論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無人係呢間"力信女傭速遞"請過工人

我都係係力信請印印, 好乖, 好勤力, 英文ok, 國語好好, 佢照顧得我仔仔好好, 仲細心過我

別墅

其實你是否係"力信"的老闆娘?

大宅

唔好咁懷疑人啦, 如果唔係冇人係度講野ga la

洋房

請問$1480包吾包勞保或驗身?

肥豬嘜嘜的媽咪 寫道:
我同事介紹我這個初哥係沙田第一城"力信女傭速遞"請賓賓, 剛工作了三星期, 好勤力,好乖,好乾淨,能操流利英語,間公司都跟進得幾好.我都介紹其他朋友用.費用1,480

複式洋房

可否給我力信女傭速遞電話&地址
thanks!!
04年5月出生 女仔 8磅重 :-P 06年3月出生 女仔 8磅1重 ;-)

男爵府

Hi vickie_chui,

Please check pm!

大宅

Ocean... 呵呵.. 仲唔比我係度揾到妳... 呵呵.

e... 我米係ocean 介紹我去力信請工人囉.. 真係睇妳好唔好彩, 我就係超級黑仔果個, 我3月尾請, 5月頭批visa, 工人5月26到, 係印印, 有2年台灣揍bb 經驗, agent 聲稱佢流利國語, 點知黎到, 咩都唔識講, only 識好少好少廣東話 & 好少好少國語, 而家我可能要炒佢, 又唔見好多$$$, 因為溝通唔到, 好難教佢揍bb, 佢又勁stupid, 冇sense, but 聽話同埋都hard working & clean既.

BUT 我都係比力信呃左, 話佢流利國語囉

佢都有黎FOLLOW UP 同train 佢, but作用唔大 同埋好晒時間, 我冇噤多時間, 自己又教唔到佢 (因為佢聽唔明, 又扮明, c 未 )..... :evil: ..... 有時佢明, but 佢又唔記得, 叫佢寫佢又唔寫, or 寫左又唔睇... 真係好煩呀.

複式洋房

聽你講真係唔好彩, so far我個賓賓做了三個月, 重好勤力,好乖,好乾淨, 重跟仔仔(4歲)學中文, 又問我可唔可以比佢剪低蘋果報紙副刊有食物相同價格個page, 因為佢想學中國食物.而且仔仔同學的媽咪及樓下實Q叔叔及亞姐都話賓賓好有禮貌及好照顧仔仔, 你知啦!我同老公都要返工, 邊睇到咁多, 都要依靠下仔仔同學的媽咪及樓下實Q叔叔及亞姐報料.前前後後我都有四個朋友及同事係力信請賓賓及印印, 個個都OK!希望你能請到個好賓賓或印印啦!

大宅

我除左黑仔之外, 佢地都唔啱, 冇理由呃我架馬.... :-( ... 溝通唔到, 點教? 仲係揍bb添, 而家我仲諗緊炒唔炒佢好

大宅

我上星期六到了淘大的力信選了-個在馬來西亞ge印印,佢地話佢英文好得.又純品,希望真係啦!
另外,現在價錢是$2800了,但我說自己已買了傭工保險,他們就減了$600.
難道,印印的agent費會貴d?

大宅

My maid was hired through 'Nik Shun' in Cityone. I've just renewed the contract (2nd contract) with her and I thought 'Nik Shun' is good because the time when I was looking for a maid, they told me what is the maid good at and what is her weak points!

大宅

係呀,佢地都好老實同我講,話個印印煮野暫時都麻麻,不過會襯這段時間在training centre 道train佢多d喎.

Rachelmama 寫道:
My maid was hired through 'Nik Shun' in Cityone. I've just renewed the contract (2nd contract) with her and I thought 'Nik Shun' is good because the time when I was looking for a maid, they told me what is the maid good at and what is her weak points!

大宅

妖... .佢地夠話會幫我train 個印印揍bb 啦, 黎到米又係連so 風都唔識 連BB點係凍, 點係熱都唔識睇呀

又話流行國語啦 咩Q 都唔識

IF 妳個印印未黎, 睇下可唔可以電話Interview佢啦, 黎左就冇得改, 未黎都有得搞呀

大宅

唔該晒,多謝提點.等我試下先.

hkcindy 寫道:
妖... .佢地夠話會幫我train 個印印揍bb 啦, 黎到米又係連so 風都唔識 連BB點係凍, 點係熱都唔識睇呀

又話流行國語啦 咩Q 都唔識

IF 妳個印印未黎, 睇下可唔可以電話Interview佢啦, 黎左就冇得改, 未黎都有得搞呀

男爵府

我印印煮野又幾好味wor!我同"力信"講話我唔識煮"食送",叫佢train多d中國菜,不過可能因為佢o係台灣做過4年,所以煮中國菜好掂,so far煮野色香味俱全,連我奶奶都話好味!

可能我比較幸運,我印印又冇貨不對版wor,佢講英文&國語真係唔錯,係呢hkcindy,想問下你睇帶時工人講咩話自我介紹呢?點解溝通唔到仲揀佢?

男爵府

Cindy ceo,

[size=xx-large]原來你係到 !

唔怪得d排唔見你係0411溝頭 .... 你攪mug.. 我都係呢間agent請我宜家d個工人. Car Man 都好似係wo. 你都唔問下我地架...

你單大字報點呀, 賣我豬仔-都話番個feedback我知, 無晒下文.

你部plasma / lcd買左未, 我老公想買. 你係唔係搵合合買 ?? 你pm我啦. 我怕我下次入唔番呢個 topic (我路過!)
MM :pint: 24/11/04-3.77kg(無衫) 23/12/04 - 5kg (有衫) 11/1/05 - 5.18kg (無衫) 9/4/05 - 7.41kg ( 單衫無片) 23/4/05 7.64kg, 頭仔:44cm, 身長: 68cm 28/5/05 8.18 kg 1/7know 爬地, 2/7去游水, 3/7understand鍚鍚 & 拍拍心口, 22/7 wave bye bye

大宅

cherriemama... 睇帶我個工人講國語, 好流利下, 噤加上佢係台灣做過2年, agent 又話佢流利, 米信囉, 點知黎到得番1%, 原來佢話佢台灣阿mum 係講"敏"南話

[size=x-large]大佬呀, 力信, 你唔好呃我呀, 唔見$$係其次, 我而家好煩呀

MM.... 係度比妳揾到添, E... 我又冇覆妳呀... SORRY 呀.. 等我睇睇先...

別墅

都話佢做"妹"架啦!

以本人經驗,我已在五個月內請第二個工人,第一個工人,來港第一個月就識得同我"講數"(因她在港做過),佢放假叫我、老公同BB出街喎!佢真傻傻地!谷鬼氣佢完假未炒左佢!

最攪笑就係AGENT,佢先前話包換架麻,當炒左個工人後,話現時沒有人俾我選擇喎!咁你又開門做生意,不如執左佢啦!於是搵左第二間AGENT囉!而第二個印印初時都好好架!
在來港第二個月佢話放假去銅鑼灣,去完返來,就識得"駁咀" ,所以呼喻各太太,千其唔好比你個印印放假去銅鑼灣!
好彩及時第二日帶番佢到AGENT度"勞改",暫時都未有事,weapon: 但驚餐飽,因我的BB在地手上麻!giveup: :

其實,請工人都係靠自己的"運氣",我自己覺得大間與細間AGENT無分別,不如留D錢仲好啦!因為炒工人好貴架!
:-( :-( :-( :

大宅

guy & hkcindy,

可否話我知你地用那一間力信同那一個sales負責呀?? Thanks.
Pekklesiu

民房

首頁

尾頁

跳至