自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 baby_chu 於 10-3-2 11:09 發表

宜家 iMax MegaBox 預售到去... 3月8號咋... 我只有等耐啲先睇喇~~~

唔係呀, 預售去到24/3, 但黃金時間, 5/6/日 好FULL 囉!!

大宅

Don't silly, 已預售到3月24日喇 !

原帖由 baby_chu 於 10-3-2 11:09 發表

宜家 iMax MegaBox 預售到去... 3月8號咋... 我只有等耐啲先睇喇~~~

侯爵府

好媽媽勳章

去 mcl 睇 ok 嗎 ? 我女好想睇, 我見2a級 應該arm6yrs小朋友睇ar
原帖由 ricetaster 於 10-3-2 11:35 發表
Don't silly, 已預售到3月24日喇 !

子爵府

好媽媽勳章

我想帶呀女睇, 因為呀女睇完小說話好鍾意...

唔知英語版有冇中文字募呢?

我想要9999呀...

大宅

因為 IMAX 係全幕版(整幅牆天花至地面, 有5-6層樓咁高), 有如置身於電影其中, 而普通戲院嘅銀幕頂部及底部係穿崩位, 有D似在戲院睇電影和屋企利用TV睇電影那種感覺。

如果又唔想去IMAX, 但又想3D效果好D, 你可以選擇大D银幕嘅戲院, 理想位置戲院中間偏前位罝(在視線內見唔到銀幕邊以後的東西為準, 如果小朋友細個驚比前面觀眾遮住,就揀D一級一級座位嘅戲院, 例如朗豪坊UA都唔錯。

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-2 12:45 發表
去 mcl 睇 ok 嗎 ? 我女好想睇, 我見2a級 應該arm6yrs小朋友睇ar

大宅

英文3D 有中文字幕, 但UA MegaboxUA屯門,Palace apm, 奧海城百老匯, 元朗百老匯, 嘉湖銀座百老匯, 葵芳百老匯 嘅普通戲院3D粵語版喎 ! 更適合年紀較細嘅小朋友。

原帖由 靖嵐 於 10-3-2 13:05 發表
我想帶呀女睇, 因為呀女睇完小說話好鍾意...

唔知英語版有冇中文字募呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ricetaster 於 10-3-2 13:48 發表
因為 IMAX 係全幕版(整幅牆天花至地面, 有5-6層樓咁高), 有如置身於電影其中, 而普通戲院嘅銀幕頂部及底部係穿崩位, 有D似在戲院睇電影和屋企利用TV睇電影那種感覺。

如果又唔想去IMAX, 但又想3D效果好D, 你可以選 ...

想問下, 最前個兩行 OK 嗎?
真係好 FULL
得前排, 或則邊
有朋友話一定要中間位
但真係無晒喇......

男爵府

想問下我見到 megabox 有3種版本,

1. (3D數碼英語版)
2. (IMAX 3D版)
3. (35mm 版)

其實有咩分別??

thanks!!
不求失,不求得,但求開心得唔得。

侯爵府

好媽媽勳章

又有冇知粵語板係邊個配音呢
原帖由 cox 於 10-3-2 14:04 發表

3. (35mm 版)

其實有咩分別??

thanks!!

侯爵府

好媽媽勳章

同小朋友去睇, 可以唔晒太講夠d 特技, 至緊要近 方便大佢出入
原帖由 ricetaster 於 10-3-2 13:48 發表

如果又唔想去IMAX, 但又想3D效果好D, 你可以選 ...

子爵府

好媽媽勳章

THX
我睇完個TOPIC都去CHECK o左...

其實我女唔細, 只不過我o地英文唔係特別好, 但我又想試o下帶呀女睇英文版o既電影, 我知佢睇得切d字募... 唔知會唔會顧得3D黎又睇唔切字募呢? 因為我o地未去戲院睇過3D o架...

唔知帶埋2歲女去睇會唔會驚呢? (因為冇人湊咋)

原帖由 ricetaster 於 10-3-2 13:57 發表
英文3D 有中文字幕, 但UA Megabox 及UA屯門,Palace apm, 奧海城百老匯, 元朗百老匯, 嘉湖銀座百老匯, 葵芳百老匯 嘅普通戲院3D粵語版喎 ! 更適合年紀較細嘅小朋友。

...
我想要9999呀...

大宅

3D 効果係將左右兩部放影機以不同角度把影像投放在同一银幕上, 左右兩隻眼看到不同角度之影像投影在視網膜內重疊而造成立體効果, 因為本身都幾哂神, 如果太近银幕隻眼會好辛苦,頭暈, 想嘔。側邊係唯一選擇, 又話者等
i square 4月份上時早D買飛。
原帖由 Darth 於 10-3-2 14:03 發表

想問下, 最前個兩行 OK 嗎?
真係好 FULL
得前排, 或則邊
有朋友話一定要中間位
但真係無晒喇......

大宅

3D字幕相對地比較難睇, 咁細個專注力較弱, 真係會跟到字幕但欣賞唔到套戲, 會唔會D本末倒置呢?

原帖由 靖嵐 於 10-3-2 14:27 發表
THX

其實我女唔細, 只不過我o地英文唔係特別好, 但我又想試o下帶呀女睇英文版o既電影, 我知佢睇得切d字募... 唔知會唔會顧得3D黎又睇唔切字募呢? 因為我o地未去戲院睇過3D o架...

...

大宅

原帖由 ricetaster 於 10-3-2 14:37 發表
i square 4月份上時早D買飛。

ISQUARE 或 MEGABOX 我都 OK.

其實 D 飛係幾時有得訂?

我見 CITYLINE, AVATAR 只賣到 MAR 28, ALICE 只賣到 MAR 24.

唔明點解無得訂 MAR 29-31 (剛放 EASTER....)

4 月份又幾時有得訂 ?

子爵府

好媽媽勳章

咁放心, 佢專注力超強... 仲強過我...

我就係擔心3D好難睇字募...

我記得細個五六歲AUNTIE帶我睇英文卡通, 雖然唔知講乜, 又唔識睇字募, 但全個故事講乜我都清楚記得...

原帖由 ricetaster 於 10-3-2 14:45 發表
3D字幕相對地比較難睇, 咁細個專注力較弱, 真係會跟到字幕但欣賞唔到套戲, 會唔會D本末倒置呢?

我想要9999呀...

大宅

原帖由 靖嵐 於 10-3-2 14:27 發表
THX

...

睇得 3D 都係為視覺享受
唔好理 D 字幕喇
我覺得個故事個個都識
聽唔晒都唔會唔明

大宅

因為Easter 係黄金檔期, UA 和其他院線都會先留意現有電影賣票房足勢, 當Alice in Wonderland 入座率較明朗才排schedule 都未遲, 農曆新年時, 每間戲院都係逐D遂D放期出嚟,而唔會早早一次過出哂整段黄金檔期每間戲院及所有放映時間, 我估愛麗絲會4月頭在 i square IMAX 上畫, 因為巨幕版(IMAX) 在未來兩個月還未有比Alice in Wonderland更合適嘅電影可以比IMAX 放映。

原帖由 Darth 於 10-3-2 14:48 發表

ISQUARE 或 MEGABOX 我都 OK.

其實 D 飛係幾時有得訂?

我見 CITYLINE, AVATAR 只賣到 MAR 28, ALICE 只賣到 MAR 24.

唔明點解無得訂 MAR 29-31 (剛放 EASTER....)

4 月份又幾時有得訂 ? ...

子爵府

好媽媽勳章

THX, ricetaster, darth,

咁今次睇o左粵語版先... 有機會, 買隻碟返屋企睇英語...
不過粵語版唔就腳...
我想要9999呀...

大宅

Megabox 內嘅普通戲院播放之3D電影

Megabox 內唯一 一間IMAX (巨幕)影院所放影的3D

3. (35mm 版)
無3D 效果嘅一般電影

原帖由 cox 於 10-3-2 14:04 發表

3. (35mm 版)

其實有咩分別??

thanks!!

洋房

imax mega box la!
don't know why imax isquare don't show this film

首頁

尾頁

跳至