在職全職

跳至

首頁
12345...36

尾頁

水晶宮

你地d eq 好高ar... ...我真係要學習下...因為自己有時都會比公司d人與事激親..而令到吾開心....好無用
原帖由 klm402 於 10-2-19 14:46 發表
我心態都係呀....叫我做既識做米做囉, 唔識做既米周圍搵下有冇方法做到囉....工只係一份工, 返到屋企見到個咁可愛既女女個心就會開心哂, 我都唔知點解自己忽然改變, 唔知真係因心態改變左定係呢間公司令我改變.
依家 ...

別墅

大家好,我都是做會計的,2個仔仔3歲和6.請問大家會否在公司裏受了氣,回家見小朋友百厭而向他們出氣?有時覺得很內咎….我是一個很負面的人,以前覺得受了委屈便想轉工,但到頭來份份工原來都不是perfect…….最近時常要受上司的氣,例如估吾倒佢的想法,做多了一個板本(佢吾會話你知佢想要D),或講好做A,但突然問你B做起未等不合佢意,試過一次後,佢會慣性對你出氣,個人會好down. 雖然不只我一個要受氣,但始終好影晌情緒,加上無可以交心的同事,所以每日返工都不太開心……..
現在吾會想轉工了,唯有看在錢份上,工作是包括受氣的,我也應承了老公和大仔,吾再帶負面情緒回家,不過如果放工回家時佢地吾曳,我就會好開心的.

別墅

原帖由 kennistong 於 10-2-19 14:00 發表
alice00
EQ係由多年工作中獲得既, 以前做野會好執著, 令自己好唔開心, 一來係工作唔太如意, 2來係有d 難頂既上司, 我做細既時候, 唔好多彩.
但依家人既想法唔同做, 工作只係工作, 當然, 份工都係一般, 不過, 冇一份 ...

好同意你的睇法, 我都係時候要放低,吾再執著, 工作只不過是為賺錢, 而不是尋開心, 放工就要放低吾開心,回到家裏才是開心地.

大宅

tszyau2000,
工作上唔開心一定有, 我都有, 有時會同d 同事講下, 講完就算, 始終, 我地唔可以得罪佢, 因為係佢幫我地寫Appraisal 的. 面對現實!! 太過份我都會有d 說話比佢聽下.

2SonsMom
記住好工同唔好既工, 都只係工一份, 唔會同你一生一世, 但屋企人係一生一世既, 何必為左一份工依令家庭&小朋友唔開心, 小朋友係我快樂既源頭, 我返工賺錢都係為左佢地, 唔好帶負面情緒回家, 因為你唔開心, 佢地都會唔開心.
我以前都好似係你甘, 是一個很負面的人,以前覺得受了委屈便想轉工,但到頭來份份工原來都不是perfect…, 現在開始明白, 根本唔會有一份工係完美既, 所以決心唔會放太多情感係工作上, 只係交足功課就算! 當然, 我都會同老公呻下既!! 就算呢一刻比你搵到一份完美既工, 你都唔可以保證可以永久. 可能到時又會轉boss!
我依家既目標係家庭, 至於工作, 唔太過份既我會做下去, 如果真係太過份, 我就搵過份. 其實, 我都預左出年會轉工, 其中一個原因係我唔想再搵d 要成日出差既工. 我老拉, 又想多d 時候比家庭…….
有時我fc 罵我罵得太過份, 我都會black face 佢! 要比佢知道, 我冇左份工都冇所謂. 我唔係太介意, 東家唔打, 咪打西家law, 你抱住呢個心態, 做野會好好多!

公爵府

畀面勳章

原帖由 tszyau2000 於 10-2-19 16:40 發表
wa..照甘講你e個上司都好惡頂wor

係呀,做咩佢都唔滿意,佢叫你寫信,佢只係要頭”Dear xxxx"同尾"For and on behalf of XXX Ltd"全篇文一個字都冇得留底,有時d野講完又話唔係佢講,d野不嬲都係咁做,突然話唔好同佢講以前係咁做,講而家點做,你鐘意點咪點,見你五十有三應該年期,我都會體諒

公爵府

畀面勳章

原帖由 2SonsMom 於 10-2-19 17:16 發表
大家好,我都是做會計的,有2個仔仔3歲和6歲.請問大家會否在公司裏受了氣,回家見小朋友百厭而向他們出氣?有時覺得很內咎….我是一個很負面的人,以前覺得受了委屈便想轉工,但到頭來份份工原來都不是perfect…….最近時 ...

我都有個女7yrs 同個仔4.5yrs,好彩我老公返shift,好多時都幫佢地沖涼同做功課,我返到屋企只係幫大女默書同睇下英文,不過我老公有時都比較"羅梭",我都會罵佢靜d好唔好!!!久而久之,我對仔女都知一嘈,媽咪又會發癲罵人,不過佢地都好體諒我,

公爵府

畀面勳章

原帖由 kennistong 於 10-2-19 11:15 發表
Debbie媽
女人真係可以好變態, 特別係果d single 又冇拖拍果d, 專心一至係工作上, 你熱愛工作係你既事, 唔怪我事, 總之, 我交足功課比你就ok, 但佢地唔係甘想.. 只係希望推野D 工作比你, 有錯就炳你, 但做既時候係冇 ...

佢不但結咗婚,老公同個仔都係專業人仕,而且佢係間公司做咗30幾年,咩都關佢事,隔離人事部有鑊就"些",佢就好似馬騮搶球咁接埋d屎叫我地去拾,

水晶宮

wa..係勁惡頂至岩
原帖由 Debbie媽 於 10-2-19 21:37 發表

係呀,做咩佢都唔滿意,佢叫你寫信,佢只係要頭”Dear xxxx"同尾"For and on behalf of XXX Ltd"全篇文一個字都冇得留底,有時d野講完又話唔係佢講,d野不嬲都係咁做,突然話唔好同佢講以前係咁做,講而家點做,你鐘意點咪點,見你五十 ...

大宅

點解咁多變態上司? 唔知其他行業是否都係咁!! 仲有d老細是否都有改文的僻好, 由出來做野開始, 我發現每個都係咁, 最慘係改完又唔見得佢改完有幾好

別墅

原帖由 kennistong 於 10-2-19 17:55 發表
tszyau2000,
工作上唔開心一定有, 我都有, 有時會同d 同事講下, 講完就算, 始終, 我地唔可以得罪佢, 因為係佢幫我地寫Appraisal 的. 面對現實!! 太過份我都會有d 說話比佢聽下.

2SonsMom
記住好工同唔好既工, 都只 ...

你說得對呀!"決心唔會放太多情感係工作上, 只係交足功課就算"

我現在要調節一下就是受完氣後要忘記不快,也不要未入佢房前便想著要被人鬧,佢既無理取鬧,要一笑置之,吾好覺得好委屈......係呀!我地賺錢都是為左比好既生活,栽培仔女,我都怕破壞親子關係,佢地第日吾親我因為我成日發脾氣.

成日要出trip又真係會好掛住D仔女,少左親子時間,其實你qualified左係好易找一份安定又吾需出trip的工,我讀完degree都冇考試,因為吾想少左親子時間,我都吾會找要出trip的工,我知我一定做吾長.

別墅

原帖由 Debbie媽 於 10-2-19 21:48 發表

我都有個女7yrs 同個仔4.5yrs,好彩我老公返shift,好多時都幫佢地沖涼同做功課,我返到屋企只係幫大女默書同睇下英文,不過我老公有時都比較"羅梭",我都會罵佢靜d好唔好!!!久而久之,我對仔女都知一嘈,媽咪又會發癲罵人 ...

你囡囡是否小二?相信都好多功課呀,默書,測驗要跟,我大仔小一,我通常7:30p.m.回到家,老公就8:00p.m.我地會輪流看功課和幫他預默,有次老公夜返,我要睇大仔功課,細仔又入來搞住我,要我倍佢玩,真的頗吃力,我份工只是interim & year-end 時會忙,除了突發既事,平時是很清閑的,但就要返星期六長短週,長週時老公就辛苦D,要1個帶2個出來,佢地可以比老公食得住,吾敢打交同鬧交,佢地吾太怕我架,我試過1帶2,control吾到,我就好EQ低地係街鬧佢地,吾知是否2個都是男仔,玩既野都一樣,乜都掙一餐,就算買同埋一樣野,佢地都可以有爭執.你2個小朋友是一仔一囡,是否冇這情況出現呢?

公爵府

畀面勳章

原帖由 2SonsMom 於 10-2-20 11:30 發表

你囡囡是否小二?相信都好多功課呀,默書,測驗要跟,我大仔小一,我通常7:30p.m.回到家,老公就8:00p.m.我地會輪流看功課和幫他預默,有次老公夜返,我要睇大仔功課,細仔又入來搞住我,要我倍佢玩,真的頗吃力,我份工只是in ...

係呀!亞女讀小二,佢讀小一果陣打算自已睇功課同溫習,唔使搵補習,到10月到發覺功課越來越多,有時又做錯,我返到屋企都差唔多8點,試過做到10點幾都做唔完功課,佢又眼瞓又冇心機做,好彩細佬幼稚園有幫小學補習,而家放學由補習社接放學,做完功課默完書先淮走,有時都會7點先走得,又唔算貴$810一個月,補足5日,返到屋企只係做網上功課,我只係check佢有冇做漏同默多一次書,我返5日工,星期六要帶佢跳舞,有時仲要去圖書館借書做功課

如果考試,星期六要返去考模擬試,聖誕節又攪聯歡會交換禮物,我有個同事個仔係補習社按鐘收費,做唔晒功課都要走

爭玩具成日都有,細佬細個咩都爭,又成日打家姐,我會同家姐講你做大唔好同佢爭,如果唔係一係細佬打你一係就我打你,不過返咗幼稚園就定咗好多,佢地2個平時好friend,如果打交,我會分放2個,2個都會罵甚至打,不過佢地已經知我脾性,我未出聲佢地就知發生咩事,會乖一陣,可能2個鐘又發作

男爵府

我上司叫還可以LA, 但有事是都係捨捨地GA LA, 哈哈~
我都很努力想快D讀埋個DEGREE, 那便可以一口氣, 起碼有D渣拿。我自己都係由account clerk 做起, 所好驚唔夠料出去同人爭, 但CPA我就唔會打算考了, 太辛苦, 有小孩又兼顧唔到

原帖由 kennistong 於 10-2-19 14:20 發表
Irenelwl
甘你個上司都唔係太差, 我果男fc, 係日日都好似m come, 日日發顛!
Klm402
我上司同d 其他高級過我而係其他部門既人都係甘, 以為係老馮, 不過, 你當老馮時, 我又做軟皮蛇! 唯有係甘, 先令自己好過! ...

大宅

Debbie
你個上司真係變態, 不過, 我果個都唔係好得你果個好多, 我地比e-mail 佢同佢report, 佢之后會係我地d e-mail 到改, 改到好似係你寫甘,當然,內容係put someone on the table, 之后就 forward 左我個e-mail 比director, d director 就以為係我地寫.
2個小朋友真係好吃力!! 你要努力呀!!

Irenelwl
其實考唔考CPA 係個人既決定, 不過, 我只係想講, 一係唔開始, 一開始左就唔好放棄!! 其實做我地呢行, 如果唔係由audit 出生, 真係唔多好, 不過, 冇法拉, 已經幾十歲人, 唔通再轉行??

2SonsMom
我見呢份工時, 佢只係講好少要出trip, 我做既頭大半年都不用出的, 只係后來開始多, 所以有d 唔多開心, 因為如果要成日出trip, 人工一定唔係呢個數, 所以,如果下次我要再轉工, 如果份工係要出trip, 不理多或少, 我一定要叫高d 人工! Qualified 都唔係甘容易搵工, 依家d人係要求我地係全能既, 每次搵工要做test, 考試, 其實真係怕怕!

別墅

原帖由 Debbie媽 於 10-2-20 14:32 發表

係呀!亞女讀小二,佢讀小一果陣打算自已睇功課同溫習,唔使搵補習,到10月到發覺功課越來越多,有時又做錯,我返到屋企都差唔多8點,試過做到10點幾都做唔完功課,佢又眼瞓又冇心機做,好彩細佬幼稚園有幫小學補習,而家放學由 ...

囡囡補到7點才回家都好辛苦,我大仔學校有一節比佢地做功課的,佢通常做到8成,有時唔明就等我們回來問,除了2日興趣班要6:00p.m.回家. 平時佢3:30p.m.回到家,我地每日會有schedule比佢follow去做功課/exercise,溫習,練琴和遊戲等,試過佢冇跟很快地完成exercise,但好多錯漏,係工人姐姐告訴我們,佢掛住玩和watch TV,教訓完佢,第日好好多.

侯爵府

我都係做會計KA..但而家努力搵工中.. 大女3歲9個月.. 細仔個半月..

大宅

Square72
個細仔個半月?? 你唔係仲坐緊月? 甘快搵工?? 小心身體呀!!

侯爵府

原帖由 kennistong 於 10-2-22 10:14 發表
Square72
個細仔個半月?? 你唔係仲坐緊月? 甘快搵工?? 小心身體呀!!

坐完月la.. 細佬1.5mths la~~
唔搵工唔得la!! 1個人搵4個人洗真係唔夠..
我上年比人裁左後先發現有左細佬. 唯有只可以做住part-time 住.. 但番到11月時連part-time都冇得番... 足足放咗差唔多4個月產假.. 而家都擔心唔知幾時先搵到工ar~~

別墅

回覆 54# kennistong 的文章

我都係好怕見工時要考writing test, IQ test etc.有時面試既人仲好串的,覺得你有小朋友係吾願OT的,試過問我有冇開過通頂.其實H.K.人呢方面真的要向外國或祖國學習,日日咁OT跟本吾健康, 有乜人生樂趣呢?
所以就算吾開心我都吾想再轉工,想做到退休,吾知有冇可能?如果真的吾做,我可能搞些小生意,吾再打工.
你要轉工,真的不難找,由其是經濟開始轉好,只不過是自己滿吾滿意份工,預祝你找到理想又收入高既工.

大宅

Square72
如果係甘, 真係要快d, 真係手停口停, 不過, 我建議係係resume 到唔好寫自己有小朋友, 同埋唔好介意職位低少少, 去搵份大d 既公司既工, 因為大公司HR 係唔會問你有冇小朋友, 也不用你填在application form 上. 會增加interview 既機會. 有好多人知道我地有小朋友, 仲要係甘細, 佢地都唔多鐘意, 我試過interview 果個女FC 同我講, 你小朋友得半歲咋wor, 我當時都知道佢唔會請我, 我即時串佢, 係呀, 我知我有小朋友係搵工既障礙, 佢即係知自己講錯野, 唔出聲.
我想講, 我又係乞, 為麥要講d 甘難聽既說話. 你一句叫我返去等消息咪得law. 我唔係冇左你呢份工唔得既!!

2sonsmom
我都試過問 OT 介唔介意, 我同佢講, 如果係month-end, year-end, 我冇所謂, 但如果係長期都要OT , 根本唔係個staff 既問題, 係公司人手不足, 需要另加人手. 如果唔係, 長期以來, d staff 都會因為嚴重既OT, 令工作變差, 最后都係公司既損失.
Thanks for your support, 不過, 我因為一d 既私人理由, 一定會得到出年先會搵工.

首頁
12345...36

尾頁

跳至