自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

話說我最近同老公一齊各買咗支Saxophone一齊自學玩,咁我未玩SAX之前都學緊日文,呢個冬天我又玩學織冷衫頸巾,,,跟住早幾日响FB有個FD回應咗一個問題,佢問:"我想知你點樣分配時間去學日文、織頸巾、學sax、湊仔、理家、番工同湊貓?"

當時我睇完打咗個突,查實呢個FD都識咗我好多年,佢咁問,我係有少少覺得佢係咪黎GUT我玩太多範野呢?但又唔想咁諗佢,咁我咪半講笑咁答番佢話:"我每日抽一個鐘頭黎溫日文,織頸巾得閒咪織幾行囉...湊仔都係我仔放學後至湊我仔做功課....理家我唔駛點理(實情exactly係要理D乜呢?煮飯??)...番工我都只係每日做兩三個鐘左右(平均)...D貓除咗要我餵糧同畢屎外都唔駛我湊同理,D貓都唔駛我理既...吹SAX咪閒時唔駛我湊仔時咪屋企練囉..."

跟住佢至答番一句:"無呀,見你平時响網上打日文句子咁叻,我仲以為你要用好多時間去溫添!" 跟住我都話:"我D日文好屎咋喎,我都係靠平時上堂留心聽書,堂上聽明咗老師講乜,咪唔駛SIDE太多時間屋企複習囉..."

實情我自己又覺得自己仲有時間去學其他野架...我份工又唔係朝九晚六咁,跟仔D野都主要係跟功課,跟完功課都無咩要我去跟,頂多都係教個仔去做訓練咁啫,...實情,我係咪真係'玩'得太多範?正經野都只係番工教小朋友&教仔...玩既野都只係織冷、吹SAX同學日文咁啫...真係太多嗎?

定只係佢呢次覺得我兩公婆一口氣買咗兩支SAX太貴?(一支八千幾一支四千幾...==")佢覺得我地SIDE錢浪費?定買埋D無謂野?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我諗佢係覺得你好勁先咁講~
即係羨慕~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你係咪諗多咗?有D人响fb留言,可能只係想update下個fb,講下嘢,唔洗咁認真喎。

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係啦, 我都覺得你好叻, 好識得分配時間。 

水晶宮

原帖由 sharonhwyc 於 10-2-21 18:12 發表
我諗佢係覺得你好勁先咁講~
即係羨慕~

可能呢期姨媽到,自己都容易鑽牛角尖...

水晶宮

原帖由 Elefant老婆 於 10-2-21 18:12 發表
你係咪諗多咗?有D人响fb留言,可能只係想update下個fb,講下嘢,唔洗咁認真喎。

可能真係諗多咗啦...早輪我兩公婆買SAXOPHONE黎玩,我哥唔高興走黎同我嘈交(=="老公送SAXOPHONE俾我都關佢事...)...所以唔覺唔覺都有少少敏感咗.

水晶宮

原帖由 centaurus 於 10-2-21 18:14 發表
係啦, 我都覺得你好叻, 好識得分配時間。 

無架...有時我都會問番自己,實情自己有個有特殊問題既仔,係咪真係要將自己一日廿四小時所有時間都係for個仔諗點教好個仔至係正路呢...?但自己又真係想學下自己鐘意既野,又想自己有份工做(我係幾鐘意依家做既工作),,,但有時咁諗,又硬係覺得會唔會分薄咗教養個仔D時間呢?但全時間都係諗仔D問題,自己都會好攰,又好似無咗自己咁...講唔出嗰種感覺同矛盾...實情真係唔知自己應該好似依家咁吖,定係真係全部俾哂個仔.

侯爵府

好媽媽勳章

你真係好叻, 我都想學日文.......

但我實在係一個好屎我mami, 睇住2隻(好細), 都睇唔掂, 要我ma趙手
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-2-21 18:24 發表

無架...有時我都會問番自己,實情自己有個有特殊問題既仔,係咪真係要將自己一日廿四小時所有時間都係for個仔諗點教好個仔至係正路呢...?但自己又真係想學下自己鐘意既野,又想自己有份工做(我係幾鐘意依家做既工作), ...

水晶宮

原帖由 哈爾濱 於 10-2-21 18:48 發表
你真係好叻, 我都想學日文.......

但我實在係一個好屎我mami, 睇住2隻(好細), 都睇唔掂, 要我ma趙手

實情學日文都真係唔太難(可能我都仲係讀初級),好似學中文咁,都係明咗個文法後都係死背同記下D生字咁...又唔會花太多時間既,都OK架.我依家都係响日本領事館度學.

實情我都好迷惘架,唔知我依家咁樣算唔算係一個似樣既媽咪,自己本身又咁多野想去學想去做,但同時又要handle個仔堆問題...實情點做至為之合格(媽咪呢個位)呢?有時我哥會成日俾好大壓力我架,好似早幾年咁,我仔淨係顧學業都已經好攰好辛苦,咁我編排個仔星期六日係拎黎休息去玩樂既,星期一至五就全力以赴去應付功課同讀書等問題,但我哥就鬧鬼我,話人地出面D細路,星期六日係全日拎黎出去學野同補習架!話我搞到個仔成日顧住去玩,乜都唔學乜都唔識...嗰下我又會好大壓力又同時覺得好迷惘囉...究竟我咁安排係咪做錯咗...?

實情我都好想知大家各位媽咪平時係點安排時間去教小朋友架?每日會spend幾多時間去湊仔女?

男爵府

佢可能係覺得您好叻, 可以分配好d時間做咁多野.....我都覺得您好叻bor.....

侯爵府

好媽媽勳章

我個大小朋友返學返全日, 平時放學學琴同golf(各一日).而星期六就ballet, 公文中, 而星期日就一定咩都唔學, 而學lee幾樣野, 除左公文中係學術之外, 其他都係佢like既野.
我最怕有d家長迫d仔女去學十, 幾樣野, 大人同小朋友去學野時都鞋口鞋面, 都唔知為咩

總之, 你覺得你e家個安排係對你個小朋友好的話, 就繼續, 唔洗理其他人

水晶宮

原帖由 77777 於 10-2-21 19:00 發表
佢可能係覺得您好叻, 可以分配好d時間做咁多野.....我都覺得您好叻bor.....

多謝您!

實情我都仲有好多野想去學架!例如法文,聽朋友講(都係FB呢位朋友講)法文好易唔難學,我更加想學,但依家我又學緊日文,怕搞亂咗D文法,所以都打算學完日文至開始報堂學法文...;仲有我又想進修下幼兒教育/特殊教育嗰方面既野,因為我依家份工都同呢D相關,不過都仲未搵啱心水課程去報讀呀...

mouth: 實情我呢刻都有D覺得自己都係過度活躍症黎,咁多心咁多野都想學想去做.

係呢,你平時會點去分配時間去教囝囝架(=="又好似用咗我FD個格式去問野咁..)?多數會教囝囝D咩?同埋星期六日囝囝多數係拎黎學野定係休息多?我想參考下.

水晶宮

原帖由 哈爾濱 於 10-2-21 19:07 發表
我個大小朋友返學返全日, 平時放學學琴同golf(各一日).而星期六就ballet, 公文中, 而星期日就一定咩都唔學, 而學lee幾樣野, 除左公文中係學術之外, 其他都係佢like既野.
我最怕有d家長迫d仔女去學十, 幾樣野, 大人同 ...

都係既...不過有時都會好容易跟人比,都係怕自己原來做得唔好自己唔知囉...我都認認地自己有時都LAZY架,好似我仔依家咁趕緊假期功課咁,我都係要求佢自己坐响度自己做,我唔埋去睇佢(一黎想佢自己黎,二黎我仔都想自行完成,唔想我坐响佢隔離監視佢),佢有佢做功課,我有我依家上網+織頸巾...實情呢D算唔算叫做懶,我真係唔知...

我仔之前都有學野架,但係一係之前個鋼琴老師移咗民,我搵唔到適合教我仔既老師,一係就係去親咩興趣班,我仔實玩唔合作或者D教練搞我仔唔掂,搞到堂堂我都忍喊忍嬲忍得好辛苦,結果怕咗同佢報堂,寧願我自己練成十八般武藝,自己教個仔畫畫、寫毛筆字、打籃球、打羽毛球...etc...我仔咩興趣都無,淨係識得玩(砌模型、睇漫畫書睇動畫...),早幾年佢都有同我講佢有興趣學大提琴同小提琴,不過嗰時佢學緊鋼琴,唔想佢同一時間學咁多樂器,所以嗰時無俾佢學,依家佢真係興趣不大囉,但我一講話賣咗屋企部鋼琴佢(還掂佢都唔掂部琴又唔練又唔學),佢就好緊張話要學...所以依家都係物色緊鋼琴老師俾佢囉.

男爵府

有興趣學野係好架, 我好鬼懶.....我最勤力係響網度摷下食譜整下野食咋.....最近整過芋頭糕, 蘿白糕, 昨晚響度整蔥油餅, 我都係上網搵, 可以整我幾個鐘啦.....我係好鬼為食.....

我而家阿仔返來就係叫佢自己做功課同摺書包, 有時同佢溫下中文默書同常識, 佢有時要背默咁....要同佢背下默下, 都無mud架.....咁佢有時自己睇下書....

如果星期六日, 如果阿仔唔係有太多默書測驗溫, 我地會同阿仔去左睇戲, 同埋冒險樂園玩....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-2-21 19:11 發表

多謝您!

實情我都仲有好多野想去學架!例如法文,聽朋友講(都係FB呢位朋友講)法文好易唔難學,我更加想學,但依家我又學緊日文,怕搞亂咗D文法,所以都打算學完日文至開始報堂學法文...;仲有我又想進修下幼兒教 ...

水晶宮

原帖由 77777 於 10-2-21 19:27 發表
有興趣學野係好架, 我好鬼懶.....我最勤力係響網度摷下食譜整下野食咋.....最近整過芋頭糕, 蘿白糕, 昨晚響度整蔥油餅, 我都係上網搵, 可以整我幾個鐘啦.....我係好鬼為食.....

我而家阿仔返來就係叫佢自 ...

咁都同我差唔多...有時我都唔想迫到個仔咁緊,始終知佢淨係應付平日學校同讀書嗰D已經好辛苦,再迫佢其他時間都係俾我管佢學呢樣訓練嗰樣,莫講話我地做亞媽既會辛苦,個仔都未必頂得順啦...

可能我以前無機會去學自己鐘意既野,依家經濟好咗D,個仔又大個仔咗,唔再係手抱BB,自己都自然把握機會係咁去實現夢想去學野,充實一下自己,自己都會開心D.

我就星期六都係留番時間教個仔去畫畫、寫下毛筆字...星期日係家庭日,所以全日都會拎黎玩囉.

男爵府

我個鋼琴老師係惡架, 您試唔試下???

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-2-21 19:19 發表

都係既...不過有時都會好容易跟人比,都係怕自己原來做得唔好自己唔知囉...我都認認地自己有時都LAZY架,好似我仔依家咁趕緊假期功課咁,我都係要求佢自己坐响度自己做,我唔埋去睇佢(一黎想佢自己黎,二黎我仔都想自行 ...

水晶宮

原帖由 77777 於 10-2-21 19:33 發表
我個鋼琴老師係惡架, 您試唔試下???

但我未tune琴喎...同埋我屋企勁多貓,如果您囝囝個鋼琴老師上門教,怕唔怕?

男爵府

我個姐姐唔上門架, 佢初時係我個上門姐姐, 后來開左琴行唔出去教, 我地就上去佢琴行, 響深水埗架.....

如果發夢, 佢真係閙, 我個仔成日比人閙到c架....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-2-21 19:39 發表

但我未tone琴喎...同埋我屋企勁多貓,如果您囝囝個鋼琴老師上門教,怕唔怕?

侯爵府

其實, 兩睇啦. 你都可以係"身教", 教阿仔好學精神架. 點解一定要去上"學術"既堂呢? 可唔可以去學"生活"? (ie 煮飯, 造衫, 睇閒書) 充實既生活, 有品質既生活都要學架. 我有時咩都唔做, 淨係同阿女玩 hug hug kiss kiss 都成個鍾啦. why not?

水晶宮

原帖由 77777 於 10-2-21 19:43 發表
我個姐姐唔上門架, 佢初時係我個上門姐姐, 后來開左琴行唔出去教, 我地就上去佢琴行, 響深水埗架.....

如果發夢, 佢真係閙, 我個仔成日比人閙到c架....

...

係咁我仔實堂堂俾姐姐鬧到金喇!我仔完全係發夢大王黎,越鬧越腦一片空白會hang機(我仔).不過惡D都好,至少有個人食住佢.

深水埗近我噃...佢琴行係邊度架?收得貴唔貴?

首頁

尾頁

跳至