論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 印印出招了! 各位媽咪可否比d意見....

tweetybird 寫道:
就算我們這唔俾她買,她們都會照去買的。不過就買得鬼祟,唔見得光罷了。都無辦法...

我自己就俾了一個舊電話她用,幫她上埋台。因為我平時可以上網check下她的call record羅。都總好過不到唔做呀。

Tweetybird,
可以上網check call?!你都諗到,好勁呀!
同我老公商量下先,
係呢,你係用咩台o架?駛唔駛比錢check?

Honeybaby Yan Yan

複式洋房

多謝晒咁多媽比意見呀!
睇完你地咁講,真係唔樂觀,
但係己經應承o左,騎虎難下,好難開口又話唔比佢出電話o羅,

咁有冇媽咪平時收起工人電話?
應該有d阻嚇作用,
但係咁樣好似係幾好,畢竟係佢地自己o既財物喎?!
Honeybaby Yan Yan

別墅

平日我會幫印印keep住個手提,到佢放假前一日先比佢!interview時已經講明唔可以出手提,但上工約一年後無問我,自己私自出左手提,我靜靜check佢phone no.,搵日早上返工出門口時打佢手提,同佢講working days唔好開機,返到屋企再同佢講多一次,講到明working days出街都唔好開機,尤其係同囡囡出去時。

始終佢都係唔識self control,有時會check佢,我未返工前打佢手提係關機,轉個頭出門o係lift口佢已經開左機,係我一出門就開機,真係火都黎埋!

d工夫未攪掂但就成日傾電話,我有次同佢講我同老公都係返工時將條線飛返公司,唔會攞個手提出來傾,仲有好多maid出手提平日都係僱主幫佢keep,放假先準用,打返印尼都係用僱主屋企個電話,佢未出手提時都係用電話卡打番屋企,有嘜問題,宜家黎HK打工賺錢,d手提電話費咁貴,點解要成日講,一輪咀之後,佢自己話比個手提我keep,我諗佢都好後悔 有時放假返來佢唔主動比我,諗住睇吓佢守唔守得住,結果係 咪又要我打比佢叫佢將個電話放入我房,再叫agent醒佢 我嘅答案係佢地唔識self control,你有你講,佢有佢做!

侯爵府

醒目開學勳章

咁多位 ma ma
我個印印都係咁,成日掛住傾電話,嚟 hk 做咗兩年半,電話都已經換咗 4 pcs,現在佢用自己錢買電話,我吾理佢,出街我比佢開,因為我要揾到佢,上台用我個名出,但電話費佢自己交,我重比佢自己揀係邊間上台(people),起初幾個月佢揀咗個 $188 嘅 plan,都好多,最後埋單連埋 sms 成 $7xx,佢自己肉呎到痺,我吾出聲,由佢,根住佢就自動叫我幫佢轉 plan,now $88 /mth,連埋 sms 每個月都係 $1xx,一啲幫保都吾好比佢呀!我個人覺得用自已名會穩鎮啲,鈡意隨時 cut 都得

男爵府

但我又唔覺得出電話有問題喎.. ?-( 佢唔好喺我屋企時用手提傾計或者SMS咪得囉
我番工佢傾電話我地都唔知啦,總知佢做曬屋企D嘢,對我BB好就得啦,咁我又OK喎
我而家番緊工都蛇王上嚟BK度啦,嘻嘻

伯爵府

我覺得出電話冇問題, 少少人生自由唔俾人? 最緊要自律, 太過份味話下佢

大宅

最初兩年我印印都冇出電話,但係績約後佢偷偷地出咗, 我都算只叫佢唔好講太多,但最後又係一樣,人生自由你俾佢,但係佢俾氣你受 :-(

子爵府

$$ 係佢o既, 我地又點可以唔準佢買mug ,買物之後沒收人地d 野呢? (我買左個名牌手袋, BOSS 都唔可以星期一至星期5沒收,weekend 至比返你, 你都唔制啦).

不如你同佢講返工時間唔可以打電話, 夜晚做哂野, 佢自己free time 時就可以send sms呀, 講呀.......都話知佢. 不過要set 個時間比佢最多可以講到幾夜, 到時候就check下佢收左線未.

我個工人開頭日講夜講, 終於比我捉正, 之後同佢講明free time 可以講, 不過一定要11:30pm 上床訓.

咁我都有12點零起身裝佢, 比佢知道我會check 佢.
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

大宅

所以由我請佢第一日已同佢講明唔可以自己出電話,如有發現即刻返鄉下!!!

首頁

尾頁

跳至