在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

e家份工做咗5年啦,細公司一腳踢,老闆熟(脾氣差),同事熟(有辦公室政治),放工準時,間中ot, 有補假,出糧準時,有雙糧,請假方便,有事講低就得,可以借假tim,工作比較自由,可以自己話事,做好分內工作就行,閒時上下網,缺點是比較悶,加薪空間不大,老闆講明不會加太多

新公司是行業巨頭,知名公司,人工同e家差不多,但就需要適應新環境,工作壓力一定大,規矩多,需要經常OT, ,而且是contract,非長工,當然也沒有雙糧,但就做過le 間之後專職其他更好公司比較容易,而且如果表現好,幾年後也會轉長工

自己覺得應該趁後生,學多d 也防身,但是捨弃e家份穩定工作 (可以做到老ga)很猶疑,大家覺得點呢?而且我是走咗之後生BB,最近老細又請返我,如果真是唔做,是否不太好?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

樓主幾大先??仲想博上位定點

我生左個女之後就真係一心要份穩定既工,人工夠洗就ok,可以唔轉就唔轉架喇!

珍珠宮

你幾歲? bb 幾大?

究竟你而家係新公司定舊公司?
因你話舊老闆請返你返去?

新公司ot會ot到幾點? 返幾日工?

大宅

30出頭啦,想做到manager level啊
讀咗master,人工都唔夠20k,覺得自己事業好失敗,我都想穩定,但又想搵多d

大宅

BB就來一歲,99湊,一起住

e家在舊公司,新公司都是返5日工,但就會時常ot到八九點,返到屋企10點,BB十一點訓覺lu, 一日見得一個鐘,掂唔掂啊?

伯爵府

我自己咁, 有左bb心態唔同了, 寧對bb多d, 反正新公司同依家呢間差唔幾麻.

珍珠宮

我覺得你可以去新公司博吓.
bb, 你可以六, 日陪返佢.

你自己都想做高級d, 曾住bb 仲細,
你出去博吓啦.

男爵府

我唔會走...因為另一份都唔係太吸引..
如果博唔到, 您有冇信心搵返呢份工的福利/人工先..

水晶宮

如果捨得見少d bb, 我會去大公司摶2年, 之後再作打算;
其實你唔使煩啦, 你轉唔轉都得, 睇你自己咩心態!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有小朋友之後,只希望穏定D,唔會諗博了...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你的小朋友巳經算是你自己的一個好大既成就了...一D都唔失敗...最緊要係你自己點諗...人比人,始終都係比死人...

原帖由 nannanma 於 10-2-18 12:26 發表
30出頭啦,想做到manager level啊
讀咗master,人工都唔夠20k,覺得自己事業好失敗,我都想穩定,但又想搵多d

大宅

唉,所以先會十五十六

原帖由 ricecooking 於 10-2-18 14:57 發表
如果捨得見少d bb, 我會去大公司摶2年, 之後再作打算;
其實你唔使煩啦, 你轉唔轉都得, 睇你自己咩心態!

大宅

如果今次唔轉,可能以後都唔會轉工lu, 守住e份工退休,總有成20年,咁少人工得唔得架?

雲母殿

咁要睇埋你老公個份人工多你幾多...穏唔穏定,仲洗唔洗供樓,才知你夠唔夠洗架喎...其實毎個月屋企洗費是否足夠先?

大宅

唔計老公份人工都叫做夠使,我地差唔多,不過當然小朋友慢慢大,越來越多使費,人工越高越好啦

雲母殿

哈哈...咁其實你已經好過好多人了(人工福利計)..不過毎個人的要求都不同,在我自己來說,我只求穏定...
我諗其實你唔洗點樣十五十六了...想博下,就轉工...想穏定,就留低...有時好難兩存其美架...

大宅

轉轉轉........讀咁多書都係想改善生活, 機會得來不易, 好好把握。30歲先係事業開始, 40歲後先找份安穩工作等退休啦!!

原帖由 nannanma 於 10-2-18 11:30 發表
e家份工做咗5年啦,細公司一腳踢,老闆熟(脾氣差),同事熟(有辦公室政治),放工準時,間中ot, 有補假,出糧準時,有雙糧,請假方便,有事講低就得,可以借假tim,工作比較自由,可以自己話事,做好分內工作就行,閒時上下網,缺點是比較悶,加薪空間不大 ...

水晶宮

畀面勳章

淨係無雙糧, 日日要OT到8~9點, 兼且仲只
係CONTRACT 制非長工(唔夠穩定) 呢三樣
我已經唔會考慮轉工

.....

原帖由 cc1549 於 10-2-18 13:31 發表
我唔會走...因為另一份都唔係太吸引..
如果博唔到, 您有冇信心搵返呢份工的福利/人工先..

公爵府

2024勳章

比我就唔轉啦, 個仔越來越大, 就越要多d時間陪佢, 到佢10 yrs old, 先話有時間陪佢, 我諗到時佢又會有自己既朋友, 都唔使mama 陪咁多law.... 其實我之前都係咁, 因為生左個仔, 轉左份人工少d (其實都少左好多), 但多左時間陪個仔既工, 有時都會諗值唔值得, 不過算啦, 能夠多d時間陪個仔成長, 一切都值得

男爵府

原帖由 nannanma 於 10-2-18 16:30 發表
如果今次唔轉,可能以後都唔會轉工lu, 守住e份工退休,總有成20年,咁少人工得唔得架?

點解你覺得現在份工可以做到老,無人可以guarantee gar. 我都覺得你試下轉.不過唔係你現在找到的一份,再找過好d,盡量唔駛ot, 一定要長工.你咁後生,又有master.真係可以博1-2年.bb仲細,搵人湊都ok.當佢大時,如讀k3-小學,就需要多d時間陪佢.

首頁

尾頁

跳至