在職全職

跳至

首頁
23456...36

尾頁

別墅

大家好呀~~我都係做會計~~不過做到今個星期~~要開始搵工喇~

原帖由 square72 於 10-2-22 10:19 發表

坐完月la.. 細佬1.5mths la~~
唔搵工唔得la!! 1個人搵4個人洗真係唔夠..
我上年比人裁左後先發現有左細佬. 唯有只可以做住part-time 住.. 但番到11月時連part-time都冇得番... 足足放咗差唔多4個月產假.. 而家都 ...

大宅

Ron106
你係resign 左之后先再搵工呀?? 努力AR! 我估年頭job market 不會太差!

原帖由 ron106 於 10-2-22 11:12 發表
大家好呀~~我都係做會計~~不過做到今個星期~~要開始搵工喇~

侯爵府

原帖由 kennistong 於 10-2-22 10:34 發表
Square72
如果係甘, 真係要快d, 真係手停口停, 不過, 我建議係係resume 到唔好寫自己有小朋友, 同埋唔好介意職位低少少, 去搵份大d 既公司既工, 因為大公司HR 係唔會問你有冇小朋友, 也不用你填在application form ...

係ar.. 真係手停口停.. 之前細佬未出世都仲ok.. 但而家2個小朋友開支大好多.. 唔做真係唔得..

其實, 我都係打算搵番a/c clerk.. 人工都唔求同之前嗰份一樣.. 10k/mth.. 有8-9k都已經好好la!!

我都覺得d 人知道有小朋友就多數都唔請.. 我新年前in 咗份, 都有問我結咗婚未, 有冇小朋友.. 我又唔話呃人.. 哩d 野遲早都知. 冇得呃ka ma..

真係擔心唔知幾時先搵到野做ar..

伯爵府

大家如有咩工作上既谷氣野都上來一齊鬧吧...可平衡返自己一下.

侯爵府

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 10:20 發表
我都係好怕見工時要考writing test, IQ test etc.有時面試既人仲好串的,覺得你有小朋友係吾願OT的,試過問我有冇開過通頂.其實H.K.人呢方面真的要向外國或祖國學習,日日咁OT跟本吾健康, 有乜人生樂趣呢?
所以就算吾開 ...

我都好怕見工..

公爵府

畀面勳章

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 10:20 發表
我都係好怕見工時要考writing test, IQ test etc.有時面試既人仲好串的,覺得你有小朋友係吾願OT的,試過問我有冇開過通頂.其實H.K.人呢方面真的要向外國或祖國學習,日日咁OT跟本吾健康, 有乜人生樂趣呢?
所以就算吾開 ...

我做呢份工時考P&L 同Balance Sheet,但我唔識計,因為之前做類似Trading,但呢間要計costing同有WIP,我都唔識做,不過佢都請咗我,其中一個原因係有人介紹(我見原因係因為呢份工比我之前份工既人工多30%),而佢見咗2個月都搵唔到人,另外有99%係佢想搵一個好stable既人,(之前有2個做咗啱啱一年,過咗audit就走)唔識可以教,結果就請咗我

伯爵府

今日我老闆又有低能野啦...我係呢度只係做左幾個月, 冇上手既人交野比我, 因我呢個係新post, 佢地d野只係一直係到堆住冇做, 而唔係新job. 開波第1日見到佢地咩filing都冇而oooooooo哂咀...後來我每問一樣野都一堆堆垃圾似的文件定過來...仲要有5-6間公司咁多...我日日係到執..執返正d文件去....
上個星期簽証公司話佢冇將入境後個印既COPY FAX返比佢地, 所以佢唔知個VISA幾時到期, 我叫老闆今日拎本PASSPORT比我, 我要FAX返比對方, 佢比PASSPORT我時又再問我知唔知佢VISA幾時到期, 我話唔睇你PASSPORT入面個印我係唔會知道你VISA幾時到期的, 佢個樣已唔滿意仲話有冇搞錯..我冇理佢, 心只係覺得..呢D野你自己既你自己都唔知仲要問個0岩0岩入來做冇耐既人, 你先有冇搞錯, 後來佢叫我LIST哂咁多個日本人既visa到期日, 以後要留意. 我哦左一聲之後米返自己位開msn同個朋友仔講佢d低能野.
我冇唔開心, 亦冇谷氣覺得佢過份, 只係恥笑佢既無能同低能.

公爵府

畀面勳章

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 09:54 發表

囡囡補到7點才回家都好辛苦,我大仔學校有一節比佢地做功課的,佢通常做到8成,有時唔明就等我們回來問,除了2日興趣班要6:00p.m.回家. 平時佢3:30p.m.回到家,我地每日會有schedule比佢follow去做功課/exercise,溫習, ...

亞女反而唔覺得辛苦因為有其他人一齊,平時都係6點度返屋企,只係有考試同默書先至7點

如果係屋企一係睇電視,一係同細佬玩,唔識佢又唔做,徒晒d時間

公爵府

畀面勳章

原帖由 klm402 於 10-2-22 11:49 發表
大家如有咩工作上既谷氣野都上來一齊鬧吧...可平衡返自己一下.

男爵府

所以我target讀埋個degree就算, 唔會以cpa為target
我希望落多d時間比d小孩, 有份穩定的工, 應付到開支便算

原帖由 kennistong 於 10-2-22 09:16 發表
Debbie
你個上司真係變態, 不過, 我果個都唔係好得你果個好多, 我地比e-mail 佢同佢report, 佢之后會係我地d e-mail 到改, 改到好似係你寫甘,當然,內容係put someone on the table, 之后就 forward 左我個e-mail 比d ...

公爵府

畀面勳章

原帖由 kennistong 於 10-2-22 09:16 發表
Debbie
你個上司真係變態, 不過, 我果個都唔係好得你果個好多, 我地比e-mail 佢同佢report, 佢之后會係我地d e-mail 到改, 改到好似係你寫甘,當然,內容係put someone on the table, 之后就 forward 左我個e-mail 比d ...

Kennistong
我亞姐都會,因為佢話老細個e-mail to我,唔係to佢,佢又驚我答錯,我只係搵料俾佢,佢幫我寫內容

生2個係辛苦,但係再辛苦多幾年我就可以甩難,諗起都開心 (不過係咪開心早咗d)

別墅

原帖由 square72 於 10-2-22 11:53 發表

我都好怕見工..

頂住呀!年頭會多D工見,其實你係immediate available, 相信机會大好多,祝你快D找到一份好工! 加油!

別墅

原帖由 Debbie媽 於 10-2-22 12:08 發表

我做呢份工時考P&L 同Balance Sheet,但我唔識計,因為之前做類似Trading,但呢間要計costing同有WIP,我都唔識做,不過佢都請咗我,其中一個原因係有人介紹(我見原因係因為呢份工比我之前份工既人工多30%),而佢見咗2個月都搵 ...

有人介紹會順利D, 起碼見工既人都客氣好多.

大宅

Dear all

我今日都有谷氣野, 比左份report 比我 FC, 佢打來同我ee 鵝鵝, 同我講佢最怕做呢d野, 大佬, 你幾$人工呀, 怕做! 係唔係有病呀?? 得個笑字!

別墅

原帖由 klm402 於 10-2-22 12:14 發表
今日我老闆又有低能野啦...我係呢度只係做左幾個月, 冇上手既人交野比我, 因我呢個係新post, 佢地d野只係一直係到堆住冇做, 而唔係新job. 開波第1日見到佢地咩filing都冇而oooooooo哂咀...後來我每問一樣野都一堆堆 ...

係呀!呻完會舒服D, 大家都吾好為工作令自已吾開心,剛剛知道我表姐患三期cancer,好難過呀!原來人是很脆弱,好無奈的....真的要每日活得開心才不枉此生.對吾住,係到講D咁傷感既事.

伯爵府

年頭搵工應易好多呀....搵緊工既媽媽要努力呀..
2sonsmon, 你表紅要努力呀....祝福佢身體健康.
做人真做得開心真係唔簡單, 但當自己覺得唔如意既時候再想下其實自己已好幸福你就會開心返哂呀.
大家都要努力做個開心人呀.

侯爵府

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 12:56 發表

頂住呀!年頭會多D工見,其實你係immediate available, 相信机會大好多,祝你快D找到一份好工! 加油!

希望能夠承你貴言.. 可以好快就搵到工..
但越搵就越灰.. 連IN既機會都冇...

大宅

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 13:15 發表

係呀!呻完會舒服D, 大家都吾好為工作令自已吾開心,剛剛知道我表姐患三期cancer,好難過呀!原來人是很脆弱,好無奈的....真的要每日活得開心才不枉此生.對吾住,係到講D咁傷感既事. ...

各位好!

我都係會計人...但做緊臨時工咋,不過我頂頭上司都算係咁,佢地又唔係無分日夜咁OT,算啦,希望佢地會轉我做長工啦!

不過我先排見過一份工,好變態,CLERK都要做P&L, B/S,仲要係炒雜錦喎,乜公司都放晒落去,十足十考下我會唔會乜都放晒落去D REPORT度咁...

我咪問,結果第一次無人答我以咩公司身份去做、第二次就比人串:現在間間公司都係乜都掉晒落去架啦。

我:下!乜都掉晒落去?做CONSOLIDATION咩?見個CLERK仔都要找個DIRECTOR黎見工,請ACCOUNTANT點算?FC會點?

跟住仲比佢地串我:你好似唔係好識做喎→P/L & B/S,我心唸,我問又唔答我,你想我炒一碟上,還是分開四碟上都要講我知啦,下化!?

跟住,個DIRECTOR要我做埋份REPORT佢...我...

佢地呀,要我曉答英文EMAIL客人題問架!我心唸,下,我找緊份咩工呀,會計文員要寫英文EMAIL答客人題問?我識唔等同於係我既責任喎!

唉,一句講晒,世界難撈!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

侯爵府

原帖由 11-2002 於 10-2-22 13:37 發表

各位好!

我都係會計人...但做緊臨時工咋,不過我頂頭上司都算係咁,佢地又唔係無分日夜咁OT,算啦,希望佢地會轉我做長工啦!

不過我先排見過一份工,好變態,CLERK都要做P&L, B/S,仲要係炒雜錦喎,乜公司都放晒落去,十足十考下我會 ...

睇完你咁講.. 真係越嚟越驚搵工

公爵府

畀面勳章

原帖由 square72 於 10-2-22 13:32 發表

希望能夠承你貴言.. 可以好快就搵到工..
但越搵就越灰.. 連IN既機會都冇...

祝你旱日搵到工

首頁
23456...36

尾頁

跳至