跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 紅磡,土瓜灣-媽咪會

bobo128,

原來我地除左bb個名, 仲有一樣相似o既野, 就係鍾意去日本旅行, 好想桐桐快o的大, 就可以去日本旅行lu, 恩桐好多頭髮呀, 肥嘟嘟好得意, 而家幾重呀, 我桐桐得16磅咋, 同我一樣細size.

大宅

BoBo,
多謝你先. 如果氣氛好番d的話, 我會帶謙謙去沙巴玩, 遲d會去日本Disney或者日本浸溫泉, BK媽咪介紹小涌園溫泉好正喎. 攪到我心旭旭.

如有需要,我樂意俾意見你 !

大宅

Ceceilylau2000, BoBo, 沙樂美:

我同你地一樣好鐘意去曰本,因為又多野睇多野買多野食(壽司)又乾淨同安全!!!1月o岩o岩去完北海道(第一次去)雖然冇o羊買但d溫泉好正,而家plan 9or10月去東京!(但無o念住帶BB去,怕幸苦),你地有冇試過由成田坐地鐵去hotel???會否快過bus? :-P :-P :-P

大宅

JOY_E,
我都好恨去北海島架, 聽講d境色好靚. 每次我都係去東京及大板咋. 幾年前我試過由成田坐地鐵去酒店, 好方便, 好安全, 約1小時車程左右, 要視'扶'酒店的地點. 謙謙係6月3號生日, 諾天係幾號呀, 你會點同佢興祝呀.

Wing,
可唔可以話我知海逸啟思係邊呀, 我次次過去都搵唔到.

大宅

你地攪到我都想去北海道呀.我有朋友話有一段時間可以睇到薰衣草tim呀.

大宅

Alanchoi,
係唔係架, 邊段時間有得睇呀. 早排有朋友聊我地一起去日本Disney, 但我想等仔仔大d先, 到時可以玩得更多機動遊戲.

大宅

Joy_E: 我以前係返HSBC o既 contract呀! 仲以為你都係HSBC添, 因為我記得你都係做銀行o既.

我都係睇書架咋, 仲有d bb會寄黎果d leaflet 同埋上網囉. 網上搵倒o既台灣o既食譜就多, 香港o既就冇乜喇, 咁咪自己睇下又諗下, 試下整, 同埋試味囉. 仲有就係唔識就問下人囉.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

CecilyLau2000,andychoi,Joy_E

我去過北海道 2 次,都係浸溫泉/食野/去小樽 !
如無意外7月中會再去東京1次(因為大減價,可以買童裝)!
如果坐JR 去酒店會舒服D(1HR 50 MINS),但要夾時間開車&你間酒店近吾近JR STATION,因為SHUTTLE BUS 要成2個幾鐘,而且有機會阻車 !仲有 JR 貴 D (+HK30)!回程..行李多坐酒店 SHUTTLE BUS,但要預2:30 車程 !
我未去過沙巴,我老公話都幾 relax (佢去過),我打算係桐桐 2 歲前同佢去1次 DISNEY !

沙樂美,

係WOR...我地都有幾樣野相同,但有一樣野就好吾相同,係 SIZE !
桐桐快 8 個月,佢有 19-20 磅, 大 SIZE !!!

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

CecilyLau2000',

海逸啟思係綠庭軒一期平台,即巴士站隔離上一層

大宅

BOBO128,

我剛好"路經此地", 可否入黎一齊八啩下?
記得我上次一家去東京(當時個囡得2歳半), 每次乘搭火車地鐡都很麻煩, 原因係有很多車站的月台都不設電梯或扶手電梯, 我與老公一個抱個囡, 一個抬BB車, 天天上上落落, 轉好多趟車, 仲慘過"擔泥", 係咁係到鬧日本落後過香港幾十年, 搞到我哋辛苦到不得了....
BOBO128, 由成田入東京市中心乘搭JR真的很方便嗎? 途中會否遇到我所提及的麻煩事, 尤其係要携帶著BB及多行李的時候.

Shirley

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

ShirleyLeung,

如果成田機場坐JR ,都OK!因為坐得舒服,好似坐機鐵甘 ! 機場有電梯但要行一段長路,等好少站 !
如果你BOOK既酒店遠JR新宿站...甘就辛苦... !我都覺得東京D車站上落月台..點解吾加設電梯...有老化情況出現 !
SHUTTLE BUS 唯一既好處,不用點行,上落方便 !
如果我下年同桐桐去日本,我吾打算四維去...只去DISNEY.同新宿站,而且仲會同婆婆,公公一齊去....

大宅

BOBO128,

妳去Disney, 要在東京站轉車往舞濱, 我們淨係在東京站內都行咗成20分鐘呀, 腳仔都軟埋. 如果妳拖男帶女, 扶老攜幼咁就仲辛苦添!

BTW, 如果帶住小朋友, 我就唔建議去Tokyo Disney Sea, 因為上次我帶個囡去, 當時那裏係新開幕, 每項遊戲都有一條很長很長的人龍; 不過成個park好有未來水世界feel, 周圍濕濡濡, 陰陰沉沉咁, 唔係好適合小朋友玩. 反而隔離舊果個Tokyo Disney Land會好D, 所以我原本打算5月中再帶個囡跟老公一齊去(因佢要去日本開會), 點知遇上呢場SARS, 睇怕我的旅遊大計都要泡湯了... :-x

公爵府

ShirleyLeung,

sorry , 我要更正 ! 成田機場到新宿站,不是東京站 !
住新宿既酒店 !
如果有行李,我不會坐 JR , 因為 DISNEY 有 SHUTTLE BUS 來回新宿站(好似只有早上 2-3班車出發,回程中午/晚上都有,但比坐 JR 貴,可同酒店BOOK 位)

大宅

BOBO128: 日本既BB衫真係靚d!!!而BB用品又靚比HK平d!!上次係"無印"見度架BB車(似combi最輕個架$2,400) 只買約HKD1,200左右,如果我未買一定會買返黎因為實在"平靚正" :-P

公爵府

Joy_E ,

我2月剛去完東京...原本諗住買combi RR49 bb車,但係貴過HK,所以回港後係永安先買 !
我上次去日本主要買(有牌子)秋,冬季減價貨 & 少少夏季衫 (BABY GAP, COMME CA, AGNES B,同去 DISNEY 買BB 用品...)我覺得日本D 衫仔有型D,而且靚 D !
如無意外,我7月中會同FRIENDS 再去買減價貨 ...!因為我班 FRIEND 佢地差不多有大減價時就會去買野 ....
上年7-8月,因為我要生BB,我班 FRIEND 去日本買左好多 BB 野送俾我做手信/禮物 ...好正 !

大宅

Wing,
謝謝你. 我會帶仔仔去睇啟思的環境.

BoBo128,
日本七月減價, 甘d童衫有無適合三至四歲架. 邊段時間過去最好呀, 同野去邊度買呀, 可以話我知嗎?

各位媽咪,
我個賓賓話好怕現時的肺炎, 做左一年未夠, 就要求完約, 返老家, 佢今個月尾走啦. 新請既最快都要六月中先到. 中間個幾月無人幫我睇仔, 各位有無介紹呀. 最好就係黃埔區, 早上交底仔仔, 放工後帶回家.

公爵府

CecilyLau2000,

當然有適合三至四歲,但我今年第1年買減價夏天童裝,以前買大人,我多數買牌子野,所以去返專門店,如果其他多童裝:新宿-time square 9 樓 / 新宿 "伊世丹"好似 6 樓 / 三越 2 樓-GAP/
MONO COMME CA/ UNQINO (好似甘串)

On Sale : 7月至8月中

我都吾知道邊到有人可以幫你手,因為以前我媽咪都有幫我d friend 揍 1-2個月(3次),同你 case 一樣,工人走左等新工人到 !但而家我媽咪全識揍我囡囡...所以...!而且而家d感冒甘犀利...放係別人家,都會有d擔心 !

大宅

BOBO,

我剛剛睇d私人網話黃埔11期9座有人中招,係星島登咗出嚟話係懷疑個案,你有無任何消息呀?好擔心呀. :-(

公爵府

alanchoi,

吾係麻 ~~~

我住 12 期 , 11 期 9 座係邊 ???
但其實四周都有,都吾知道點避 !
我兩個妹妹係聯合醫院既護士(前線人員,我日日都支持佢地)

大宅

BOBO,

11期係大約响聚寶坊.
星島的網係度: 請按此

首頁

尾頁

跳至