跳至

首頁
45678...27

尾頁

大宅

Re: 請問有冇青衣媽咪?

津津媽媽 寫道:
chieko,

係咪terra verda 呀 !!!!! 我呀媽都係住lee度 :-P
唔係呀!係浩劫灣呀 :-P

[size=x-large]祝各位青衣媽咪

新春大吉!
萬事如意!
身體健康!
笑口常開!
恭喜恭喜!

CHIEKO

男爵府

[size=x-large]我都祝各位媽咪
大吉大利
一團和氣
老少平安
步步高昇

大宅

HEIHEIMA and chieko,

HELLO!我睇學前教育話ve有playgroup,對象是幾多歲的小朋友呢?
其實我舊時都住ve,不過而家搬左過tv,tv都有playgroup,但係個個月都full,所以要搵第二度讀,
我覺得ve既用料實在好好,tv既用料好差,d裝修好快就好殘,不過勝在方便!

子爵府

我都住係Tierra Verde第二期,好彩D裝修質數唔算太差,尚可接受,我覺得最差就係上層與下層之間樓底很薄,我們經常聽到樓上住客的對話,小朋友經常走來走去的聲音,拉椅的聲音,我們已經投訴左好多次,但樓上都沒有改善,真給他們激壞!其實我現在已半接受了,不過我覺得大家都是左鄰右里,點解唔可以互相遷就呢,另外做父母的應該自小教導小朋友,要顧及他人的感受!

男爵府

sara:
我都覺得VE用料好D! TV剛入伙時已有好多投訴o架o剌!
VE club house曾經想攪Kindermusik, 但聽聞攪唔成, 因為係平日上堂, 唔夠人數! 如果真係想報Kindermusik, 學之園都有, weekend上堂!
佢仲有其他興趣班, 多數都係三歲以上o既! 妳想報乜o野班呀? 我幫妳留意o下丫!

大宅

[size=xx-large]Hello!!!

CHIEKO

男爵府

最新消息:
VE會所又再攪Kindermusik, 歲半以上, $1800十二堂!

大宅

好媽媽勳章

[size=large]各位青衣媽咪好嗎 ?
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

好媽媽勳章

HeiHeiMa,

我已經留咗個位比個囡(Village:初生至歲半),唔知開唔開得成?個Staff話機會比較低,多數(OurTime:歲半至3歲)會開得成。

男爵府

sunshine:
我都留o左位讀Our Time, 上次好似攪唔成, 希望今次得啦!
其實學之園都有 (都係Arts Plus), 但係o係星期六, 我個仔要返playgroup, 如果妳就到都可以問o下o既! 不過我以前都報過, 好full, 好耐先通知我話有位!

別墅

你們好,我都係青衣媽媽,我囡囡係12/29出世

大宅

HEIHEIMA,
好耐未上過來呢個topic啦!原來ve攪kindermusik,請話我知our time是什麼時間上堂的.
其實瑤瑤都返緊playgroup,就係tv下面會所攪的,星期一,三 10:00 -12:00, 因為我唔想瑤瑤在我地返工時太悶,所以等佢去playgroup玩下,所以我都prefer平日,星期六日我prefer帶佢出戶外玩!
不過我個菲傭話個playgroup好唔掂!10個小朋友當中有四個日/韓?國小朋友,佢地個媽咪成日帶野食去食早餐飲咖啡,攪到無上堂氣氛!佢地又成日自己四個人講咩文, 變左老師把聲都俾佢地蓋過左,於是很多有人去會所投訴(包括我),而那四組人就態度好差,唔參與活動,所以我下個月諗住WEEKDAY俾瑤瑤去宏福玩,唔知好唔好呢?

我報左學之園 NURSERY,佢叫我三月中去INTERVIEW,我都諗緊去唔去,因為我宏福那裏都做左校服!

男爵府

wahcarol:
Welcome!

sara:
Our Time係逢星期三下午3:30上, 原來妳o地果度有playgroup o架! 我o地會所多數都係攪3歲以上興趣班, 所以我只係比囝囝返星期六宏福! 不過如果Kindermusik攪唔成, 我可能改為返宏福平日兩日(一,三或二四)!
宏福playgroup都Ok, 有一個中文一個英文導師, 比o係出面都唔算貴! 內容都算全面(有唱歌, 故事, 手工, 茶點, 大肌肉運動)!
學之園都有寄信通知我interview, 但要比$30, 好似有D"略"水(其他幼兒園都唔o使)! 宏福同荃灣邊耀良都收o左我個仔, 但宏福學費比較貴, 所以而家仲心大心細! 如果真係揀宏福, 我o地咪做同學仔o羅!

大宅

HEIHEIMA,
宏福你未做校服嗎?我俾左錢啦!
我都會去學之園的interview,因為我老公話當上playgroup,反正playgroup都要俾成百蚊一堂!
自從無返會所個playgroup後,瑤瑤就成日在家揹住個bag同菲傭講要返playgroup,所以我都發覺有得返好過無得返,我都會同佢報宏福playgroup,通常都會二,四下午一時讀,但要改變瑤瑤的睡覺時間(2:00 - 3:30p>m>)

男爵府

hi tsing yi mama,

i want to ask which nursey is better ? and how much per months and any details for ref......tks

男爵府

sara:
我做o左校服o剌! 其實多數都會揀宏福o既, 因為囝囝返開playgroup, 容易適應環境!
我都想佢返多一日playgroup, 但D時間要就, 所以都未諗定, 可能返3:30pm.

津津媽媽:
青衣nursery我只知有:宏福, 學之園, 路德會(青衣城下面), 啟思(曉峰園)!
宏福半日要$2,xxx 全日$4,xxx
啟思同學之園都係差唔多, 但聽聞學之園仲有其他雜費!
路德會就唔清楚!

大宅

Hello to Tsing Yi Ma Ma :

請問青衣那間幼兒院好,我想女兒於2歲入學, 我希望放工後才接回家, 所以要有延展服務, 我問過青衣數問資料幼兒院有此服務, 但不知那問好, 請問要預早多少時問申請.

謝 ! 謝

男爵府

stephanieching:
青衣邊間幼兒園有延展服務我就唔清楚, 不過如果妳想報幼兒園, 妳就要之前一年9, 10月左右留意佢o地派表收生日期o剌! 如果妳想足兩歲就入學, 亦可以打電話去想讀果間, 問o下有冇得插班!

sara:
我已經決定o左比囝囝讀宏福o剌! 6月插班!
另外, 我o地會所合辦o既Kindermusik竟然開得成, 但我o地果班得3個小朋友咋! 但都好o既, 人少少小朋友會專心D!
所以宏福個playgroup我o地都係照返星期六一日!
咁妳報o左playgroup未呀?
有冇去學之園interview呀?

大宅

stephanieching:
好似得青衣城路德會幼兒園有得遲走喎

HeiHeiMa
妳宜家已轉為全職媽媽未??三個人都開班呀 咁咪仲好,人少少,導師可以同小朋友多D接觸

CHIEKO

大宅

Hi Chieko,
咦! 你真係過番黎呀!

我個女就快18個月, 都諗緊是否俾佢讀幼兒院 但今年10月~11月都要報定幼稚園, 而我只考慮就近的 (盡量唔想個女咁細就搭校車), 所以多數會係青衣商會或田家炳呢兩間, 請問有冇意見提供呢?
馬女Abbie 升小二!馬騮精 Jonas 讀 K3喇!

歡迎進入 勞媽媽BLOG 看看我們的足印!

首頁
45678...27

尾頁

跳至