母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小b聽日23號就半歲啦, 成功餵人奶六個月啦, 以後會繼續餵人奶希望餵得幾耐得幾耐。

想問下有經驗媽咪, 你地係點樣引進固體呢?
我想初初俾佢食米糊, 稀粥等, 係唔係餵佢一餐固體, 等於減一餐人奶呢?

真係不知從何入手, 請指教!

水晶宮

恭喜恭喜!!! 咁快又6 個月了, 你話我地個B幾快大!!!

初初俾米糊稀D, 佢要學架, 開頭佢食唔到好多, 食幾啖, 應該未可以代到一餐. 食多幾次就好D, 就可以代到一餐了. 除左米糊, 仲可以試下香蕉蓉, BB好鐘意架.

最緊要食得開心, 唔鐘意唔好迫佢, 玩下玩下, 同埋如果佢食到你要讚佢, 要好誇張個隻.

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

初初食幾匙羹架咋, 我用人奶開, 大約10ml份量, 未可以代一餐奶架

複式洋房

咁幾時先可以代替一餐呀? 假如之後佢習慣左食, 又食得好左.....

又, 幾時開始代替兩餐奶呀?

水晶宮

遲下佢食到多D就可以代到一餐啦. 例如半碗....

大宅

......... 除左米糊, 仲可以試下香蕉蓉, BB好鐘意架......

請問香蕉蓉係咪就咁"壓林"隻蕉俾BB食??
另, 係咪大蕉嗰D好D?

水晶宮

乜蕉都得, 我就俾一隻長個D, 就咁壓林佢就得啦. 大個D 就可以粒狀俾佢, 好容易食.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係要食大蕉的嗎
長個D冇柯嗎

我到以家都未真真正正代到一餐呀

大宅

我阿b宜家可以代2餐奶,我一開始冇餵米糊,食粥。之前係其他post分享過,你睇番睇吓幫唔幫到手?

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;page=1#pid40112126

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;page=1#pid40428067

水晶宮

原帖由 crystalpui 於 10-2-25 09:54 發表
唔係要食大蕉的嗎
長個D冇柯嗎

我到以家都未真真正正代到一餐呀

冇疴呀,係佢10個月個時仲自己食哂1條tim.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊