論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教:印傭偷野,現由勞工團體幫手告我欠代通知金

各位媽咪

本人2004年12月開始發覺印傭可能偷野(毛衣、唇膏、燕窩、鮑魚、冬蟲草.....)05年1月29日下午証實炒印傭,在行李搜出香水、毛巾等多項贓物(有親筆信及口供紙承認、帶回雇傭公司,公司建議我報警。
報警後,印傭留下假地址,搬到勞工團體佐敦道1勞工團體幫手,告我欠代通知金.(原定3月10日調解,印傭會前1小時才通知調解員取消)

現收到勞資審裁處通知,4月4日早(下星期一)去始創中心見主任,19日早 (下星期二) 上庭。請教各位應注意什麼?非常感謝
電郵:[email protected]

:-(

大宅

Re: 請教:印傭偷野,現由勞工團體幫手告我欠代通知金

乜唔係犯
我係KaboMa ;-)

珊瑚宮

好媽媽勳章

我喺一月頭炒左個衰工人因為佢都係偷嘢,佢僱傭公司話佢三個月試用期前炒佢唔使補錢或通知金,跟住我淨係買左張單程機票即刻踢走佢。

洋房

我都有朋友捉到個賓偷錢, 報警, 只需比機票、果個月人工同補埋大假錢, 唔需補多一個月喎
代咩通知金啊? 唔問佢依家係佢偷竊既行為要即炒, 仲厚面皮講代通知金
差館落左口供, 應該需要佢定時返去報到喎, 仲係度搞搞震
簡直不知所謂

大宅

其實有証有據,佢都告妳唔入.我諗佢只係想拖延時間係香港搵水魚咋.

男爵府

JKfish,
講起就勞氣, 原來勞工處唔理個菲傭告僱主o既指控成唔成立(即就算擺明簽晒自願離職都好), 佢地一接有人投訴,唔理三七廿一, 不作過濾, 就會安排會面. 唔好上去, 時間金錢邊個賠? 唔洗返工呀? 佢封信咪有個聯絡主任電話o既, 同佢講, 可以 conference talk 架, 即到時佢打俾你o係電話講 law. 三月頭我地 have the similar case 發生, 講完個賓賓咪話撤銷投訴啦! 佢明知告唔入, 只求留耐d搵工.
我老公遲d都會寫信去投訴勞工處, 簡直浪費納稅人D錢&時間!

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

勞工處幫D壞印傭和菲傭,幫到出面的.
事實上浪費納稅人D錢&時間!真的需要去投訴!

男爵府

JKfish,

我屋企之前有2個印印, 由後門偷走, 佢地都係去佐敦道勞工團體架, 跟住又係要我地上始創中心見主任, 一人要比成皮比佢地走, 就算告上法庭, 對我地都無保障, 費事搞得太耐, 唔知佢地會出乜嘢花神, 所以都係比$了事,
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

If she stole yours things and with the letter to support u,u just talk with the staff via phone whenever u like. Don't waste your time to go to the office.

洋房

jkfish:
你不用太擔心的,如淑筠媽所說你報警在先應不大問題...
但以我所知,今次約你去勞資審裁處,你要去嫁,如果你當日不出先會即話你敗數,甘你工人要你倍幾多就幾多,你可以致電勞資審裁處問問...
祝好運~
:-D :lol: :-D :lol: :-D :lol:

複式洋房

Thanks 大家,真的很煩呢!
但工人偷野還要賠代通知金?搏顧主冇咁多時間?照畀,即係鼓勵工人偷野?

複式洋房

我之前個印都係偷嘢炒嘅!就算佢認晒都好,你都係要報警開file,啲police會話你知會否告得佢入,會問你打吾打算起訴佢。如果你吾忍心告佢,都會開個file,你就將個file reference 俾埋agent同Immigration for termination,就係用來杜絕佢哋反轉豬肚!agent都係要我出埋嗰幾日糧同大假錢俾佢、再加機票!其實佢哋錯在先仲要我哋賠機票己經好傷,仲要俾佢告,你話呢個世界仲邊有天理!

大宅

哇咁都得
第日我工人殺死左我
唔通重要我老婆比代通知金咩
咩法治社會呀

保障有錢人同犯法人的社會

複式洋房

係呀,警署CID重勸我drop case,唔好告佢
有冇媽咪畀工人告過?有冇警界人士畀的忠告?謝謝

男爵府

jkfish,
For sure 不會因為你不出席而判你販訴. 好話唔好聽, 勞工處淨係安排個 meeting room 比你地坐低傾, 佢完全冇權話邊個o岩邊個要賠, 只係 if 傾唔掂數, 先會排期上 court, 再大家提出證據, 由法官判.
我地上次好唔客氣同勞工處果個所謂調解主任講 :
Me : 你地係咪有人投訴都要約人上黎.
She : 係呀!
Me : 我可以 fax 晒所有佢簽o既證明文件俾你, 咁你咪知佢講大話 law.
She : 你都即管 fax 過黎啦, 不過我地都唔會點睇架啦, 我地都係安排你地上黎傾.
最後我問 : 如果有個 case, 擺明我 fried 個工人架啦, 但係我又告上黎話個工人要俾一個月待通知金俾我, 你地受唔受理?
She : 總之有人投訴, 我地都會安排見面.

唔怪得朝早9:00搵佢, 下午四點先覆啦, 佢地都真係好忙啦! 總之佢地冇用亦冇權, 唔會因為你唔出席你有任何損失, 可以電話傾.

rina 寫道:
jkfish:
你不用太擔心的,如淑筠媽所說你報警在先應不大問題...
但以我所知,今次約你去勞資審裁處,你要去嫁,如果你當日不出先會即話你敗數,甘你工人要你倍幾多就幾多,你可以致電勞資審裁處問問...
祝好運~

洋房

JKfish,

你單野點呀
無事丫嘛!

複式洋房

Donpopo

4月4日去始創中心見勞資審裁處主任,19日早 (下星期二) 上庭。現在要做份口供畀主任寫報告。
請問那些勞工團體會否到時玩野?

請教各位應注意什麼?非常感謝
電郵:[email protected]

首頁

尾頁

跳至