婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

好多奶奶都唔會特別鍾意個新抱

因為新搶左個仔

好既奶奶, 會隱藏呢種情緒. 表面上接納同對個新抱好...

差既奶奶, 唔隱藏呢種情緒, 唔會對新抱好

有好既婆媳關係, 真係可遇不可求

反而大家明白人係有呢種人性既陰暗面, 反而唔會強求相處仲好

其實我都未結婚...但都會同男友講定
你阿媽就係太好太錫你...佢呷醋係正常
你阿媽係好人
但佢真係唔鍾意我.....
你夾硬要我地相處其實仲辛苦你阿媽

我男朋友都明佢阿媽唔鍾意我:) (表面上我地相處得ok)
希望結婚後唔會有baby kindom入面既可怕婆媳關係

我成日話, 我同你阿媽相處到...但唔想相處:lol

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

記得唔好同住呀~:;pppp: :;pppp: :;pppp:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一同住就慘啦.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

正所為 :

相見好, 同住難

男爵府

原帖由 miffymiffy 於 10-2-5 15:53 發表
正所為 :

相見好, 同住難

全中.

大宅

Agree!!!!

侯爵府

真係相見好同住難,
我大嫂好吾妥我媽媽(因為同住),
我五嫂六嫂對我媽媽又無嘢喎(因為吾同住),
我同99住時都吾妥佢架, 搬開住就無嘢喇。

大宅

有機會搬開實在太好...... 我99同我老爺分開(不是離婚), 跟我地住, 我老公係獨子, 如果我地都唔同佢住, 佢就唔知可以去邊度住..... 所以我係唔會有選擇既權利! 唯有接受!
到我個仔大少少, 我仲要諗點安置我個仔(我個仔暫時係跟婆婆即係我媽咪湊) , 因為我唔想我個仔跟阿嫲, 佢一定會緃壞我個仔, 我好唔想!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

因為我生左個仔, 我已經有幻想第日同新抱會點 已經有個唔中意的感覺, 因為佢真係搶左我個仔丫嘛! 但係我會好希望大家可以一齊住, 咁可以唔駛同個仔分開喎. 純粹一時的感覺...
係咪好痴線...
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

我反而已經幻想咗將來, 我做咗人99, 我唔會同我個仔住! 可能我都係會覺得有人搶咗我個仔, 所以眼不見為乾淨 但我一定會首先同我個仔建立良好關係and friend d, 起碼佢地後生既冇壓力先! 我都已經同我老公講咗, 第時老咗如果佢走去包二奶或者要離婚留番我一個人, 就等如破壞我地個仔將來free既生活...... hahaha

伯爵府

原帖由 hurley 於 10-2-5 17:24 發表
我反而已經幻想咗將來, 我做咗人99, 我唔會同我個仔住! 可能我都係會覺得有人搶咗我個仔, 所以眼不見為乾淨 但我一定會首先同我個仔建立良好關係and friend d, 起碼佢地後生既冇壓力先! 我都已經同我老公 ...

如果個仔考順, 建唔建良好關係都多餘. 老來自己做咗人哋99, 唯有睇開啲, 新一代又唔同我哋一樣.....到時顧吓自己身子健康仲好...

伯爵府

原帖由 heidys 於 10-2-5 17:10 發表
因為我生左個仔, 我已經有幻想第日同新抱會點 已經有個唔中意的感覺, 因為佢真係搶左我個仔丫嘛! 但係我會好希望大家可以一齊住, 咁可以唔駛同個仔分開喎. 純粹一時的感覺...
係咪好痴線... ...

係咪因為得個仔問題, 如果生多個仔或者女, 會唔會改變你的諗法?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己係少數同99關係好好O既人,
我同99唔係同住,但係我99真係當我女咁,
我同佢可以單獨傾計,我99不知幾慶幸我要左佢個仔,
因為佢個仔我老公係幾麻煩O既人,
我99成日話終於有人照顧佢不知幾好

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

哇,你咁多阿哥既。。。

原帖由 hellomag 於 10-2-5 16:52 發表
真係相見好同住難,
我大嫂好吾妥我媽媽(因為同住),
我五嫂六嫂對我媽媽又無嘢喎(因為吾同住),
我同99住時都吾妥佢架, 搬開住就無嘢喇。

複式洋房

"好既奶奶, 會隱藏呢種情緒. 表面上接納同對個新抱好...差既奶奶, 唔隱藏呢種情緒, 唔會對新抱好"

Well said. 我奶奶初時會隱藏呢種情緒. 表面上接納同對個新抱(我)好, 不過日子久了, 隱藏唔到呢種情緒, 慢慢從行為方面表現出哂來: 妒忌, 同姑奶/仔講新抱是非, 緊張個仔比新抱待薄......

子爵府

BK Milk勳章

死啦。而家未同住聽埋聽埋咁多位sis講唔好同住﹐但年尾我就要同老爺奶奶住啦。。。唉。。。慘。。。

子爵府

BK Milk勳章

死啦。而家未同住聽埋聽埋咁多位sis講唔好同住﹐但年尾我就要同老爺奶奶住啦。。。唉。。。慘。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我諗我幾好彩..我老爺奶奶對我真係好好...
我地仲同住tim....

佢地無諗過我搶走佢個仔..佢地反而覺得仔(女)大仔(女)世界.....

伯爵府

原帖由 張家大少奶 於 10-2-6 01:14 發表
"好既奶奶, 會隱藏呢種情緒. 表面上接納同對個新抱好...差既奶奶, 唔隱藏呢種情緒, 唔會對新抱好"

Well said. 我奶奶初時會隱藏呢種情緒. 表面上接納同對個新抱(我)好, 不過日子久了, 隱藏唔到呢種情緒, 慢慢從行為 ...

其實99和新抱隱藏情緒都好辛苦......長久不是辦法

伯爵府

原帖由 bonnyye 於 10-2-6 01:32 發表

"親"而家爭取搬出去

首頁

尾頁

跳至