跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Joanlpk 於 10-2-17 13:42 發表

我阿B宜家只肯埋身食, 唔識食chuchu同avent奶嘴...之後阿媽叫我自己試下用奶嘴飲, 我大人都覺得好難啜, 好硬, 大家有冇咩解決辦法? 已經steam過好多次....
今朝去左買乳膠chuchu奶嘴, 希望會好d
其實我唔怕佢埋身 ...

chuchu乳膠奶咀用後報告
我今日試用, 超成功, 之前唔識啜chuchu普通咀, 今日用乳膠奶咀, 再用牙簽整大少少個開口位, 10分鐘飲了90ml

如果用chuchu奶咀有問題既媽媽, 不妨考慮下

子爵府

我係13號 上午11點鐘入院架,一開始只係陣痛,到左下午4-5點就開始有d啡色既分泌,之後一路都只係陣痛,痛到14號夜晚8點都係開得3度=.="(唔知點解一路都o係產房等,冇去到產前房,)產房o個度d姑娘,有d好好,有d就麻麻地...到左8點左右(我老公都在場,探病時間係6-8)有一個好好心地既姑娘見我痛左噤耐都冇穿水,就幫我人工穿水,穿完水就開始好痛喇.......9:59分bb就出世喇.........最最好彩既係,順產冇剪到會陰,只係o係入面損左少少,聯左兩針,不過就唔知點解生完竟然多左一粒痔瘡,就要大大粒,坐低會好痛,因為我一路都冇咩便秘既問題,仲日日都去到大大,都唔知點解會噤架....不過生完去到東9(產後病房),東9係幾新,d房好過浸會,4個人一間房,一生完休息一陣,佢地就會由產房推mama同bb(如果bb冇咩問題)一齊去東9,去到東9,d姑娘就會問您,您係餵人奶定係奶粉,如果係奶粉,通常第一晚都會由姑娘湊住先,第二日就會俾番媽咪湊,如果餵人奶,就一出黎就俾mama湊,同餵奶,每二至三個鐘餵一次,一生完之後,6個鐘,一定要去到小便(佢地會係噤叫您飲水),去唔到姑娘就會同您放尿,每日既7:30.12:30,17:30食飯,每日既7:30左右到8點,就會有醫生巡房.夜晚仲會有一次,不過我唔得左幾多點喇.....hm....仲有既係,廣華而家食緊既奶粉係:雀巢能恩,如果您地仲有野想知既話,可以再問我丫......^o^

原帖由 whatup 於 10-2-17 02:35 發表

恭喜你呀~好盡時播bb.
你痛左幾耐?
係咪順產呀?
傷口重痛唔痛呀?
廣華產房d姑娘好無人架?

我bb呢2日踢到唔停,好似想出黎,但係又無動靜,好辛苦呀... ...

大宅

原帖由 Joanlpk 於 10-2-17 17:24 發表

chuchu乳膠奶咀用後報告
我今日試用, 超成功, 之前唔識啜chuchu普通咀, 今日用乳膠奶咀, 再用牙簽整大少少個開口位, 10分鐘飲了90ml

如果用chuchu奶咀有問題既媽媽, 不妨考慮下 ...

今日陪月第一日到,佢話十字奶咀係好難啜,佢話一係買nuk奶咀就會好易啜,不過佢同我講如果想餵人奶就唔好轉nuk奶咀,因為怕bb啜慣左就唔啜人奶,最後我叫老公買定先,不過唔用住,因為陪月話十字奶咀再軟d會好d,佢話幫我烚軟佢,睇多一兩日再決定轉唔轉奶咀....
另外我仲係好難餵到人奶,呀b唔肯啜,可能因為我nipple唔夠突,今日試呀b又係咁喊,我就叫陪月開奶粉,但陪月係咁叫我唔好放棄,同埋教左我另一個姿勢,呀b就即刻肯啜丫,今日係啜得最耐既一次,希望我可以持之以恆...

大宅

我想問facebook係咪有2月媽媽群組,我想add呀?邊度可以add?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

你去facebook度search2010年2月媽媽group
原帖由 bbfunny 於 10-2-17 18:09 發表
我想問facebook係咪有2月媽媽群組,我想add呀?邊度可以add?

大宅

muichujamie, siufung, claransy, tpyjanet, andeskinki, yennie

Congratulations!!! added in the list!

大宅

原帖由 bbfunny 於 10-2-17 00:26 發表
準備去仁安生b既媽媽,分享下少少資料比你地
(1)醫院入面都幾暖,我著薄睡衣加外套都好夠
(2)每次入病房探病人數係4個,不過睇bb多過4個都可以
(3)可以唔洗帶拖鞋,因為有供應,不過順產媽媽記得帶對襪,開刀就有襪供應
(4 ...

bbfunny

唔該晒你既tips呀! 聽晚到我入院喇! 有d緊張.

我想問下如果book o左8:00,o甘會幾點落手術室,同埋老公要早幾多到呀?

子爵府

哈, 我0岩0岩0係第一版數過下....
囝囝囡囡各佔一半呀, 大家可以對親家~~:lol
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪係急證室登記左先,佢再tranfer你上婦產科架?
你老公有無陪你生呀,有無帶手提電話係身邊呀?
可以影相嗎同bb?
bb有幾磅呀?
姑娘會點教你用力生架,你個b易生嗎?

你要休息多d呀,唔好冷親呀.

原帖由 andeskinki 於 10-2-17 17:38 發表
我係13號 上午11點鐘入院架,一開始只係陣痛,到左下午4-5點就開始有d啡色既分泌,之後一路都只係陣痛,痛到14號夜晚8點都係開得3度=.="(唔知點解一路都o係產房等,冇去到產前房,)產房o個度d姑娘,有d好好,有d就麻麻地... ...

子爵府

o係急症室有入院登記處登記,之後就有人同您一齊上去,我老公都有陪產呀,佢係冇聽過講座既,手提電話可以拎,不過唔可以用(在產房),到生完上到去東9就可以用喇,不過又唔可以叉電=.="產房係唔可以同bb影相,不過如果佢係同您一齊上東9,您都可以偷偷影既.....我bb有6.5磅,姑娘冇教點生呀,淨係叫我唔好嗌,其實我都唔係大嗌,我都叫係"唔....唔"聲,佢都叫我唔好嗌,不過生完第一日係有少少暈暈地,之後o個一日記得食多d野(最好叫屋企人拎一大壺湯俾您飲,身體會感覺好好多),同埋訓多d,噤身體就會舒服好多.......

原帖由 whatup 於 10-2-17 19:26 發表
係咪係急證室登記左先,佢再tranfer你上婦產科架?
你老公有無陪你生呀,有無帶手提電話係身邊呀?
可以影相嗎同bb?
bb有幾磅呀?
姑娘會點教你用力生架,你個b易生嗎?

你要休息多d呀,唔好冷親呀.

...

大宅

媽媽姓名 出生日期 預產期 順產/開刀 重量 B/G
HBC 17/2 25/02 6.4 lbs B

今日出咗世!

男爵府

見到你哋講開chuchu奶咀,我都係用佢,阿b都肯埋身食,用奶樽都好快。

新奶樽最緊要用奶樽附送嗰支棒整穿個奶咀,咁就ok,我好似用水煲咗一次就用。

大宅

原帖由 littlecan 於 10-2-17 20:30 發表
見到你哋講開chuchu奶咀,我都係用佢,阿b都肯埋身食,用奶樽都好快。

新奶樽最緊要用奶樽附送嗰支棒整穿個奶咀,咁就ok,我好似用水煲咗一次就用。 ...

我之前只係steam, 冇煲, 真係超硬
煲o左之後好好多

大宅

我而家喺仁安, 仲有床頭紙巾一盒, 有牙刷、牙膏、一隻杯、毛巾仔及一把酒店式梳仔. 最好自己多帶一隻杯飲水, 同埋帶毛巾沖涼/抺身用.

原帖由 bbfunny 於 10-2-17 00:26 發表
(3)可以唔洗帶拖鞋,因為有供應,不過順產媽媽記得帶對襪,開刀就有襪供應
(4 ...

別墅

各位已生嘅mama,你哋bb出世嘅磅數比起照U/S時嘅磅數,係重咗定輕咗呢

原帖由 梁C9 於 10-2-15 19:15 發表
twllc 26/12 04/02 開刀 5.1/5.0 lbs Bx2
紀瞳 13/01 22/02
emmyhung 14/01 02 ...

大宅

恭喜晒, yennie~
囡囡終於出世啦!
見你咁快可以出院一家團聚,
真係開心丫...
take care~

原帖由 yennie 於 10-2-16 23:12 發表
yennie 15/2 7/2 順產 7.2lbs G

我生咗啦
Echo舒韻喺2月15日朝早6.20分出咗世啦
重3.3kg(7.2磅)
我今次我痛 ...

大宅

多謝你既分享, bbfunny~
你d 資料好有用丫....

(4 ...

大宅

恭喜晒, HCB~
同埋多謝你既補充...

睇黎仁安真係咩都有喎, 可以唔洗帶咁多野都OK,
係呢, 咁係唔係每張床床頭都有電視同埋獨立燈仔架?
我驚我夜晚醒佐唔訓著....

原帖由 HCB 於 10-2-17 20:48 發表
我而家喺仁安, 仲有床頭紙巾一盒, 有牙刷、牙膏、一隻杯、毛巾仔及一把酒店式梳仔. 最好自己多帶一隻杯飲水, 同埋帶毛巾沖涼/抺身用.

大宅

好羡慕妳呀!
妳bb可以4個鍾先餵一次?點解可以咁耐ge?
係唔係因為妳夠奶呢?

原帖由 yennie 於 10-2-16 23:12 發表
yennie 15/2 7/2 順產 7.2lbs G

我生咗啦
Echo舒韻喺2月15日朝早6.20分出咗世啦
重3.3kg(7.2磅)
我今次我痛 ...

別墅

原帖由 Joanlpk 於 10-2-17 13:52 發表

我37w時佢6磅4安, 之後冇再睇私家, 我41W先催生, 我都估佢有8磅, 點之宜家差唔多成9磅, 如果一早知佢咁重, 我未必有咁大勇氣呀...

照左1晚燈, 出左院喇, 宜家揍佢又一大挑戰 ...

你而家用奶樽餵佢, 你係吸人奶出黎定係餵奶粉?

首頁

尾頁

跳至