婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請給予鄧遠釗醫生的醫德及醫術評價

請問各位姊妹及靚媽咪, 我今年才第一次到鄧醫生處求診是朋友介紹, 發現有血瘤, 有12cm大, 需做手術, 可選擇腹腔鏡或開刀, 跟住, 我再去看霍麗玲醫生, 她也說要做手術, 但只可以開刀做, 原因是Side大, 最後,
我還是去鄧醫生處選擇做腹腔鏡, 現在巳完全康復因為腹腔鏡復完快, 對鄧醫生的醫術經驗很認同, 由於他的診所, 每次, 看病都要等1-2小時左右, 很多人,所以我也理解他不太多說話, 可以講, 看病靠20多年的經驗所以,一來收費不貴, 二來斷症正確, 現在仍有很多人看他.

最近看見討論區, 有關去看鄧醫生產檢, 有很多不好的評價, 有人話他馬虎, 有人話他咸濕, 但我上次檢查他沒做越位行為, 如果全部屬實就太可怕,巳破壞他在我心目中的形象, 但我在醫院却看見他去拖住女護士手, 因為我明年想生BB. 想考慮搵鄧醫生檢查, 現在有些矛盾, 請各位給予正確評價及意見, 謝謝.

子爵府

畀面勳章

Re: 請給予鄧遠釗醫生的醫德及醫術評價

Cherry_CYW :
看病靠20多年的經驗所以,一來收費不貴, 二來斷症正確, 現在仍有很多人看他.~~絕對認同,
鄧醫生~~我 同家姐都看佢 & 接生,不過都是 十多年前的事,
我是開刀生手勢真的不錯,依家條"芭"都看不見,

有很多不好的評價, 有人話他馬虎, 有人話他咸濕~~~~
呢樣真係唔知啦,我絕對信任佢..........
小小愚見…

^.^

伯爵府

我以前係做浸會的,我可以話俾你聽好多醫生也是這樣的,只要有醫德,手術好& treatment ok便不要想太多了。
因外人是不會明白 hospital裡的事((太多衰

大宅

我早幾年因為懷疑有乳房腫瘤所經朋友介紹睇dr.TANG, 當時覺得佢好有禮貌同有經驗. 直至有咗都睇佢,但因佢太多人睇就會好少同你講野. 另外佢太忙,又要做埋減肥,又會同時睇兩個病人(兩間房走來走去, 次次都要除咗衫係房到等好耐所以 最後我都轉咗弟二個E生. 不過我信任佢人格,因為有個朋友係護士,都讚佢好好,收費又唔貴,又夠經驗.
不過有件事就比較搞笑,就係我朋友(已婚)揾佢做婦科檢查想生bb,佢話我朋友仲未破處(陰道太窄),要做手術整鬆佢,不過會好痛同要住E院幾日.但後來我哋叫佢多個E生先算, 佢又怕痛所以不了了知. 不出3個月,佢有咗.就睇我現在的E生, 話佢根本冇問題. 咁就比較奇怪law. 好在佢冇就去做手術.

複式洋房

godiva,

我知前生bb都是找 Dr Fok 但她做左一些事令我對佢好失望,可否講下發生什麼事 Thanks

伯爵府

charisfong,

Sorry!我唔可以講,但好肯定的便是找她做OT or開刀。
要十萬個小心!!!!!!

洋房

我之前都係搵鄧醫生, 但他實在有太多人睇, 所以每次都要等好耐, 而且等到都無一句問候, 我覺得問候都是治療方法之一, 因為孕婦的情緒有時真的很不穩定, 真的需要人去安慰, 特別是一些專業人仕的意見!! 所以我後來經朋友介紹下去了余啟文, 他真的很好人, 常常跟我傾計特別是生了以後常常開解我. 我真的很感激他. 而且有一件事是令到我有些憤怒的, 到我生bb前一個月才第一次聽BB的心跳聲, 仲要係在余啟文的診所才可以聽!! 鄧醫生每次診治後就叫我在外面等!!

禁止訪問

複式洋房

我看開的醫生(劉漢基)幾好, 都有20多年經驗,我已看了他有10年, 幫我接生了兩個BB, 他好有耐性及無架子, 在浸院掛單的, 順產費用4年前大約一萬元(醫生費), 每次產檢大約六百多元. 我現在每年都在他診所做婦科檢查.
:-)

複式洋房

godiva,

我上因為要開刀生bb,其實我想自己順產的,但因為佢好似好趕時間,佢重話我唔好半夜兩三點call佢返黎同我開刀,重有是我個傷口有一個窿唔埋,要攪成兩個幾月先至埋好口!! 可能我真是好唔好彩啦,之前以為找個名醫點知攪成這樣!!

godiva,你可以email比我呀!!
email address: [email protected]
你可唔可以講給我知呀??我真是好想好想知呀!! Thank You!!

伯爵府

charisfong,

Pls check pm

複式洋房

godiva,

你幾時架我剛剛check過重未收到!!

My email address : [email protected]
Pls resend again!!
Thank you very much!!

複式洋房

godiva,

你幾時send架我剛剛check過重未收到!!

My email address : [email protected]
Pls resend again!! Sorry for any inconvenient caused!!
Thank you very much!!

伯爵府

charisfong,

Pls check pm ar!!

複式洋房

godiva,

我已經收到。Thank you!! 照你禁講我都算不幸中之大幸,因為d不幸野只是我自己受,而不是bb,我想知多d,我們怎樣contact呀??? Thanks

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

Thank you anybody.

洋房

Dear Charis,

我個朋友有搵Dr Fok做婦檢, 佢最近想生bb, 想搵e生做產檢, 但你話Dr Fok做左d什麼決定令你對她好失望, 又話係不幸中之大幸, 只係大人受, 請問可否講下是什麼?? 謝謝!

Jess Fung

首頁

尾頁

跳至