家事百科

跳至

首頁

尾頁

超級版主

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

tuenyee531 發表於 13-7-16 13:46
好有用呀!!! 不過開唔倒個圖表
請問媽媽個姑姐同叔叔, 應該點稱呼呢? ...
媽媽個姑姐--->外姑祖母--->簡稱"姑婆"
媽媽個叔叔--->外叔祖父--->簡稱"叔公"
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

複式洋房

回覆:wong2323 的帖子

再請問母親姑姐的子女,同埋,母親叔叔/伯父的子女又點稱呼呢?仲有母親姑姐個仔,佢生既子女又點稱呼呢?唔該晒!

超級版主

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

tuenyee531 發表於 13-7-16 19:34
再請問母親姑姐的子女,同埋,母親叔叔/伯父的子女又點稱呼呢?仲有母親姑姐個仔,佢生既子女又點稱呼呢? ...
母親姑姐的子女--->即您母親的表兄弟姐妹--->您的表舅/表姨
母親叔/伯的子女---->即您母親的堂兄弟姐妹--->您的堂舅/堂姨
母親姑姐個仔既子女--->即您表舅的子女---->您的表兄弟姐妹

唵嘛呢叭咪吽      

大宅

男爵府

請問我的子女,與我表哥/妹的子女互相如何稱呼?

大宅

BK Milk勳章

有用! 謝謝!

超級版主

CnD 發表於 13-12-16 17:26
請問我的子女,與我表哥/妹的子女互相如何稱呼?
已是比較疏的表兄弟姐妹了,可以互相稱呼表兄/弟/姐/妹,或直接稱呼名字
唵嘛呢叭咪吽      

大宅

謝謝分享

男爵府

chiyuenbb 發表於 10-3-5 12:32
圖示比較易理解:
http://www.longjing-house.gov.tw/p4_09.pdf
條LINK 好似無咗..
有否其他...
謝...

複式洋房

回覆 wong2323 的帖子

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆:常用親屬稱謂

父親只有一個哥哥,一般口語應該叫: 大伯、阿伯、伯父? 邊個常用啲呢?

超級版主

hkchannel 發表於 14-5-30 16:41
父親只有一個哥哥,一般口語應該叫: 大伯、阿伯、伯父? 邊個常用啲呢?
一般口語叫: 大伯

hkchannel  Thanks!  發表於 14-6-4 00:49
唵嘛呢叭咪吽      

大宅

引用:Quote:tuenyee531+發表於+13-7-16+13:46+好

原帖由 wong2323 於 13-07-16 發表
媽媽個姑姐--->外姑祖母--->簡稱"姑婆"
媽媽個叔叔--->外叔祖父--->簡稱"叔公"
...
請問爸爸個姑姐係咪都叫姑婆?
甘爸爸個姑媽呢?係咪都係姑婆?thx

wong2323  是的  發表於 14-7-9 21:00

複式洋房

謝謝分享, 真系吾系好多人識,
樂不盡於奔疲, 哀莫大於心死,

男爵府

育兒性格勳章

Thanks for sharing!

侯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

嘩!好啱我女用! 謝謝

大宅

很有用的資料, 謝謝分享

禁止訪問

大宅

好有用!!

大宅

畀面勳章