在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

如果quit左份工湊bb, 得c6份糧又可以申請公屋, 手頭又有少少cash, 好唔好呢?

而家2公婆做野, 就有工人幫手, 又夠$供樓, 但現在租緊樓, 真的15/16 要買樓+工人湊bb, 定住公屋靠c6養好呢

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kk2008 於 10-3-3 18:18 發表
如果quit左份工湊bb, 得c6份糧又可以申請公屋, 手頭又有少少cash, 好唔好呢?

而家2公婆做野, 就有工人幫手, 又夠$供樓, 但現在租緊樓, 真的15/16 要買樓+工人湊bb, 定住公屋靠c6養好呢 ...

如果係想bb 將來生活得好d, 我會揀2公婆做野! 因為bb 愈來愈大, 開支就會愈來愈多. 萬一touch wood, 你老公份工有咩轉變? 你地可以維持倒生活嗎? 因為當你冇做幾年野後就未必可以搵倒相同的工作了! 想清楚!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

子爵府

好媽媽勳章

我都明, 而家我份糧係for請工人+租樓, 我時時想好係為左住好少少就 少左好多同bb相處既時間 好唔值?

原帖由 Allyly 於 10-3-3 18:28 發表

如果係想bb 將來生活得好d, 我會揀2公婆做野! 因為bb 愈來愈大, 開支就會愈來愈多. 萬一touch wood, 你老公份工有咩轉變? 你地可以維持倒生活嗎? 因為當你冇做幾年野後就未必可以搵倒相同的工作了! 想清楚! ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

會唔會申請完公屋再出黎做野呀??

子爵府

好媽媽勳章

做都係做PART TIME, 因唔會請工人

原帖由 sasa0208 於 10-3-4 11:38 發表
會唔會申請完公屋再出黎做野呀??

別墅

如果喺做媽咪的立場, 當然選擇自己湊bb, 與佢一起成長, 但現實立場, 就要與老公商量好, 佢係咪可以一個人担起成頭家, 因為, 由bb至返幼稚園這段期間的費用都好大, 和有筆應急錢, 在有必要時可應付一段時間的話, 咁就自己湊bb啦!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你bb幾大呢? 如果3歲以下, 你手頭又有三十萬以上cash, 我就覺得可以唔做住, 申請公屋同湊bb. 到bb返學, 你再返工都未遲.

首頁

尾頁

跳至