跳至

首頁
23456...27

尾頁

男爵府

Re: 請問有冇青衣媽咪?

Hi, 各位青衣媽咪:
Welcome! Welcome!

Waii:
如果妳BB出年讀N1, 今年要報o架o剌! 妳而家報都未係遲! 因為好多幼兒園都係o岩o岩開始招生, 妳可以留意o下以下o既topic, 唔少媽咪比o左意見, 我都學o左唔少o野o架!
青衣幼兒園

男爵府

請問有無媽咪住青衣青逸軒呀??????????因為我家姐

大宅

heiheima & waii,
我個女下年都讀幼兒園,都諗住讀宏福(半日),不過我無諗過要而家報名啊!如果開放日後報名,會唔會太遲呢?
有咩心得記住報料!

別墅

[quote]
carcar 寫道:
請問有無媽咪住青衣青逸軒呀??????????因為我家姐

高比媽

男爵府

sara:
宏福11月15號開放日, 我都係諗住報呢間!
如果妳想報, 不妨果日去睇睇, 順便取報名表o麻!
如果妳唔得閒, 咁就要問清楚之後報會唔會太遲o剌!
另外, 妳囡囡有冇讀playgroup呀? 我報o左宏福, 但12月先上, 我囝囝實在太被動, 希望佢見多d人好d啦!

sara 寫道:
heiheima & waii,
我個女下年都讀幼兒園,都諗住讀宏福(半日),不過我無諗過要而家報名啊!如果開放日後報名,會唔會太遲呢?
有咩心得記住報料!

大宅

HeiHeiMa:

唔該晒。我和我老公上星期帶埋bb去過學之園的開放日,覺得雖然地方唔算大,但都OK,所以會試下交表。我們亦打算去埋宏福看看。真係好多謝BK媽咪時常報料,如果唔係都唔識去d學校睇下。

HeiHeiMa 寫道:
Hi, 各位青衣媽咪:
Welcome! Welcome!

Waii:
如果妳BB出年讀N1, 今年要報o架o剌! 妳而家報都未係遲! 因為好多幼兒園都係o岩o岩開始招生, 妳可以留意o下以下o既topic, 唔少媽咪比o左意見, 我都學o左唔少o野o架!
青衣幼兒園

男爵府

Waii:
唔o使客氣! 大家交流o下o者!
係呢, 妳仲諗住報邊間呀?
有冇諗過讀一年N1後, 轉出面d幼稚園呀?

大宅

waii & heiheima,
我諗住在青衣讀一年幼兒園先,然後就會轉出九龍塘讀,不過遲d先算啦!
如果我去完11月15日的開放日先報名會唔會太遲呢?

男爵府

sara:
我諗唔會遲o既! 佢都應該係expect d 人參觀完先報o既!
係呢, 妳有冇九龍塘邊間幼稚園心水呀?

大宅

Sara & HeiHeiMa,

初步諗住幼兒園在青衣讀,而幼稚園會出九龍讀。其實幼兒園方面,除了學之園和宏福之外,還在甚麼好選擇?我老公似乎唔係好鐘意學之園,因為嫌那裡地方小、光線暗、空氣不太流通,好似係個basement咁喎,所以都唔知報唔報好。

Waii:
唔o使客氣! 大家交流o下o者!
係呢, 妳仲諗住報邊間呀?
有冇諗過讀一年N1後, 轉出面d幼稚園呀?

男爵府

Waii:
我老公都係想咁! 所以佢話幼兒園讀邊間都唔太緊要,最緊要係近! 到囝囝3歲先睇o下轉唔轉!
其實我覺得青衣唔係太多幼兒園(N1)選擇! 以我所知有:
宏福, 學之園, 路德會, 康傑(唔知有冇記錯!), ...
其他果D比較少聽到!
但我暫時聽返o黎都係宏福比較好, 學之園同路德會個環境我覺得麻麻, 康傑比較舊!

民房

Hi all, I want know any playgroup for 8m BB in Tsing Yi?

大宅

Heiheima & Waii,
我已經同瑤瑤報左名讀宏福 & 學之園,我諗住報左先,大不了遲d唔讀都得!
昨日宏福打俾我話,問我讀中英文班或國際班,我隨口話讀中英文班,不過我諗住可以再問下人先,所以諗住遲d先算!
佢話11月中至尾會有interview,因為佢邢家太細,可能會下年interview多次!
其實我屋企會所(盈翠)都有playgroup,不過瑤瑤唔識行,個老師叫佢識行先返playgroup!

男爵府

BByau:
青衣好少playgroup for 8m BB, 我諗妳可以留意o下荃灣果d, 可能會有!

sara:
我下星期三會參觀宏福, 到時會報定名先(N1)! 不過我都未決定中英文抑或國際班, 到時問清楚再報料比妳知丫! 另外, 我仲會報埋playgroup, 11月開班, 上星期六, 但未決定1:00定2:45pm!
乜盈翠都有playgroup o架咩? 冇聽果度d媽咪講過o既?

伯爵府

好媽媽勳章

我也可能會搬去青逸軒...係公屋來的...
今次細房換大房有青逸軒選
我下星期三前就要決定是否搬去果到...
我想問青逸軒旁有咩好幼稚園和小學呢???
還有中學??...有無好的呢???

男爵府

sara & Waii:
早幾日剛剛參觀過荃灣邊耀良同青衣宏福, 由於邊耀良係政府資助, 宏福係私立, 所以好難作出比較!

先講宏福: 因為我係平日參觀, 所以的確比open day所睇到o既比較多!
我覺得佢衛生方面都算唔錯, 參觀前要求我o地先探熱, 入去要換鞋 (就算小朋友返學都要準備多一對鞋入校園內著).
至於中英文班同國際班o既分別, 國際班係純英語教學, 專for選擇升讀國際學校或只懂英語o既小朋友! 所以我o地都係選擇中英文班! 不過, 如果選擇讀全日的話, 每日都會有多一個時段由英語老師陪同遊戲或閒談!
至於空間方面, 我只參觀幼兒園, 感覺上都幾好, 足夠N1及K1年紀較細o既小朋友活動! (因為年紀細o既學生多數以活動為主! 而佢o地K2以上會去宏福花園果邊上堂!)
整體上宏福都唔錯o既! 不過個人認為佢冇拼音教, 似乎欠缺一點! (不過佢課餘都有拼音班可以參加!)

另外, 邊耀良相對地空間比較少, 課室比較多, 可能要照顧返高年班o既需要!
但衛生方面就冇宏福咁著重, 唔o使除鞋都入得!
邊耀良最早可以8:00返學, 下午4:30至6:00放學, 有延展服務(即係可以遲d先接走, 6:00後$13/hr), 對在職媽咪o黎講呢樣真係好方便!
而且價錢都係$2,xxx, 相比宏福, 全日都已經要$4,xxx!
如果唔係同宏福比都唔錯o架! 佢高班又有拼音教, 又有普通話, 活動式教學, 我朋友個女都話讀得好開心!

另外, Hei Hei都返o左一堂playgroup(雖然佢未夠歲半, 但已經識行, 所以批准佢返!) o係宏福, $460四堂(@1.5hr)都唔算貴, 一個廣東話同埋一個外籍導師帶! 似乎佢o地都好講衛生, 每一環節都要洗手, 去到要換鞋! 內容有聽音樂做運動, 講故事, artwork, 茶點, 我諗同出面差唔多o瓜! 都幾抵讀o既! 不過, 可能第一堂啦, Hei Hei都係怕羞d! 希望之後落o黎佢會好d啦!

sara 寫道:
Heiheima & Waii,
我已經同瑤瑤報左名讀宏福 & 學之園,我諗住報左先,大不了遲d唔讀都得!
昨日宏福打俾我話,問我讀中英文班或國際班,我隨口話讀中英文班,不過我諗住可以再問下人先,所以諗住遲d先算!
佢話11月中至尾會有interview,因為佢邢家太細,可能會下年interview多次!
其實我屋企會所(盈翠)都有playgroup,不過瑤瑤唔識行,個老師叫佢識行先返playgroup!

洋房

我都係住在青衣呀,很高興認識到你!
我隻豬快兩歲了 ! !
:-o

大宅

各位青衣媽咪去左邊呀??

CHIEKO

男爵府

Eammie:
妳隻係豬仔定豬女呀?
我隻豬仔歲半o剌!
佢返學未呀?

Hi, chieko:
好耐冇見! 仲記得我嗎?
唔知點解呢個topic好少人入o黎o既?

大宅

Hi, chieko:
好耐冇見! 仲記得我嗎?
唔知點解呢個topic好少人入o黎o既?

HEIHEI豬,點會唔記得呀 妳好似同我一座樓喎,點解無相遇過

CHIEKO

首頁
23456...27

尾頁

跳至