論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如工人沒有香港工作經驗只有在沙地亞拉伯打過3年工, OK ma???因聽聞他們會乖點,純點及比較刻苦.......是真的嗎??

唔知各位有無經驗可分享???

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我請左個UAE 2 年經驗的.冇common sense.湊仔唔識(冷天唔俾褸,20+度就穿3層及蓋2層棉被),切洋葱煮豬扒煲金宝湯居然唔識,又冇記性.教到嘔血.5個月了,就炒.

我舅父也是請了UAE 2 年經驗.1年後,仍俾佢激死.又蠢又冇記性.

但的確純品過香港做過的.

別墅

up

男爵府

我個印第一份工係沙地兩年.跟住馬拉華人家庭.其實工人啱唔啱自己, 要睇工人以前經驗同你要工人做嘅嘢同唔同.如果佢係沙地只做清潔,你要佢煮食同揍細路就唔多適合.始終係要搵啲有相同工作經驗會好啲.我都覺得我個工人比較有規舉, 可能就係沙地係大家庭做.不過,我自己對工人都係保持距離,唔會閒談/講其他嘢, 因發覺佢會為好奇而問多啲,我怕佢同以前啲工人一樣, 變得唔聽使.

複式洋房

我的新姐姐是在uae 過來的..
她的確什麼東西都不會煮, 但做家事的乾淨程度及克苦耐勞程度真的蠻高的, 我願意用多一點時間教她..
她的英文也比較好聽一點喔...
現在在香港薪水高過在uae, 她自己都很高興, 而且現在又有放假, 我一直提醒自己, 一定要好好教她, 免得她太早變樣

男爵府

原帖由 MeiMeiM 於 10-3-8 09:55 發表
我的新姐姐是在uae 過來的..
她的確什麼東西都不會煮, 但做家事的乾淨程度及克苦耐勞程度真的蠻高的, 我願意用多一點時間教她..
她的英文也比較好聽一點喔...
現在在香港薪水高過在uae, 她自己都很高興, 而且現在又 ...

係呢,你點對同佢相處架 ? 點樣教 ? 幾點起身同訓呀?乾淨嗎?可唔可以分享下 ?

因我既賓賓姐姐都係在沙地做過2年半,簡工人時agent同我一齊簡,睇video,但係好多講既英文都好難聽,佢比較易聰好多,同埋agent話沙地因為唔會比假工人放,佢2年半一日假都未放過,而且人工又低都做到2年半,同埋果邊地方大,家庭大,照顧人數同清潔既野多好多,會比較刻苦耐勞d,所以會比較好d,但就煮野食唔好預佢地會得,要需要教羅,咁我就簡左佢,佢呢個wk到喇,希望佢好好地啦 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 babycoming 於 10-3-8 10:19 發表

係呢,你點對同佢相處架 ? 點樣教 ? 幾點起身同訓呀?乾淨嗎?可唔可以分享下 ?

因我既賓賓姐姐都係在沙地做過2年半,簡工人時agent同我一齊簡,睇video,但係好多講既英文都好難聽,佢比較易聰好多,同埋agent話沙地因為 ...

Hi babycoming

我同你差唔多,agent 話沙地做過啲, 係會乖喲,係視像in佢表現同講英文都ok ,不過就怕難教........
你件來了後, 有時間報料呀......分享吓

大宅

刻苦耐勞與否, 我覺得要看姐姐性格+以前主力做那方面的工作+前雇主的要求高不高

我的姐姐為例, 在UAE做了2年,因為主人非常富有,
家裡有很多工人,每一個工人都分工做不同工作,
我的姐姐只是負責照顧一個孩子, 其他孩子有其他
工人照顧.

我家姐姐UAE2年+SINGAPORE4年, 可能兩個地方都沒有固定HOLIDAY, SINGAPORE的雇主對她也嚴格, 她算是OK:人有一點點脾氣, 但整體來講每天都有笑容, 對孩子有耐心, 家居清潔都叫做OK (雖然我間中都要提點),品性還算純良.

男爵府

JJ2601, 你件野幾時黎呀 ?

qwe2132007 ,咁你件公主都算ok喎,希望我地都咁好彩啦 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

babycoming

我也要不滿意的時候,有不滿意就平心靜氣對她說, 要求她改善. 因為她品性OK, 可以話得, 不會一下就眼淚鼻涕來.

請姐姐係講LUCK架.請姐姐只係憑CV & VIDEO, 鬼知道裡面的資料係真係假呀.

祝大家好運找到一個好的姐姐.

原帖由 babycoming 於 10-3-8 12:30 發表
JJ2601, 你件野幾時黎呀 ?

qwe2132007 ,咁你件公主都算ok喎,希望我地都咁好彩啦 !

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我個印印好後生, 之前話係uae 做左5年, 而家先得22歲.... 佢話係個度無得出街, 要著得密密實實.
但係..... 昨晚(到港只有6.5個月), 我見到佢回家, 成10點(比我之前定下的遲), 無悔意, 重著到超"yeah", 短同tight t-shirt, 動作大d會露bellybutton.....

大宅

好媽媽勳章

唉!我地正苦對佢地咁好, 佢地過到呢香港, 唔好好享受吓, 點得呀:;pppp:

大宅

我個印印都係係沙地做左5年,仲話湊過小朋友,但佢唔識煮飯, 佢黎左5個月,湊bb基本知識都唔識,bb一個月內個頭跌倒兩次瘀左,又冇記性,但家居清潔都叫做OK,做錯野鬧佢只係識對住你笑囉!仲要同我講數瞓8個鐘,叫佢做東佢就做西,最後我都忍唔住叫佢走....
其實你要睇下想請個咩既印印去幫你架?

男爵府

我地真陰公,就係因為住公屋唔合資格,居屋又無分,租樓同供樓差無機,樣樣政府幫唔到,仲要交稅,住既方面幫唔到我地唯有買樓,買左樓2公婆就要去打工捱生捱死為層爛鬼2首樓,供完樓都層樓同我一樣咁大年紀,亞特首曾就叫人生生生,之但係生出來養多件又無人湊,迫住請姐姐,唔請姐姐個個月慳返幾千銀儲埋一年都有5-6萬 !

政府係住屋幫唔到手,要交返稅轉頭,到請姐姐又幫唔到手仲要幫返外傭,真係.....苦到.............有苦自己知,啞仔食黃蓮 !
(親朋好友唔知,眼見我地咪好似中六合彩咁羅,又有樓有車仲有工人,個個都以為你發鬼左達tim呀)

別墅

up

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我姐姐都係沙地都做左3年
請佢個時佢個RESUME寫識 WASH 同IRON
其他就咩都冇
但我鍾意佢樣,好似好純
所以請左佢
來到時
真係ONLY識WASH同IRON
其他就咩都唔識
不過好彩, 佢又學得幾快
之前我教佢呢
就唔係好識煮
以家我99教佢
佢學左好多, 煮得好好食

而以家我生左BB, 佢亦湊得好好(冇EXP)
不過D野都係我教佢
因為佢唔識
佢都好肯FOLLOW我教佢既去做
所以個個唔同既

男爵府

crystalpui ,
恭喜你請左個聽教聽話既返黎 !
希望大家都好似你咁好彩 !

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 babycoming 於 10-3-10 16:59 發表
crystalpui ,
恭喜你請左個聽教聽話既返黎 !
希望大家都好似你咁好彩 !

講真
係生左BB先覺得佢好
因為佢對我BB好

但其實佢都煩煩地
好多野唔食
清潔又唔係太好(同以前屋企工人比)
不過佢係乖LAW
又唔傾電話
所以都算好啦...
佢星期5會返印尼3個星期
搭CX.......希望佢唔會唔返來啦.....

男爵府

我唸我屋企唔會太多野比工人做啩 !
我女下個月就3歲,返全日班,我地2公婆就返工,咁賓姐會一個人係家,只係住夜晚一餐同做家務,我唸咁樣佢應該OK啩 ! 我個女連奶都介左架喇,奶樽都唔洗佢洗,囡囡既衫我一向都係儲埋一機就洗,因已返學,其實好快2-3日就會洗一機,係我2公婆既衫又要每日要工人洗一機,咁清潔下間屋咁姐 !

如果咁既筍工佢都唔珍惜咁就叫佢及早退休返去做皇太后啦

話時話,我已裝好CAM,連KITCHEN都裝埋,點同工人講裝左CAM佢會條氣順D呢 ?

男爵府

陪月勳章

之前請在沙地做過的工人,超級垃圾. 不識講英文,色盲.偷野食. 不使1個月即炒. 最好在新加坡做過. 因為冇假放. 耐勞些

首頁

尾頁

跳至