跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 12:45 發表

如果屋企人幫唔到手, 你考慮下做全職媽媽啦, 始終bb係最重要, 經濟上的問題, 大家張就下用少d解決到嗎?

我都有諗過, 但我媽咪話如果我唔做嘢, 不如佢唔做, 話哂佢份人工都唔係高, 我唔做既話, 收入會少咗好多...但如果我媽咪湊, 就少咗見阿女囉..

大宅

原帖由 pigpig 於 10-2-23 09:07 發表

明白你呀!俾我實喊死
前幾日同我朋友去下午茶,佢抱住珈珈,跟住我唔知點解唔受控制甘,走左佢隔離坐﹙原本我坐朋友對面﹚,我朋友笑我,話我離開bb一陣都唔得 ...

對住呀b真係好鬼c開心, 有時出街留佢係度俾c6/99湊, 我都好快就趕返屋企, 依家仲要星期五先攞返黎, 真係好唔捨得, 但鬼叫要搵食咩! 不過每日都會上去食飯既!

pigpig呀, 我依家餵緊人奶同奶粉, 早午就埋身餵, 夜晚就飲泵出黎果d(大約100ml-150ml不等), 但唔知返工會唔會有奶, 因為無得埋身餵:( 我依家d奶放係下格, 如果d奶放係冰箱既話, 咁想飲既時候係咪早一日放係下格呀, 如果係冰箱即刻攞出黎飲, 要灘出黎幾耐先飲得呀? 同埋其實放係下格可以保存幾耐架!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 peony_so_hk 於 10-2-23 12:40 發表
我可唔可以飲涼茶 or 去濕茶??
p.s.我有餵人奶!!

我都係餵人奶, 但就無咩戒口, 奶茶咖啡都照飲, 但會隔2個hrs先pump囉~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 12:47 發表
我尋晚好唔開心, 唔知點解個仔飲奶飲得好差, 飲一餐cry 幾次, 佢好少會咁

今日雖然帶病上身, 都堅持自己餵, 短期內我都唔會俾其他人餵了, 自己性格衰, 覺得其他人會整到我bb唔舒服 ...

留意下佢係咪唔舒服先唔飲奶呀, 有時太熱太凍都會架...或者支奶既溫度唔啱都會唔肯飲架~~

你要快啲好番, 咁先有精神湊女呀~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chunmummum 於 10-2-23 12:56 發表

對住呀b真係好鬼c開心, 有時出街留佢係度俾c6/99湊, 我都好快就趕返屋企, 依家仲要星期五先攞返黎, 真係好唔捨得, 但鬼叫要搵食咩! 不過每日都會上去食飯既!

pigpig呀, 我依家餵緊人奶同奶粉, 早午就埋身餵, 夜晚 ...

我阿女喺我媽度, 我尋晚直頭留咗喺媽咪度瞓, 因為實在唔捨得呀....唉...

我返咗工都有喺臨出門嗰陣pump 一次, lunch time pump一次, 一返到home又pump一次, 比起之前pump少咗一餐, 但啲奶量真係會少咗架...

大宅

原帖由 naritawong 於 10-2-23 12:34 發表

我返咗幾日工, 真係勁掛住, 搞到無心機做嘢...加上阿女無人湊, 搞到個人心都煩埋, 遲早抑鬱...

你會唔會日日都去睇佢呀! 我都好明白你既心情, 因為我下星期就會面對.

大宅

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 12:41 發表

我真係想買部wll 返去玩, 但唔知有無時間, 我想對住電視玩wll fit

我剛剛買左wll fit plus返黎, 希望可以減到肥, 我仲有20磅要減呀:(

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

原帖由 naritawong 於 10-2-23 12:55 發表

我都有諗過, 但我媽咪話如果我唔做嘢, 不如佢唔做, 話哂佢份人工都唔係高, 我唔做既話, 收入會少咗好多...但如果我媽咪湊, 就少咗見阿女囉..

我都明既, 如果要唔做的話, 放棄收入較少的係化算d

不過自私d講句, 你先係個女媽咪嘛, 你自己湊會開心好多, 點都好, 支持你!!

男爵府

原帖由 chunmummum 於 10-2-23 13:07 發表

我剛剛買左wll fit plus返黎, 希望可以減到肥, 我仲有20磅要減呀:(

得唔得呀? 好唔好玩的

男爵府

原帖由 naritawong 於 10-2-23 12:59 發表

留意下佢係咪唔舒服先唔飲奶呀, 有時太熱太凍都會架...或者支奶既溫度唔啱都會唔肯飲架~~

你要快啲好番, 咁先有精神湊女呀~~

我懷疑係因為我99成日食食下中途多次拿支奶出來導致

我bb 食食下cry, 好驚無得食個種感覺:(

翡翠宮

原帖由 chunmummum 於 10-2-23 12:31 發表

真係真係好唔捨得呀! 我都唔知佢湊唔湊得掂, 都好擔心架, 佢有幫我湊過好短時間(幾個鐘係我覆診既時候)

我99有時得有時唔得!!
佢試過用60度水開奶比我個女飲,
之後比我發現,佢問我'乜要加凍水咩'
但係佢之前開奶係冇問題wor
唔知點解佢耐唔耐就會失憶一次!!
所以我都有啲擔心!!

翡翠宮

原帖由 naritawong 於 10-2-23 12:33 發表

我阿B都無人湊, 99話湊唔掂3個, 而家搵工人又搵唔切, 我媽咪又做嘢, 自己又開始返工, 唔可以再請假, 覺得BB好似無人要咁, 好想喊...

咁bb而家邊個湊??

翡翠宮

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 12:41 發表

我真係想買部wll 返去玩, 但唔知有無時間, 我想對住電視玩wll fit

我有wll,不過bb出咗世咁耐,掂都未掂過!!

翡翠宮

原帖由 naritawong 於 10-2-23 12:57 發表

我都係餵人奶, 但就無咩戒口, 奶茶咖啡都照飲, 但會隔2個hrs先pump囉~

咖啡我都有飲!!但係涼茶就未試過....

翡翠宮

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 13:16 發表

得唔得呀? 好唔好玩的

其實幾好 玩but 冇time玩!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chunmummum 於 10-2-23 13:03 發表

你會唔會日日都去睇佢呀! 我都好明白你既心情, 因為我下星期就會面對.

我媽咪同我屋企隔都好遠, 我又同99住, 日日返去媽咪度又好似唔係咁好, 自己分開住就話啫, 我諗我會一星期3晚, 星期五晚接返嚟自己度, 星期日又送番去媽咪度....唔想第時阿女同我啲感情疏咗呀....

你有咩安排呀

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 13:15 發表

我都明既, 如果要唔做的話, 放棄收入較少的係化算d

不過自私d講句, 你先係個女媽咪嘛, 你自己湊會開心好多, 點都好, 支持你!!

係呀, 我都想可以日日對住阿女, 望住佢大真係好開心架, 同佢傾計, 佢對住我笑, 好開心... 但要搵食, 無計, 我又未去到可以做全職媽媽....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-2-23 13:21 發表

我懷疑係因為我99成日食食下中途多次拿支奶出來導致

我bb 食食下cry, 好驚無得食個種感覺:(

你阿B係咪要一氣呵成咁飲哂成支奶定係分幾次飲架?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 peony_so_hk 於 10-2-23 13:49 發表

咁bb而家邊個湊??

而家係我媽咪請假幫我湊, 我氹緊佢全職幫我湊, 本來請工人, 但啱啱炒咗1個, 對工人冇乜信心...

翡翠宮

原帖由 naritawong 於 10-2-23 14:19 發表

而家係我媽咪請假幫我湊, 我氹緊佢全職幫我湊, 本來請工人, 但啱啱炒咗1個, 對工人冇乜信心...

你工人有乜問題??

首頁

尾頁

跳至