗住睇下第二間會唔會好d, 點知 ... 覺得第一間好d。產檢就真係幾好,次次都會同你照,亦都幾仔細。不過有一點要注意, 就係有d婦產醫院係冇提供食架, 要先同月子中心contact好送飯菜來or屋企送來。

我住個度好偏架, 冇商場架, 周圍都係個休閒農場之類既。最唔習慣係出門唔方便囉, 大家都一樣。我住左幾年都唔識講台語囉,只識聽。你老公d家人都講台語咩?!
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

別墅

我申請唔到做BabyHome會員, 因為我仲未有BB,不過已經計畫同老公生個豬仔。我老公D屋企人都習慣講台語,但佢地都會用國語同我溝通囉。係呢,你地係點樣同你地o既 老公認識o架?你地又會唔會覺得老公有大男人主意呢

別墅

Aki寶寶 ,

我呀, 如果真係講第一次識係玩game時, 呵呵。我地玩online game時識, 然後發現大家都係做電腦相關工作既。後尾我跟老細去台灣做trade show, 咁就真真正正碰面囉?!我覺得我老公係某d事上都幾大男人架, 不過都有小男人既一面

係呢,你地計劃幾時生個b來玩下呀?
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

別墅

大男人......覺得覺得丫...
(當佢講一d我吾岩聽的事就覺得..:-( e.g:想回台灣定居:-()
不過佢都好多時吾會大男人
嘻嘻......
==============================
我老公 = 佢.....
With God all things are possible.MATT 19:26

大宅

仲有其她媽媽嗎?來來來!!

首頁

尾頁

跳至