想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cutecutetown 發表於 22-9-20 07:54
Hello 芷柔,
經期準都未必一定有排卵。
不過今次咁快嚟M,胚胎固然可以係其中一個因素,我見有很多用自然 ...

多謝你既回覆。係既,我完全冇諗過有嚟M唔代表有排卵,唔怪之得都要破卵針。
都返去見左次醫生,佢哋話等下個cycle 會安排藥物治療幫助mon排卵。
佢哋比我揀食5日排卵藥,但要朝朝返去抽血+陰超,同埋荷爾蒙藥方法,如果成孕就要食到12w , 妊娠血壓高風險都增加,但唔係日日返去抽血陰超。
我揀左前者。
希望下個cycle會著床成功,呢個月用食療幫助建立好子宮環境先。

cutecutetown    發表於 22-9-22 03:36

洋房

cutecutetown 發表於 22-9-21 04:34
Dear dearemma,
放胎後day10-14嘅HCG level唔會話倒俾我地知有冇著床,不過有20或以上都算係positive. 如 ...

放胎當天打了HCG針,及後再打用嚟安胎,就你所言藥力比較長久,咁由放胎開始計10至14日驗血HCG嘅結果豈不是會包涵了HCG針嗎?
那麼第一次嘅驗孕結果會不準確嗎?(就如你所講要其後再覆驗)

民房

Dear cutecutetown,

你好, 有幾個問題想請教一下你意見, 希望能解答及先謝謝你的寶貴時間!

本人39歲, 由去年已開始係QM私家做IVF,
2012年12月抽卵抽到2粒: 第1次放D5鮮胎唔成功, 第2次放D5人工周期都唔成功(醫生說當時疫情嚴重, 所以人工周期, 不用每天回來抽血)
2022年6月抽到4粒 (5BC/ 4BC/ 3BB/ 4AB), 剛放1粒雪胎(自然周期), 但不成功, 而姑娘話可以下個月再繼續放.

問題1) 其實需唔需要抖多一個CYCLE 先放, 定可以繼續下個月放? KEEP 住放係唔係成功率會高D?
問題2) 有無D建議係增加著床機會? 上網見到話食菠蘿酵素對著床有用, 真的嗎?
問題3) 同埋放完胎後, 塞藥可增加著床機會?

男爵府

2021勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
dearemma 發表於 22-9-22 09:58
放胎當天打了HCG針,及後再打用嚟安胎,就你所言藥力比較長久,咁由放胎開始計10至14日驗血HCG嘅結果豈不 ...

Dear dearemma,
不清楚你所說的「及後再打用嚟安胎」是幾時打、打咗幾多次。如果醫生叫得你邊日去驗,佢當然知道個結果唔會受影響先叫你驗啦!

男爵府

2021勳章

Aimeeeee 發表於 22-9-22 12:27
Dear cutecutetown,

你好, 有幾個問題想請教一下你意見, 希望能解答及先謝謝你的寶貴時間!

Dear Aimeeeee,
1)其實冇特別需要抖,因為你上次已經係放雪胎。要抖通常都係講做完抽卵之後是否需要抖一個周期才放雪胎。
2) 網上jm間流傳的,沒有根據。如果係work嘅醫生又點會唔建議,提都唔提?
3) 塞藥嘅藥係黃體酮,其實响自然排卵、自然周期嘅情況下,卵巢的那個排了卵嘅卵泡就係黃體,會自己產生賀爾蒙黃體酮(progesterone),所以用自然周期放雪胎,身體已可以產生足夠的黃體酮。換句話說,抽卵後幾日就要放鮮胎、又或用人工周期放雪胎就要用塞藥去補充黃體酮,因為在這兩個情況下身體都沒有足夠的黃體去support子宮內膜讓胚胎著床。

民房

回覆 cutecutetown 的帖子

多謝回覆!!

洋房

Hi Cutecutetown,首先多謝你嘅無私分享

我想問一問:
我ivf放胎第一次剛剛5w+4自然流產,醫生話係染色體機率問題。建議放多一次試試。如果再次不成功先驗免疫&可以考慮將雪胎驗染色體,但風險大。
由於我本身多囊,老公弱精手型態只有1%,好擔心成批囊胚都有問題。抽卵31粒成左7個4Ab囊胚。原本醫生話我哋年紀唔大加上無不良流產史所以唔需要驗染色體。

好想請教你,以你經驗:
1. 將雪胎再驗染色體係可唔可行?
2. 多囊嘅卵加上弱精,囊胚品質係唔係真係會差好多?

感謝你嘅解答。

別墅

Hello cutecutetown,
我今次植入鮮胎有成功著床
依家4w, 有keep住塞藥同食安胎藥,1日2次20號抽血 Hcg1206
6w 先會再見醫生
當然同好多ivf 姐妹1樣想唔擔心唔諗但都會得閒無事不其然按下自己個胸,仲有痛就安心咁😅

因為我琴日有流啡同腹痛明白係正常但又想睇下有冇野可以check 下

想問下extra 自己check hcg 同黃體夠唔夠仲有冇意思?
Hcg如果萬一冇doubled, 其實係咪就冇野做到?即早check 只係早知失敗?
另外請問黃體又有冇話幾多先夠? 我有睇過個article 話黃體會升到8w 左右就會跌,化驗所又只有1個range, 咁我地點知4w/5w 既黃體應該要幾多?(sorry if i m wrong)

男爵府

2021勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
yuki4981 發表於 22-9-23 16:27
Hi Cutecutetown,首先多謝你嘅無私分享

Hello yuki4981,
染色體問題源頭有兩種,一是源自胚胎,胚胎在細胞分裂時出錯,造成染色體數目異常;二是源自父母,若父母其中一方有遺傳病、基因變異、或平衡異位,胚胎就會受遺傳影響.以你有7個囊胚兼7個grading都不錯,不像是父母遺傳因素,多數是胚胎本身了.所以醫生也建議放多一次試試.
回覆問題:
1. 可行,但一般做PGT-A的做法是在胚胎未雪前抽樣本去檢測、並將杯胎雪起.現在是雪胎,要先溶才可抽樣本檢測,然後又要再雪等結果.雖然風險不算太大,但冇必要都盡量避免.
2. 不見得,你的七個囊胚都係4AB, 應該是31粒卵子受精後再經過自然淘汰、有一定質素先可以「留低」,所以無需太擔心!

yuki4981    發表於 4 天前

男爵府

2021勳章

tammmmyy 發表於 22-9-23 17:34
Hello cutecutetown,
我今次植入鮮胎有成功著床
依家4w, 有keep住塞藥同食安胎藥,1日2次20號抽血 Hcg1206 ...

Dear tammmmy,
維持審慎地樂觀啦,自己再check HCG 同黃體真係冇意思㗎。HCG只係大概會double,我哋都唔會隔兩日就check一check,因為有時指數有升但又未至於double,好難interpret.
黃體唔會好似HCG咁升,只會維持在一個穩定嘅高水平,所謂高水平亦只是兩位數字,所以你只要繼續有塞藥,黃體水平唔會因著床不著床而改變太多。

洋房

Hi cutecutetown,

I am 34 and in hyperthyroidism treated next month a year will be. my t3t4 now are in normal range but tsh always 0.01, can I do ivf? is it okay to maintain birth rate as others in the current status?if not how long should I wait further for that?now I don't have any hyperthyroidism systems already, my heart beat, blood pressure and weight all normal,thanks!

大宅

cutecutetown 發表於 22-8-20 08:56
Dear tshoyi,
你即管放多一次囊胚試試看……
去瑪麗私家就無謂了,都係同一班醫生,一樣嘅處理手法,對你 ...

你好
我廣華第五次fail,

上星期在仁安照左宮腔鏡都OK
但內膜樣本化驗後有慢性發炎
需要食兩個星期抗生素
按仁安醫生所說的意思,
呢個問題對我最大失敗原因。

另外免疫問題:
私家驗凝血1月驗陽,
廣華驗凝血4月陰,
仁安驗凝血9月驗陽。
仁安醫生表示放胎需要打肝素針及食阿士匹靈。

請問我還要什麼需要進一步檢查?

別墅

Thanks cutecutetown. This is super helpful!☺

洋房

感謝回覆,希望可以快啲有好消息話你知

cutecutetown    發表於 3 天前

男爵府

2021勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 PaolesKot_FB 的帖子

Hello PaolesKot_FB,I don't see why you cannot do ivf when your condition is stable. Please check with your ivf doctor because he/she will make the decision, not you, not me.
Good luck,
cutecutetown

男爵府

2021勳章

tshoyi 發表於 22-9-26 18:33
你好
我廣華第五次fail,

暫時不用再進一步檢查什麼。
現在問題是,你會轉去仁安放雪胎嗎?我記得廣華是什麼都不做的。

大宅

cutecutetown 發表於 22-9-27 02:49
暫時不用再進一步檢查什麼。
現在問題是,你會轉去仁安放雪胎嗎?我記得廣華是什麼都不做的 ...

你好

不會的,之後會繼續在廣華放胎
咁我安心等待第6次啦

謝謝回覆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊