論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

一間懶係好pro既垃圾公司.... 工人嚟左唔夠一個月..1) 態度差, 2) 叫佢睇住阿B做功課, 佢幫阿B做埋, 3) 成支藥俾阿b自己隊, 4) 用抺手布同阿b抺咀, 依家阿b咀角出灑點點紅, 數之不盡... 同agent講,佢話會同佢b一b... 過左一日agent打俾我, 不如你地搵過個啦... 佢介紹啲全部海外既俾我...要再等二個月, 又話冇現成, 仲教我即刻出封信佢個工人... 如果31/3前再有犯錯,就要即時解僱, (AGENT話其間我有充足時間等新工人到), 即晚我咪出左信俾工人..到第二日工人又同我話佢唔做, 要11/2即走.... 我收左封信後問Agent點做, 佢叫我息事寧人俾佢即走同埋佢大部份的客都費時煩兼俾一個月佢人工. 唔係我話要炒佢點解要補俾佢? 轉頭Agent再教工人上去佢公司... 話幫佢搵過僱主叫佢同我講再改機票日期去到24/2 , 尋晚佢仲要cry住嚟話我地恰佢, 又打俾佢啲fd.... 又話要即刻走....

各位;以下問題, 請各位指教一下;
我依家可以點做?
收左佢封Resign letter佢到時反口話係我炒佢?
有冇其他途徑可向政府部門備案?
已經完全唔信呢間AGENT,到FINAL PAYMENT,俾機票佢時係咪一定要返AGENT,好驚AGent又同佢夾埋屈我!

大宅

超衰----鴻xxx顧xxxx公司,千其唔好中超 - 急!!

原帖由 chiccolau 於 10-2-8 13:53 發表
一間懶係好pro既垃圾公司.... 工人嚟左唔夠一個月..1) 態度差, 2) 叫佢睇住阿B做功課, 佢幫阿B做埋, 3) 成支藥俾阿b自己隊, 4) 用抺手布同阿b抺咀, 依家阿b咀角出灑點點紅, 數之不盡... 同agent講,佢話會同佢b一b... ...

我想問你所講公司是否在銅x灣軒尼x道,T小姐呢?請確定一下, 因我現正找佢地幫我找工人,而家好煩惱呀!

子爵府

原帖由 CHF1231 於 10-2-8 14:19 發表

我想問你所講公司是否在銅x灣軒尼x道,T小姐呢?請確定一下, 因我現正找佢地幫我找工人,而家好煩惱呀!

係未 pacxxx jxxx, 我中過 "招", D bun bun ge data, 係 99% 假 ge, Mr Chan 老細, 睜大眼, 講大話! 果次, 炒人, 自己攪, 唔駛揾佢哋仲好!

大宅

原帖由 bbqueen 於 10-2-8 16:31 發表

係未 pacxxx jxxx, 我中過 "招", D bun bun ge data, 係 99% 假 ge, Mr Chan 老細, 睜大眼, 講大話! 果次, 炒人, 自己攪, 唔駛揾佢哋仲好!

死啦,我已經落左訂金,點算好呀!

大宅

我都中過 "招,T小姐簡直收錢前後2個樣 D BUN好似冇training過,黎到乜都話唔識

民房

唔係落左好多,我建議你算把,搵過第二間好過... 超級大話精

民房

係呀~~ 6XXXX 千其唔好再搵呢啲咁唔責任既AGENT...

民房

民房

係呀.... 大話陳仲懶勁同我講, 你鬆動啲咪俾多個月佢囉... 仲有, 佢成曡所謂RESUME 好肯定佢係老作...
個個都話自己喺菲做過二年家傭,仲要有埋REFERENCE LETTER, 啲格式差唔多一樣, 我想問下點樣自己攪,唔洗再搵呢條肥佬~~

別墅

我完全agree, 呢間係一間超唔負責任嘅agent, 特別係大家講嘅T小姐, 真係收錢前後2個樣. 第一個BUN來到唔夠一個月我地已經決定炒佢, 衛生情況極差,等佢照顧我BB就死得,加上手腳唔乾淨, 當我地通知呢間野, 佢地話可能係我地問題, 叫我地俾D時間同個BUN相處下添, 唔太願幫我地炒個BUN, 只係叫個BUN上去佢公司教下佢.個BUN返來嘅時候同我地講, agent要佢還錢, 要佢小心D做滿半年.但真係忍無可忍一定要炒啦, 佢地又話暫時無BUN俾我地, 叫我地再相處下添, 但我地無理佢, 堅持照炒換工人.跟住T小姐D態度差到不得了, 又唔願幫我地安排換工人D野. 我老工仲上去佢OFFICE,嘈左幾次, 佢老板先幫我地去跟.足足四個月無工人呀.真係俾佢地耍到....
到現在呢個BUN6月約滿, 再打電話俾佢地, 問佢地唔再續約D手續,知你唔再續約,講都唔同你講, 叫我地叫個BUN帶埋PASSPOER去佢公司, 等佢地直接同個BUN講.我自已都未弄清楚, 使鬼你地同佢講.
好彩, 我已經有另一間agent幫我,話俾我聽D程序同安排另一工人.

民房

原帖由 irenetyw 於 10-2-8 23:27 發表
我完全agree, 呢間係一間超唔負責任嘅agent, 特別係大家講嘅T小姐, 真係收錢前後2個樣. 第一個BUN來到唔夠一個月我地已經決定炒佢, 衛生情況極差,等佢照顧我BB就死得,加上手腳唔乾淨, 當我地通知呢間野, 佢地話可能 ...

完全一樣呀,嗰日我上去同佢講,同一版本,又叫我俾啲耐性,叫我唔好咁惡,慢慢教, 我有咁多時間洗鬼請工人咩...
之後我堅持要炒,佢一路拖.... 又話冇現成.... 肥陳同矮T小姐扯貓尾... 肥陳扮灑嘢行出去.. 然後矮T小姐懶係攞啲好嘢俾我睇..又話唔好既唔介紹...全程都係佢地喺度做戲咁

別墅

真係一樣呀,超賤...

原帖由 chiccolau 於 10-2-8 23:37 發表

完全一樣呀,嗰日我上去同佢講,同一版本,又叫我俾啲耐性,叫我唔好咁惡,慢慢教, 我有咁多時間洗鬼請工人咩...
之後我堅持要炒,佢一路拖.... 又話冇現成.... 肥陳同矮T小姐扯貓尾... 肥陳扮灑嘢行出去.. 然後矮T小 ...

子爵府

原帖由 chiccolau 於 10-2-8 23:03 發表

係呀.... 大話陳仲懶勁同我講, 你鬆動啲咪俾多個月佢囉... 仲有, 佢成曡所謂RESUME 好肯定佢係老作...
個個都話自己喺菲做過二年家傭,仲要有埋REFERENCE LETTER, 啲格式差唔多一樣, 我想問下點樣自己攪,唔洗再搵 ...

自己計好晒 D salary + termination letter, then 叫 bun bun pack 行李, 再 call agent 叫佢接收番!:;pppp:

check 行李果時, check 到佢有偷野, 仲要賠錢俾佢走

佢哋 D training 只係得幾頁紙 ga jor! Mud 都唔識 ga!

大宅

原帖由 chiccolau 於 10-2-8 22:51 發表

唔係落左好多,我建議你算把,搵過第二間好過... 超級大話精

真係唔好彩啦,當我自己係澳門輸了大細好了,聽了大家各方寶貴意見,真係唔好博,都係盡快搵第二間,請問有冇好介紹,我想請賓賓!

別墅

我PM左間俾你, 你試下問呀!

原帖由 CHF1231 於 10-2-9 17:10 發表

真係唔好彩啦,當我自己係澳門輸了大細好了,聽了大家各方寶貴意見,真係唔好博,都係盡快搵第二間,請問有冇好介紹,我想請賓賓!

別墅

呢間 pxcific jxt 真係差到無人有, 黑店...

原帖由 bbqueen 於 10-2-9 00:29 發表

自己計好晒 D salary + termination letter, then 叫 bun bun pack 行李, 再 call agent 叫佢接收番!:;pppp:

check 行李果時, check 到佢有偷野, 仲要賠錢俾佢走

佢哋 D training 只係得幾頁紙 ga jor! M ...

大宅

原帖由 irenetyw 於 10-2-9 19:02 發表
我PM左間俾你, 你試下問呀!

多謝,我試下問一下,好慘呀!偏搵到間黑店!

禁止訪問

別墅

原帖由 chiccolau 於 10-2-8 23:37 發表

I have the same experience. Ms T asked me to be more patient to the maid and give her chance to improve. However, the maid is super stupid and absent minded. After I hired the maid from this agent, i need to spend a lot of time to train up the maid. It really made me tired. Even I complained to the agent, Ms T didn't help me but asked me to give her chance!!!
Finally I terminated the maid with immediate effect (by giving her 1 month salary in lieu) after she worked in my house for 2 months.
This agent is really not trustful. Don't believe them.

之後我堅持要炒,佢一路拖.... 又話冇現成.... 肥陳同矮T小姐扯貓尾... 肥陳扮灑嘢行出去.. 然後矮T小 ...

大宅

我個bun都是經佢地請(11/09年尾)so far暫時做事各樣都ok wor都無停手有時都會主動找地方清潔。希望會keep到啦.... 有時請工人真是要請彩數。

首頁

尾頁

跳至