論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說呢個新工人黎左到現在有2個半月~
但佢已做錯好多野,可能一開始我就對佢有偏見~同我之前個工人比較
佢錯就錯在,第一日返工,我叫佢開奶比我對孖仔,佢話ok,我望住佢開,開左成5分鐘都開唔到一支,原來佢同我講,有近視,睇唔到細字
佢話自己33歲,但無人信,個樣似差不多40,就連我屋企人d工人都唔信
又無啦啦羅左我老公個拔罐同我仔拔,2歲半,個背黑哂先比我發現
好偷懶,成日行得好慢,做野有自己果套
一d笑容都無,叫佢改,佢話改唔到,以前新馬太太都咁講
掉垃圾唔記得關門.....
一d活力都無,
我對孖仔唔多鐘意佢,我唔知真定假,佢地2歲半,同我講"ee" 打佢.....
半個月前,我打比agency,叫佢放假過去,同佢講比警告信佢簽,同埋叫佢簽埋一個月通知,如果無改,就當通知左佢........之後我就去見新工人,都係海外,今次呢個平日睇住3個bb,後生d,同埋多笑容.....後來簽左佢
但回到家,之後,舊果個都係無笑容,但平日出錯的,都無再錯,係就係睇唔住我對孖仔,我一定唔放心比佢睇住
但我在想,點解人地黎左3個月都未夠,我為何唔比多次機會佢??? 我現在有點不開心........對住佢,佢又好似唔知就黎要走......我都怕當天炒佢唔要點開口????
我已簽左一個月通知,是否不用補一個月?
只補機票?但佢張機票要成3xxx,原來要轉3次機先返到佢家.....
佢到我炒佢果日,就做左3個月,仲未扣完agency??
係咪又要由頭計???好似好慘......太多野想

大宅

香港係一個用錢解決問題的地方。
你用錢就可以解決左你唔滿意的工人。
唔駛同佢諗agency,你有聽過佢地會因為還唔到錢被追嗎?大把做唔長的工人啦,又唔見佢地死晒?
只要好好想你自己的家,就得了。

別墅

同我個case一樣, 我嗰個做左一個半月, 下個月新工人一到我就即炒佢! 如果你比左一個月通知佢, 咪唔洗補多一個月比佢囉, 不過你呢個月一定要揾人睇住佢! 小心d!!!

男爵府

你的情況同我幾個月前差不多一模一樣,
她的問題也是沒有大錯犯,

但因為視力問題
(成700幾度大近視+老花,
一來香港立即替她配了$700漸進眼鏡都解決唔到,依然過馬路唔識睇車, 魚粥有骨唔識睇, bb俾蚊咬了也看不到...)

年齡太大, 完全唔夠活力, 一切動作都慢吞吞,
bb就趺都唔識有反應去扶,..抺地抺都45分鐘仍然未抺完(我住幾百呎樓咋)..

我炒她時都好唔開心, 覺得自己是否要求太高?
是否不近人情? 或者她在我家不合適, 在其他沒有小朋友的家庭會好啲?...好多晚都瞓得唔好,

Anyway,我唔係怪佢, 但我亦唔應該真金白銀請個幫唔到我手嘅人吧?

總之, 是我當黑遇上她(前前後後補水機票+另聘也真不少錢), 同樣也是她當黑遇上我(等如白做),兩家就當拉平吧!

題外話,
我知她已獲港人再請, 所以她們是很有市場的,
你不要太難過了!

別墅

本性難移, 聽日佢D衰野又出現架喇, 俾佢走啦

別墅

我嗰個39都有老花呀! 死唔死!!! 新嗰個工人我都問定佢要唔要蔕眼鏡, 32應該好d掛~~

大宅

係,無錯,大家都當黑......真的花了不少錢~
我果個反應真係好慢,真係小朋友趺佢都唔識旭
我都等唔到新工人黎就要炒佢,打算炒佢之後搵家務助理幫住手先......

原帖由 yaulinda 於 10-3-8 09:46 發表
你的情況同我幾個月前差不多一模一樣,
她的問題也是沒有大錯犯,

但因為視力問題
(成700幾度大近視+老花,
一來香港立即替她配了$700漸進眼鏡都解決唔到,依然過馬路唔識睇車, 魚粥有骨唔識睇, bb俾蚊咬了也看不到...) ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 yanyan1982 於 10-3-8 09:11 發表
話說呢個新工人黎左到現在有2個半月~
但佢已做錯好多野,可能一開始我就對佢有偏見~同我之前個工人比較
佢錯就錯在,第一日返工,我叫佢開奶比我對孖仔,佢話ok,我望住佢開,開左成5分鐘都開唔到一支,原來佢同我講,有近視 ...

工人唔惦就要炒, 因為留在家中分分鐘係個計時炸彈. 係點衰,都唔衰得過佢地咁做野法. 你有錢比佢走的,要賠錢送賊, 佢就有錢袋, 邊個慘D?
好似我咁,頂得隻野6日, 呢D都唔知係咪人來的. 無腦,貪心,懶, dirty, 賊.

侯爵府

好媽媽勳章

其他事我或者可以慢慢教或忍,但在於我,呢兩點,一.無啦啦羅左我老公個拔罐同我仔拔,2歲半,個背黑哂and 二.我發現我對孖仔唔多鐘意佢,我唔知真定假,佢地2歲半,同我講"ee" 打佢.....,我已經可即時宣佈佢消失.你話佢慘?你仔仔對住呢個人,好似仲慘!

男爵府

原帖由 jodylulu 於 10-3-8 11:18 發表
其他事我或者可以慢慢教或忍,但在於我,呢兩點,一.無啦啦羅左我老公個拔罐同我仔拔,2歲半,個背黑哂and 二.我發現我對孖仔唔多鐘意佢,我唔知真定假,佢地2歲半,同我講"ee" 打佢.....,我已經可即時宣佈佢消失.你話佢慘? ...

除上以上幾點之外, 妳要考慮妳的情緒.

想一想: 日日要對住不喜歡的人, 還要擔心她再一些abnormal的事情. 妳的應受如何?????? 再想一想: 妳是否可以長此下去?

工人的事, 無話誰對或誰錯或者"可憐", 只可說: 合則來, 不合則去. 工人首要是"聽話", 不要亂來.

還錢問題 - 更加不須擔心. 我前兩任公主都是只做了兩.三個月, agent好幫忙地將她們再放出市場, 不須一星期已有新僱主.

應該先關心自已, 妳不開心是會影響妳的家人的生活的.

公爵府

'半個月前,我打比agency,叫佢放假過去,同佢講比警告信佢簽,同埋叫佢簽埋一個月通知,如果無改,就當通知左佢........'

其實你有無問清楚呢個做法得唔得架....你咁做得既係預左唔比代通知金啦, 咁樣做岩唔岩程序架? 你知宜家D工人好叻, 到時反咬你就真係無得郁架..

禁止訪問

大宅

同你清況差不多, 我選擇用錢解決問題, 依家請左家務助理, 個人不知幾開心.

公爵府

'半個月前,我打比agency,叫佢放假過去,同佢講比警告信佢簽,同埋叫佢簽埋一個月通知,如果無改,就當通知左佢........'

其實你有無問清楚呢個做法得唔得架....你咁做得既係預左唔比代通知金啦, 咁樣做岩唔岩程序架? 你知宜家D工人好叻, 到時反咬你就真係無得郁架..

大宅

我就係唔知得唔得呀,因為封信係寫左一個月通知佢的.....agency話無問題,我亦打算早幾日比佢走....
如果佢要告我,咁點??

原帖由 rean_chau 於 10-3-8 16:02 發表

其實你有無問清楚呢個做法得唔得架....你咁做得既係預左唔比代通知金啦, 咁樣做岩唔岩程序架? 你 ...

大宅

2024年龍年勳章

Can you PM me the agency's name ?

原帖由 yanyan1982 於 10-3-8 16:11 發表
我就係唔知得唔得呀,因為封信係寫左一個月通知佢的.....agency話無問題,我亦打算早幾日比佢走....
如果佢要告我,咁點??

大宅

原帖由 yanyan1982 於 10-3-8 16:11 發表
如果佢要告我,咁點??

在信裡面是否有寫 EXACTLY LAST DATE ?
如有就可當ONE MONTH NOTICE LETTER.

大宅

其實我都好明白樓主的心情, 我依家就好似你甘, 佢o黎左已經4個月, 仲係ON居居甘, 好無記性, 試過沖左我囡隻奶比我囝, 唔記得熄火, 成保湯保到無晒水, 攞我囝洗手巾仔既盆黎洗衫/洗UNDERWEAR, 沖奶沖過熱, 唔識調節冷熱水溫, 沖到D奶過熱...... 我依家都不知是否應該再給她杌會., 因為講到尾, 佢都算肯做(好晚瞓覺, 早起床), 唔會工作時間講電話OR打SMS, 無駁咀..... 各位媽媽, 你係我, 又會點做? 實在好煩..... 好矛盾......

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Maid can get a partial refund of commisson if the contract finished within 1 year, whether resigned or terminated. Which is why my maid tried to quit in her 2nd month when I scolded her for putting fresh fish and chicken in the freezer.

大宅

我都同你地一樣呀, 我個bun做左半年喇, 都仲係好唔惦, 我都上過黎呻過喇...初時都諗住比機會佢, 叫自己再耐心教下佢, 但係發覺佢根本唔上心, 我決定轉工人...

今日我簽左一個印印, 應該兩個月後會黎, 即係我而家呢個工人仲有兩個月做下....

好似係好殘忍, 但係我明知工人唔上心, 我點忍佢兩年呢...炒左佢換個新工人, 都話有一絲希望嘛...

首頁

尾頁

跳至