自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

乾衣 - 買抽濕機定烘乾衣機好?

家袖有一部朋友俾嘅日立牌抽濕機, 我估係最低型號, 試過抽成晚d衫都唔乾...

考慮緊應該買部強勁d嘅抽濕機定烘乾機好...
當然抽濕機價錢貴好多 (三菱牌起碼3千幾)
烘乾機, 即可以將膠套收埋, 慳位d, 又平d (尚朋堂乾衣寶大概5百幾元).
http://www.goldbest.com.hk/Chine ... _home_mainpage.html

主要係用來乾new born嘅衫, 甚至尿布, 我家向北, 沒有陽光入屋, 所以回南天晒衫好難乾.

請給意見及推介型號, 謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我唔知你呢隻乾衣寶要用幾耐時間才乾到d衫, 但一般傳統乾衣機就用電量超高, 會好貴電費, 如果你真係好急要乾到d衫就一定係乾衣機好過抽濕機架啦.

原帖由 KongSiuBB 於 10-2-11 00:31 發表
乾衣 - 買抽濕機定烘乾衣機好?

家袖有一部朋友俾嘅日立牌抽濕機, 我估係最低型號, 試過抽成晚d衫都唔乾...

考慮緊應該買部強勁d嘅抽濕機定烘乾機好...
當然抽濕機價錢貴好多 (三菱牌起碼3千幾)
烘乾機, 即可以將膠 ...
希望每天開心渡過 ;-)

珊瑚宮

最緊要睇幾多W, W數大,電費貴, 如買干衣寶, 假設2000W-2500w, 電費$2.5/hr. 但w數大,你隨時跳 fuse, 因你不知你家中電線夠夠力. 抽濕機上得三千幾一部,抽衫一定夠力.我以前間房100呎,一機衫有牛仔褲,約4小時全乾. 300w 電費 $0.3/hr.

侯爵府

以前我都係用抽機, 但因為成屋抽, d衫好耐都唔乾, 間屋又會熱晒. 裝修果陣就響屋企浴室天花裝左個浴室寶, 係電燈公司買嘅, 嘅用黎做乾衣機(有UV), 冬天做埋暖爐, 又唔使阻地方.

另外我曾經考慮買呢個用黎乾bb衫/內衣, 好似淘寶都會有:

http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b10179311

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我自己係用抽濕機
係日立20L的
通常無論大人/BB衫
我會晾晒係房, 夜晚開機第二朝牛仔褲都會乾晒

男爵府

我屋企就有2部抽濕機同埋一部乾衣機

而家我2樣野都有用,.......後者多啲
我係以下條link樹買既...
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 1121843935?u=jkth11

我覺得好抵用,..因為又可以一晚乾晒啲衫之餘又慳電費......

男爵府

回覆 6# waiwaikelly 的文章

waiwaikelly,

一次可最多放多少件衫? 一般多久可dry, 是否$599 一部?? 謝謝回覆先.

大宅

請問你係用邊個牌子既抽濕機?

原帖由 fitfish 於 10-2-11 01:55 發表
最緊要睇幾多W, W數大,電費貴, 如買干衣寶, 假設2000W-2500w, 電費$2.5/hr. 但w數大,你隨時跳 fuse, 因你不知你家中電線夠夠力. 抽濕機上得三千幾一部,抽衫一定夠力.我以前間房100呎,一機衫有牛仔褲,約4小時全 ...

男爵府

原帖由 yankimama 於 10-2-11 16:56 發表
waiwaikelly,

一次可最多放多少件衫? 一般多久可dry, 是否$599 一部?? 謝謝回覆先.

我買果時好似係500到....而家加左價
都可以放到成8-9件衫..加2條褲...同埋under..襪囉
3小時至5小時到

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至