論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

打斧頭打到咁厲害,咁吾誠實架工人,仲可以有$4200元人工,生日過年各$500元,仲要俾bonus ,樓主你架要求咁低.咁架工作表現可以炒佢啦.

有你呢d咁架僱主,教壞晒d工人.吾怪得宜家咁難有好工人.

禁止訪問

複式洋房

從樓主嘅描述,我覺得你個工人四年以來都衹係用錢嚟維持緊關你地嘅關係,仲要似乎係樓主一雙情厢咁用錢去留住佢.你個工人半点真心都無對你全家付出過,bonus係boss覺得你值至會俾你,如果樓主認為你個工人面黑,跳草裙舞,打斧頭....等既行為係值得獎償,就自己決定獎幾多吧,相信都無乜sis會幫到你啦. 睇完樓主以德報怨嘅精神,就明白点解香港咁多僱主俾D外傭玩得咁慘,D外傭又可以咁寸(可能就係接收咗哩類極品).

大宅

好媽媽勳章

我覺得全部野應該揸正黍做

1. 點解公價$3580, 第二個約佢要你加人工, 你仲要+17% 比佢$4200 (做壞規矩)

2. 點解一定要4年完約比bonus佢走? 你講到佢又唔係做得好...如果你讚到佢上天就話姐....

你好大方 +縱壞工人....就係你呢類順得人令到d工人越來越囂張.....

男爵府

應俾則俾,
將心比已,
是合理.我都好同意.

但唔應俾都俾...
是搏一個過客一聲多謝呢?
還是害怕她的黑面?
又或是人俾我俾的心態呢?

樓主,
我不是反對對外傭好那個意思,
錢, 是真金白銀,
要俾得值嘛

男爵府

原帖由 blackangel 於 10-3-9 09:49 發表

I dont know why here some BK Mami always disagree to give benefit to maid even there is one mami wants to give. You dislike to help people, it doesn't mean that other peolpe will be the same. Look l ...

100% agree.
If the maid really helps u a lot and performs excellent, Bonus...y not?

大宅

我都同意angelaJJ講,就後有你D類形僱主,攪到D工人唔使怕我地,要我地睇翻佢面色做人,4年未4年囉!咁點!點解要比bonus佢?咁佢後呢4年內有冇在工作上給你屋企bonus?唔好講到做左4年就要比,用麥意佢地同翻自己友講起有D僱主咁!傳開去攪到我地班僱主炸!佢地唔係同你講心!你就好似比個心佢!仲有有麥理由比佢人工$4200?點解唔跟合約比,你咁樣害死一D僱主!!D工人常試下向D僱主可唔可以學鄉友要$4200!仲有,又可以打斧頭,加加埋埋佢好好,你仲+17%人工?現在返緊工個D人老板都冇加咁多,我個得簡直羅黎做!做壞晒規則,不如你將呢D錢做下善事仲好!可以幫下真正需要D人!唔該你停手!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原來4年完約工人的質數都係咁樣......=.=
「讓生活簡單點;想法單純點;心情就會輕盈起來。」

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 blackangel 於 10-3-9 18:05 發表

I feel very ridiculous that why so many mami here blame Mami cutekiddy who gives salary $4200 to her maid. I think when the maid first worked with her , she was very good and therefore during the pe ...

我覺得你夠奇怪啦, cutekiddy比$4200, 多咗咁多, 我地大家都話比多, 但佢講之工人係無樣好, 無講優點, 咁我覺 得點解要比bonus?因好多人受衰工人氣,包括我.
人地office高薪挖角, 你咁比喻,你羨慕定妒忌? 唔通高薪請個工人去做CEO?
好工人我遇過, 以前D順德工人, 好到我亞姨結婚,佢有資格飲新娘茶的. This was Chinese Tradition. 你對人好,人地對你好. 但而家D賓同印完全唔係個回事.

別墅

我諗大家都唔會反對比多D錢一個真正好嘅工人嘅,不過現今工人(包括樓主果個)質素就係“認真麻麻“ 喇,咁就唔值比啦,唔好因為年資長而唔系表現好而比籮。

複式洋房

I don't think there is anyone here trying to blame cutekiddy for giving her maid bonus. Most mamis are giving comments according to what she say about her maid's working attitude and conduct. There is not even one good point that she had mentioned about her maid. Most of the opinions here were the maid does not deserve any bonus(base on cutekiddy's comment). No one ever mentioned a really good maid still deserve nothing. I think people just don't understand what kind of philosophy is that by saying she is comparatively not as bad as the worst ones, then she deserve to have bonus after working for 4 years. Most people here are giving logical comments. Please be fair to all mamis before criticizing them.Yes, being her employer, she can do whatever she want. (Maybe $200,000- is a reasonable bonus)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

blame好似都嚴厲喎...大家各抒己見啫
坦白講...錢是樓主的,最後決定權是在他本身而巳...

原帖由 blackangel 於 10-3-9 18:05 發表

I feel very ridiculous that why so many mami here blame Mami cutekiddy who gives salary $4200 to her maid. I think when the maid first worked with her , she was very good and therefore during the pe ...

侯爵府

畀面勳章

Agree no more~~~

原帖由 ahusband 於 10-3-9 18:40 發表
傭人唔同普通打工,傭人有最低工資限制,普通打工仔無,傭人係外勞,我地係本地人,傭人既醫療要顧主包晒,普通打工有就有,無就無,如果越來越多僱主參與按表現加人工,遲早會令女傭市場出現按人工揀僱主既情況。

外傭同香港打工仔性 ...

禁止訪問

大宅

我無額外俾bonus,我自己都無bonus la
我會加1/2百蚊人工,大時大節有利是,佢生日會同佢一齊買衫

我諗大部份人都係甘,我知道有d有錢人家or外國人真係會出bonus,又會加好多人工,但係我唔覺得個工人真係好到甘,我個經濟能力又未去到唔至在果幾千蚊 (可以交到阿仔2個月學費la)

我諗而家工人selective左係因為佢地可以去到好多地,加拿大成萬蚊人工,居住環境又好d,我係佢,如果有甘既機會我都識簡la
工人又唔係我屋企人,佢都係為錢為生活,始終都會走.佢做得好既咪等於打好呢份工,甘我打好份工我老細點對我我咪點對佢lor

男爵府

很多人同工人續約,
不是考慮現任工人是否好,
而是考慮會否冒風險請個更加唔好,

從樓主對姐姐的評語,
從樓主考慮到其他bk媽咪的慘況,
我不能斷言樓主考慮同工人續約,
是完全出於"覺得個工人好"的心態.

所以,
其他bk媽咪的論點才轉為以樓主對姐姐的評語,
是否應給予Bonus.

唔同人有唔同水準要求,
幾差的, 都有人當係寶,
所以我好同意"做了同一個顧主幾多年",
不是斷定一個工人是否好的參考!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我印姐都同我做左3年幾, 好彩我印姐又乖, 又無小動作做, 我同佢樣樣都好均真, 佢又做好佢份內野就算, 所以佢4年完約我比唔比bonus佢走我心中有數, 根本不用出post問...

因為樓主出post 問, 我地都係照佢字面及憑自己經驗及常理去分析.....
其實比唔比關人咩事...千其唔好以為個個mami咁回覆就係刻薄僱主,揸正黍做又有好工人的大有人在....

首頁

尾頁

跳至