想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

kashunshk 發表於 21-4-16 17:25
你好,想請教下你一些問題。背景:先生精子形態少過1%但勝在精液量多,可以搵到正常的。我就經check後,醫生表 ...

Hello kashunshk,
1) 你都識講啦,靚樣,仲要只係day3,無論點都只係一個以外貌嘅評估。每一個胚胎都係一個獨立嘅存在,唔太明白你所說的control是什麼。
2)我覺得胚胎放了入子宮後有生長,但沒有成功着床.
3) Day5囊胚但grade不高即是什麼grade? 通常值得雪就是值得放的,沒希望的就已經沒雪了.
4) 如果放完這個囊胚又不成功,以你這裏簡單的描述,加上年紀,不能一次就成功其實很常見.至於值得與否再做,那是你自己的決定吧.
4) 我又唔覺得咁灰,你說精子差,但12個卵子有11受精;在day3型勢好似差,保險雪起當刻最好嘅兩個,但最後在差嘅胚胎中都有一個值得雪的囊胚,即是情況唔係好壞,你太悲觀了些。

男爵府

2021勳章

happier 發表於 21-4-16 18:44
你好 Cutecutetown,

先謝謝你,想請教下你,我本身是因為自然懷孕Nifty但發現胎兒有染色體問題而引產, 及 ...

Hello happier,
有時平衡異位都是較難成功,我總覺得要視乎異位的位置與大少,科技雖然比以前好了很多,但到了很細的size還是看得不夠好。
會否考慮做多一次ivf+pgt?
應該不是子宮或免疫問題,因為你一開始都係自然懷孕、兼可去到nifty階段。

洋房

回覆 cutecutetown 的帖子

你好呀。感謝你的回覆。想跟進返第二條問題呀,你的答覆是否表示其實沒着過床?只是醫生估計有着過床而已,可能佢聽到我講話有粉紅血絲及啡色血絲所以估係着床血掛。我記得佢放胎日當時話內膜厚度為13mm.而家我有D擔心會否其實內膜有事,但醫生又次次照超聲波都話睇唔到有腫瘤/異樣,而又話厚度合乎水平。

另外其實點解有姐妹同我講過話聽過ivf一般4個胚胎先有1個成功,咁樣講法未即係起碼做兩次先能夠成功?咁我今次得7個胚胎,未即係其實最幸運都只可有1個成功。

複式洋房

我今次放左grade 1 8C 同 grade 2 5C, HCG驗出係0.
已經放左3次5個胎, 每次HCG都係零, 係咪即係根本無成長過?
醫生話我放埋最後兩個都唔得, 如果再開針先驗免疫同埋genetic既 test,定應該驗埋先放胎呢!?
一共7何胎都無個中,係唔好彩定真係genetic有事呢?

麻煩你喇

洋房

你好 Cutecutetown
我今年29(先生32),體重正常,生活習慣健康,試過三次懷孕但不成功。
三次懷孕都是上年發生:一次化學懷孕,兩次7週前自然流產(兩次都是照到胎囊後,不夠一星期就見紅)
因為連續三次流產,在公家做了一系列檢查和被轉介到遺傳科,結果一切正常。
由於對流產有陰影,所以選擇左係香港私家做ivf+pgs。上星期抽卵12粒,其中7粒卵受到精並有分裂。
但前兩日收到電話,只剩下一個胚胎可以去到day 6,grading 4CB
雖然未知個胚胎過唔過到pgs ,但感覺好挫敗,不知道問題出係邊到,導致咁少可用嘅胚胎。 想請教下你,如果過唔到pgs,值唔值得繼續做ivf?

男爵府

2021勳章

kashunshk 發表於 21-4-17 16:15

你好呀。感謝你的回覆。想跟進返第二條問題呀,你的答覆是否表示其實沒着過床?只 ...

Dear kashunshk,
着床英文是implant (verb). IVF這行對implantation的解釋很明確,要超聲波照到有胎囊才可稱為有着床.連hCG都冇一個result過100基本上就沒有着過床.不過若你放胎後沒用過帶有hCG的藥物(塞藥或打針),胚胎應該在放胎後有繼續生長了一段短時間,因為除咗外來藥物的hCG外,就只有胚胎會製造hCG,所以驗孕也是驗這個.
胚胎本來就沒着床根本跟內膜有沒問題扯不上關係.13mm而又沒其他異樣是很好的內膜,不要發揮你的想像力.
我開這個thread就是要糾正一些似有但實在又冇、只在姐妹間流傳的謬誤.當然,我明白姐妹流傳的都是出於一番好意.至於每4個胚胎先有一個成功,那是統計學,不是人人一樣,而胚胎亦要是囊胚.

男爵府

2021勳章

Evianana 發表於 21-4-18 20:03

Dear Evianana,
如果只剩下兩個胚胎,似乎是day3?! 可即管先放罷才再做檢查和genetics, 很多時候都是胚胎問題,如果再抽卵,可考慮PGT-A(即PGS).

男爵府

2021勳章

Mandyszeto 發表於 21-4-19 00:48
我今年29(先生32),體重正常,生活習慣健康,試過三次懷孕但不成功。
三次懷孕都是上 ...

Hello Mandyszeto,
你提及的三次懷孕,都是ivf的?
如果你做的檢查和遺傳科也一切正常,那很大機會是胚胎不正常,你今次ivf也是見證了這一點,所以沒幾個長得到囊胚。
其實你很年輕,抽卵也有一定數量,是可以再試ivf的,唯一要預備的是你的胚胎多有不正常的;如果PGS不正常,放了也是不着床或流產,所以要在意的並不是有幾多個胚胎去到第幾天,而是有沒有一兩個PGS正常,那麼放這一兩個成功(抱B)機會才可大大提升。

洋房

謝謝你的回覆。之前三次都是自然懷孕的
今次係第一次做ivf
之前做嘅檢查都係慣性流產嘅常規檢查,結果一切正常。
其實ivf個醫生話我個case都無咩額外檢查需要再做,佢話就算比我夾硬搵到某啲test唔正常嘅結果,個對策都係ivf(/自己再試)。
我三次流產後有睇過中醫,佢話我40-45日先黎一次月經,係因為黃體素不足,遲排卵,所以每次排卵都唔靚,導致成唔到胎。(不過我而家無再睇了,因為食左啲中藥對我個經期都無咩大改善)
想追問一下,文獻上有無話點解某啲人(e.g我同我先生)啲胚胎多有不正常?我應該唔關年紀事,又無咩病,唔通真係純機率問題,定話卵子/精子質素有關?

男爵府

2021勳章

Mandyszeto 發表於 21-4-19 22:49

謝謝你的回覆。之前三次都是自然懷孕的

Dear Mandyszeto,
既然係慣性流產,檢查過個問題又不在你,那就是胚胎了吧?!
雖然你和先生年紀都不大,但精子卵子質素不佳也不是沒可能。固然機會率等好運氣是可以,不過與其都要做ivf,我會建議加埋PGS,篩走染色體異常的胚胎,減低流產機會。

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-4-19 08:32
Dear kashunshk,
着床英文是implant (verb). IVF這行對implantation的解釋很明確,要超聲波照到有胎囊才可 ...

請問如果放Day5胚胎,開獎日hcg係112,過多2日指數下跌,咁是否代表胚胎是有著床?但唔可以繼續生長?謝謝

男爵府

2021勳章

Pigpigtong 發表於 21-4-24 22:29
請問如果放Day5胚胎,開獎日hcg係112,過多2日指數下跌,咁是否代表胚胎是有著床?但唔可 ...

Dear Pigpigtong,
你都看了post#5466。着床的証據是見胎囊,你的hCG有112但兩天內已沒再上升反降,我們只有算作不着床。
胚胎「唔可以繼續生長」,多是胚胎本身問題,不要用太多估算。

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-4-25 18:04
你都看了post#5466。着床的証據是見胎囊,你的hCG有112但兩天內已沒再上升反降,我們只 ...

謝謝你的回覆,因為呢個胚胎有做埋Pgs,所以自己期望比較高,台灣嘅醫生建議我下次放胎做埋Era,想問下你的意見,謝謝

男爵府

2021勳章

Pigpigtong 發表於 21-4-25 19:53
謝謝你的回覆,因為呢個胚胎有做埋Pgs,所以自己期望比較高,台灣嘅醫生建議我下次放胎做 ...

那要視乎你之前放過幾多次胎和放的胎是什麼才看值唔值得做ERA.

洋房

謝謝你的回覆。我們唯一的4CB囊胎 pgs結果出左,係Mosaic,醫生建議抖一個cycle再取卵。有啲擔心下次取卵結果都係無乜胎選擇。醫生話下次啲針會加啲supplement,令啲卵靚啲。其實做過一次ivf,個卵巢會唔會run順左,清左啲舊嘅卵,新一批卵嘅質素會好啲呢?

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-4-27 05:53
那要視乎你之前放過幾多次胎和放的胎是什麼才看值唔值得做ERA.
...

謝謝你的回覆,之前放過2次Day3胚胎係8a,開獎日hcg係0,今次係放左Day5BB做左Pgs,開獎日 Hcg得112,唔知係胚胎問題定係其它問題,所以予盾緊做唔做Era?希望你可以俾到意見我,謝謝你

男爵府

2021勳章

Mandyszeto 發表於 21-4-27 11:00

謝謝你的回覆。我們唯一的4CB囊胎 pgs結果出左,係Mosaic,醫生建議抖一個cycle ...

Dear Mandyszeto,
你試過幾次流產,最好都是不要放mosaic.
通常短時間內做第二次ivf, 醫生在刺激方案上一定有微調,而病人有了經驗、少了疑惑,亦不排除卵巢run順(咗啲),所以第二次通常比第一次好。

男爵府

2021勳章

Pigpigtong 發表於 21-4-27 23:29
謝謝你的回覆,之前放過2次Day3胚胎係8a,開獎日hcg係0,今次係放左Day5BB做左Pgs,開獎日 ...

看來你是需要PGS多過ERA. 你還有正常胚胎可以放,還是要再做ivf+pgs?
PGS的成功着床率大概是70%,即是說仍然有3成左右的正常胚胎不着床。我所見的如果第一次放pgs normal 胚胎未能成功,通常放第二次就掂,很少要放第三個。(注:這三個正常胚胎可以是同一個又或幾個ivf取卵,加pgs,才有的)

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-4-28 04:20
看來你是需要PGS多過ERA. 你還有正常胚胎可以放,還是要再做ivf+pgs?
PGS的成功着床率大 ...

謝謝你意見,咁我放埋餘下的胚胎先,因為有一粒pgs左但係鑲嵌型,仲有2粒Day5未放,

cutecutetown    發表於 21-5-1 14:58

複式洋房

Hi cutecutetown

我做了四次ivf, 但個result都未如理想。
第一次:抽7粒,4粒受精,最後一粒Day5 早起囊胚
第二次:抽10粒,6粒受精,最後一粒Day5早期囊胚
跟住一次過植入兩個,有著床,但之後HCG值下降,胚胎無再成長,醫生話估計胚胎染色體異常。
第三次:抽9粒,7粒受精,三粒Day2, grade 4/5, 分三次放胎,全部無中。
第四次:抽9粒,5粒受精,最後得返一粒Day5 早期囊胚,見到個grade係 1E 10(4) 都知係好差,希望都唔大,等結果中。

想請問,每次分裂情況都差或慢,未試過成功培養到囊胚,有咩原因呢?係卵子質素差?還是染色體問題?仲值得繼續去試ivf嗎?或者下一步可以點做?

感謝你的回覆。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊