論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

重去勞工處話告我老公冇補一個月比佢,事件在一月尾發生巳報警及抄,呀囡得3歲塊面紅,我盤佢時佢唔認,話因大囡蝦細囡1歲半,所以推開佢唔所塊面解紅,重叫我抄佢,想創佢個心想我補錢比佢!連老師都來電話呀囡塊面紅,問咩事佢話姐姐打佢,早於去年12月時呀囡巳報串比姐姐打,但佢例牌唔認,,見冇傷痕可能呀囡百厭就算,今次雖然呀囡唔係好傷,但我覺得冇理由還要補錢比佢囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 saiwai 於 10-2-18 22:26 發表
重去勞工處話告我老公冇補一個月比佢,事件在一月尾發生巳報警及抄,呀囡得3歲塊面紅,我盤佢時佢唔認,話因大囡蝦細囡1歲半,所以推開佢唔所塊面解紅,重叫我抄佢,想創佢個心想我補錢比佢!連老師都來電話呀囡塊面 ...

印定賓?最嬲工人打細路的.

男爵府

我奶奶上個月同我個囡返ballet時都懷疑有個姐姐捉個妹妹入toilet 打呀...

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

[quote]原帖由 lily-of-valley 於 10-2-18 22:42 發表

印定賓?最嬲工人打細路的. [/quote
係印印argent話佢冇在宿舍住,我地諗佢可能找其他argent找工作.

民房

回覆 1# saiwai 的文章

I have encountered similar case last year. Moreover, I brought my son to the hospital and reported the police at the same time. On that day, she was arrested and was fired. Though it was really difficult for us to find ways to take care of my 2.5 years' son, I still found my decision was correct because she was convicted and penalized HKD1000. She wanted to claim me for lieu of one month notice in Labour Dept. I had written two pages of reaons to reject her claim and only paid her one thousand something to send her to Philippines.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Ho_HoDaddy 於 10-2-18 23:41 發表
I have encountered similar case last year. Moreover, I brought my son to the hospital and reported the police at the same time. On that day, she was arrested and was fired. Though it was really diffic ...

Well Done Ho_HoDaddy!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳寫信去勞工處及入境處報告妳唔比一個月人工的原因(虐兒)及報警記錄
另外請老師幫忙,讓學校出信證明佢哋當時發現小朋友面紅比人打過,而小朋友亦親口同老師講係工人打佢
因為妳講工人可以話妳屈佢,如果係學校發現而小朋友親口同老師講,勞工處及入境處一定信妳

大宅

你有無報警呀, 如無現在去警署備案啦,女警會問小朋友呀, 但你帶女女去時, 你要細心解釋比女女聽, 姐姐點樣打你等等.....
原帖由 saiwai 於 10-2-18 22:26 發表
重去勞工處話告我老公冇補一個月比佢,事件在一月尾發生巳報警及抄,呀囡得3歲塊面紅,我盤佢時佢唔認,話因大囡蝦細囡1歲半,所以推開佢唔所塊面解紅,重叫我抄佢,想創佢個心想我補錢比佢!連老師都來電話呀囡塊面 ...

珍珠宮

多謝各位的回覆,我之前已報警,但警察要求我囡比口供我老公拒絕,妳地話3歲小朋友叫佢比口供唔嚇死咩!e家由社工跟進,佢上過一次家訪,我老公今日已聯絡他寫信證明,及之前交給入境處終止合約原因都寫工人打我個囡,估不到還有argent幫佢找工作,早兩日工人致電我老公問解冇比一個月補錢,之後又比一位自稱argent的人聽,我老公答打我個囡還要補錢!我老公就致電給我們相熟的argent,佢話工人已沒有去宿舍住,argent找工人問佢幾時走因幫佢買機票,工人答佢已去勞工處約遲些見面,最嬲係工人落口供時屈我老公平時在家經常用拖鞋打呀囡個頭,所以先推呀囡.

大宅

有一日我個囝咬地下個膠袋,佢作勢扮打佢,我唔知佢真係想打落去定係作勢,因為佢知我望住佢,佢立即唔敢郁當無事發生,我唔駛返工日日向屋企睇住都咁大胆,佢又發我個囝脾氣,比面色我個囝睇,點解佢明知我向面前都咁?唔通佢真係好難控制自己情緒?我覺得佢根本唔鍾意小朋友.我個囝10個半月大,一d都唔跟佢,我抱住個囝,交比姐姐個時,佢係好抗拒好唔願意,我真係好驚佢係咪一邊抱我個囝一邊met佢腳仔,因為照常理我同佢對得個囝最多,無理由唔根佢,我老公唔係成日對住佢,但陪佢玩時好開心佢便跟我老公,唔通佢真係咁憎個姐姐?可能我多心啦,但我對佢完全無晒信心!有時好唔開心,好似好對唔住個囝,請左個唔鍾意佢的姐姐照顧佢,所以而家我自己餵返個囝食飯,自己幫佢洗白白,同佢玩,工人淨係做家務,夜晚陪佢瞓一間房,.聽二朝我七點幾便起身睇個囝,因為唔放心,我屋企有cam,我有時向房上網睇下佢,佢餵我個囝食早餐steam egg同包包,佢真係一句話都無同我個囝傾.佢真係一部機器咁.完全feel唔到佢鍾意小朋友.我眼見朋友個d工人對bb同小朋友好好架,我個囝又唔係好乞人憎,都唔明點解佢會咁對佢,講講下我都好唔開心想喊!對唔住囝囝!
我已經努力咁找緊工人架啦!但係本地的工人要求多多.d agence話難少少話如果我[email=stay@home]stay@home[/email]都幾難,又有cam向屋企.咩而家d工人咁要求高架咩?真巴閉!

[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

珍珠宮

[quote]原帖由 Nicole1982 於 10-2-19 22:33 發表
有一日我個囝咬地下個膠袋,佢作勢扮打佢,我唔知佢真係想打落去定係作勢,因為佢知我望住佢,佢立即唔敢郁當無事發生,我唔駛返工日日向屋企睇住都咁大胆,佢又發我個囝脾氣,比面色我個囝睇,點解佢明知我向面前都 ... [/quote

我都係等待新的工人,未知幾時到呀!本地完約果d要求多多,所以都係請未到過hk打工.

首頁

尾頁

跳至