想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello cutecutetown

(唔係exactly關ivf事...不過想睇下你會唔會解答到我...有dd長, 先多謝你既耐心同回覆)

請問除左HSG/ 腹腔鏡, ultrasound係唔係都會大概照到輸卵管情況?

事源係我因為小腹痛 (有時係明顯feel左偏左/偏右邊痛) 去睇婦科,
醫生幫我照陰道ultrasound, 話2邊輸卵管都有水腫/塞既情況, 又驗到子宮頸發炎,
開左2wk抗生素俾我, 睇下消炎後輸卵管會唔會好返

1個月後覆診陰道ultrasound都係顯示2邊輸卵管有水腫/塞,
所以醫生就寫左referal letter俾我排公立做ivf, 咁我就去register啦, 因為都知公立要排好耐...

因為做ivf都係幾invasive既一個treatment, 我想睇多個醫生拎多個意見,
另一個醫生話陰道ultrasound唔會照到輸卵管, 反而幫我做肚皮ultrasound
(佢既ultrasound機係好高清, 佢話係CT scan咁上下清晰)
佢照到只係一邊輸卵管塞, 有一邊正常, 叫我唔洗一黎就ivf, 可以自己試下先

睇完2個醫生, 我都仲係1516, 我應唔應該做埋HSG/ 腹腔鏡去睇下究竟輸卵管有冇問題?
定係聽第2個醫生講, 自己試左先, 繼續排公立, 如果自己試到排到公立都唔成功,
都可以係公立做ivf?

謝謝你!!

別墅

回覆 cutecutetown 的帖子

del

男爵府

flyB 發表於 22-8-5 09:44
Hello cutecutetown

(唔係exactly關ivf事...不過想睇下你會唔會解答到我...有dd長, 先多謝你既耐心同回覆) ...

Hello flyB,
Ultrasound就係照到大概而已。
你今年幾歲?才剛開始嘗試懷孕,或是已試了一段時間?IVF的首要條件係一年沒避孕之下未能懷孕,尤其公家症,這是最基本門檻。
你如果排公立,好大機會也要做HSG照輸卵管,反而腹腔鏡未必人人要做。如果輸卵管完全冇塞,先生精子又不太差,佢哋可能只俾你做IUI.所以既然都想生,又試咗一排都未成事,我建議你不用15 16,先做HSG,自己就心中有數。我不清楚HSG要等幾耐(公立或私家),但一切在等待期間自己當然要繼續試啦!

男爵府

jam135790 發表於 22-8-5 13:21

你好, cutecutetown

Hello jam135790,
以你的年紀,你的AMH和FSH很不錯啊!打得起的(即仲有卵子),你第一次有7粒令人羡慕呢!不過因為40後, 1st time IVF通常result麻麻,你亦可見。所以我會建議你抽多一次、甚至兩次卵,然後連同現在CC grade那個一併做PGT-A(即PGS).
CC grade要係PGT-A normal我先見有live birth,不過都唔多,因為好少人只一個CC、正常、又是唯一一個可以放。

別墅

del

複式洋房

cutecutetown 發表於 22-8-6 05:45
Hello flyB,
Ultrasound就係照到大概而已。
你今年幾歲?才剛開始嘗試懷孕,或是已試了一段時間?IVF的首 ...

今年32, 只係試左幾個月, 不過因為第一個婦科醫生話2邊輸卵管塞, 所以就寫左信俾我排期...
因為HSG好似都會有side effect又聽講好痛, 所以我本身冇打算做, 聽你咁講會再諗諗係唔係應該check埋先
先生精子大致ok係行得慢d, 希望排到公立有得睇之前會有好消息啦..
再次多謝你!

複式洋房

helle cutecutetown

首先多謝你 用自己寶貴時間 解答我地問題 令做ivf jm多一份建議

我今年33 amh 5.7 LH 10.8 fsh 8.5
到左今日 打左5日針 gonal f total 900iu
係好多粒 但大致都係偏細 得一粒13 12 其他都係10,10.5 11,total 18,19粒

醫生而家追加3日藥 total 600 好擔心追唔切,最後都係細得滯 拎左出黎都無用。。。

複式洋房

Hello cutecutetown,
我今年32歲 amh 0.2X, 無試過中過, 今個月開始左IVF 抽咗第一次卵只抽到3粒,3粒養到Day 3雪左。1粒A-, 1粒b, 1粒b- (診所話最高grade係A+, 最差係b-)
之前醫生就建議我抽多一至兩次卵,儲多啲胚胎,可以試吓養Day 5。
但我就考慮緊好唔好試左放一次先,好運中左嘅話就唔洗再抽卵😢 但考慮到day 5 成功率好似高啲, 而且b-個粒又係最差grading, 又好似抽多次會多點機會, 想請教一下你嘅意見🙇🏻‍♀️謝謝!

大宅

cutecutetown 發表於 22-7-11 04:36
續上, for Catcatt,

Hello Catcatt,

Hello Cutecutetown,
想update一下我的情況。第三次抽卵只有兩粒,兩粒都成熟做icsi , 但其中一粒卵在進行icsi 時被”拮爆”了,所以最終只有一粒受精,去到day 3只有7B-, 雪起咗。
想請問:
1)卵子在進行icsi 時被”拮爆”,是否代表卵子質素不好?還是可能係嗰粒卵子未完全成熟,所以唔適合用作icsi 呢?
2)我現有三個day 3雪胎,分別係8B+, 8B-同7B-, 醫生建議分開兩次放,先放8B+, 如果唔得就另外一次放嗰兩粒B-。(待續)

大宅

cutecutetown 發表於 22-7-11 04:36
續上, for Catcatt,

Hello Catcatt,

(續上)

但係其實我諗住一次過放晒三個,因為我超高齡,啲胚胎質素又麻麻,中twins嘅機會微乎其微,所以我覺得分開放冇乜意思,不如一次過放三個搏吓個機會率。想請教一下你覺得一次過定分兩次放好呢?
3)我有啲免疫問題,會另外搵醫生開藥同打針。如果真係分兩次放胎,我個人傾向先放兩個B-, 因為想當係rehearsal, 睇吓身邊會唔會出現免疫反應而令到件事唔成功,咁之後可以再加強免疫治療然之後再放嗰粒靚啲嘅。請問我咁諗合理嗎?定係你覺得我還是應該先放最靚嗰粒先呢?
多謝你嘅意見~~

男爵府

jam135790 發表於 22-8-6 11:25

多謝你回覆, cutecutetown, 講真聽到lab 既result 知道最後只得1粒day 6 CC gra ...

Dear jam135790,
我通常都唔反對休息一兩個cycle 先再抽卵,但你的情況是同時間競賽,絕對可以下個周期就接住做。
養卵只係一個說法,係咪真係得就見仁見智,卵子其實在女性未出生時已造好咗儲响卵巢,所以每個周期recruit哪一批基本上是隨機。視乎你每個周期長短,90日其實係前後約三個周期。簡單的說,今個周期能在超聲波看到的基礎卵泡,實在是於70多天前已在「排隊」,但冇人知道你呢一個周期是隊頭定隊尾,因為排隊係一個continuum, 怎知道今個周期和下一周期的卵子是同一條定新的一條隊呢?如果你沒有已經連續兩三次抽卵,身體休養是給心態回復多於身體回復吧。

男爵府

flyB 發表於 22-8-8 09:17
今年32, 只係試左幾個月, 不過因為第一個婦科醫生話2邊輸卵管塞, 所以就寫左信俾我排期...
因為HSG好似都 ...

Dear flyB,
做HSG基本上利多於弊,如果自己試足一年都未成功,最好就check吓。
祝好孕!

男爵府

Yanyan108 發表於 22-8-8 22:02
helle cutecutetown

首先多謝你 用自己寶貴時間 解答我地問題 令做ivf jm多一份建議

Hello Yanyan108,
打咗5日針嘅卵泡係咁上下大小,唔見得你有什麼問題,不要自己嚇自己。
你可能有PCO? 通常打針都要打8-10日,因人而異,看埋下次超聲波如何吧!

男爵府

041292 發表於 22-8-8 22:19
Hello cutecutetown,
我今年32歲 amh 0.2X, 無試過中過, 今個月開始左IVF 抽咗第一次卵只抽到3粒,3粒養到D ...

Hello 041292,
我見你其實已經平衡過好幾個因素先心大心細想放一次試吓先。
給你一些客觀意見,我見過32歲做IVF 的,真的很少唔成功,所以我估你已雪三個胚胎之中,總會有一個得啩!但你有冇想過,按照你的計劃真係放一次,如果失敗就再抽卵;但若成功生咗,會否一個夠哂數,不再追第二個?
因為你AMH真係好低,如果你放第一次就成功咗,日後要追但又要再抽卵的話可能就未必抽倒、又或更少胚胎。所以你要考慮的不是失敗,而是若成功了會否又想繼續追。

複式洋房

cutecutetown 發表於 22-8-9 08:47
Hello Yanyan108,
打咗5日針嘅卵泡係咁上下大小,唔見得你有什麼問題,不要自己嚇自己。
你可能有PCO? 通 ...

係啊 我係pco 所以醫生故意減低劑量 避免我ohss
無諗過 變左反應麻麻 而家要追針
所以有d擔心

請問卵子要變到幾大,先值得做受精。幾細,lab會直接放棄

複式洋房

明白, 多謝你的回覆!:)希望可以成功

男爵府

Catcatt 發表於 22-8-9 00:52
(續上)

但係其實我諗住一次過放晒三個,因為我超高齡,啲胚胎質素又麻麻,中twins嘅機會微乎其微,所以我 ...

Dear Catcatt,
1) 「拮爆」通常都係因為卵子質素差
2)如果之前一路都冇試過懷孕,可以考慮放哂3個。但若試過biochemical or miscarriage,就最多放兩個好了
3)你有什麼免疫問題?另外找醫生的話,你ivf 同免疫醫生有共識嗎?如果他倆沒連繫就不要做。
暫時看你的胚胎和考慮,第一次放可以放一個,second best(8B-),中規中矩的一個胚胎,如果成功就最好啦,留番8B+同7B-第二次一齊放。

大宅

cutecutetown 發表於 22-8-10 05:38
1) 「拮爆」通常都係因為卵子質素差
2)如果之前一路都冇試過懷孕,可以考慮放哂3個。但若 ...

Dear Cutecutetown,
好多謝你嘅意見 :)
我幾年前放過兩次胎都冇著床過(本身胚胎質素都不好),其實係咪可以諗下一次過放晒三個呢?不過醫生好唔建議咁做。
我想睇的免疫醫生同ivf醫生無聯繫的,係咪驚佢哋啲用藥會相撞或重複,所以唔建議我咁樣兩邊睇呢?
請問先放一個8B-的原因係咩呢?因為我驚醫生問我點解想咁放(同佢嘅建議組合唔同)而我唔識答
再次多謝你嘅耐心解答 :))

男爵府

Catcatt 發表於 22-8-10 22:56
Dear Cutecutetown,
好多謝你嘅意見 :)
我幾年前放過兩次胎都冇著床過(本身胚胎質素都不好),其實係咪可以 ...

既然放過胎但都從未懷孕過,真的可以放哂三個,但要考慮萬一咁好彩中獎又陀孖(我估未至於3個中哂),早期若有其中一個有什麼閃失,都可能影響埋另一個。就算一路正常,高齡陀孖胎除咗大機會早產外,準媽媽嘅complications 亦多,所以醫生都唔建議放3個。
你肯定你自己嘅IVF醫生响免疫方面幫唔到你?有好幾個私家嘅IVF醫生都有自己一套免疫療法,就算冇,亦會介紹免疫醫生幫忙,所以你自己貿貿然出去搵另一個醫生搞免疫有點不妥。
其實如果你將你有免疫問題告訴你主診,放一個8B-先就唔難解釋了。

複式洋房

cutecutetown 發表於 22-5-22 09:19
Hello Happytang,
胚胎grading,day3的還是囊胚的,都只是以胚胎的外表來評分,從而估計胚胎著床的機會率 ...

樓主你好,
請問樓主,仁安IVF嘅計分方式同其他地方嘅計分方式唔同,我有3個day5 5分,4/1 x2,3/2 x1,仲有2個day3,4/3 7分,3/3 6分,咁其實如果以ABC咁計,我果3個day5係等於咩?成功機會高嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊