自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

幫人問,
朋友的小朋友7歲(女), 佢覺得小朋友"專注力不足", 仲想睇埋"心理醫生", 請問邊度OR機構有得睇呢??
Thanks!

大宅

回覆 1# Sallyb1a 的文章

政府cac評估, 問問學校社工.

水晶宮

除咗第一時間去做評估睇係咪'專注力缺乏症'外,試下留意平日既生活習慣同環境,因為專注力不足既小朋友容易分心,如果屋企無一個固定既'文昌位'(讀書寫字既地方),佢地會更難專注,留意番佢寫字既地方一定要簡潔整齊,唔好有玩具同其他吸引佢既野存在,做功課時,眼前只可以佢將要做嗰本功課同文具,其他野一律唔好响佢眼前出現;當然環境要盡量安靜啦,同埋佢坐既凳唔好太高,坐時一定要雙腳完全踏到地唔好吊腳坐,呢樣會幫助到佢專注,同埋唔好俾小朋友坐辦公室嗰隻轉轉凳,呢樣又係好影响佢既專注程度,做功課時唔好同佢有太多說話,如果佢專注力hold得唔耐,可以每做一本功課或做咗功課半小時或以上時俾佢休息五至十五分鐘,飲下水去下廁所或睇一陣書,然後至繼續做功課同溫習.呢樣都對佢地有幫助.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-9 17:43 發表
除咗第一時間去做評估睇係咪'專注力缺乏症'外,試下留意平日既生活習慣同環境,因為專注力不足既小朋友容易分心,如果屋企無一個固定既'文昌位'(讀書寫字既地方),佢地會更難專注,留意番佢寫字既地方一定要簡潔整齊,唔好 ...

見過心理學家話長期玩學器也可幫助專注力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

感謝各位的意見, 我已轉告朋友找學校社工了解詳情, 希望幫到小朋友啦.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

靠政府真係大件事, 我仔細個有語障, 一路有返政府跟進, 前幾個月見左心理學家, 佢話睇佢臨床表現, 9成有adhd(要上小學至可確診)
而家去瑪麗排緊精神科, 已經同我講左起碼9個月至1年至會排到服務......
原帖由 Sallyb1a 於 10-3-16 10:13 AM 發表
感謝各位的意見, 我已轉告朋友找學校社工了解詳情, 希望幫到小朋友啦.

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-16 10:35 發表
靠政府真係大件事, 我仔細個有語障, 一路有返政府跟進, 前幾個月見左心理學家, 佢話睇佢臨床表現, 9成有adhd(要上小學至可確診)
而家去瑪麗排緊精神科, 已經同我講左起碼9個月至1年至會排到服務......
...

Can you tell me more about the procedure during the assessment? I just received a phone call from CAC that my son can have a fast appointment by end of this month. Many thanks.

男爵府

原帖由 Sallyb1a 於 10-3-9 14:51 發表
幫人問,
朋友的小朋友7歲(女), 佢覺得小朋友"專注力不足", 仲想睇埋"心理醫生", 請問邊度OR機構有得睇呢??
Thanks!

可以去協康會check我女女剛check到有ADHD,服務好全面

男爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-16 10:35 發表
...
我個大仔又係言語有問題.但k2已經確診左,排左精神科4個月就有得睇,後日仲返評估中心驗眼聽力

珍珠宮

...

9個月至1年咪快囉, 我個仔排2年先到呀, 到時已經讀小二.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係小朋友入房自己見臨床心理學家, 約45分鐘, 我知會玩下遊戲, 有d連線等紙上遊戲, 見完後, clin psy就話我仔其實唔蠢, iq高左average tim, 邏輯表達都ok, 但好明確需要集中抄寫果part 就fail
(抄寫係咁: 譬如上面有4個款, 如果見到x就要加個三角型, 見到i就要用圈圈住等, 咁下面半版就會攪亂晒4款要小朋友跟規矩抄返果款, 我仔抄得好慢)
原帖由 abcbb 於 10-3-16 11:19 AM 發表

Can you tell me more about the procedure during the assessment? I just received a phone call from CAC that my son can have a fast appointment by end of this month. Many thanks.

王國長老

我仔都check左眼同耳喇, 耳就ok, low pitch比較無咁sensitive, marginal pass果種
(即係話我以後唔應該哦, 要大大聲炳 )

視力就勁喇, 一隻無遠視, 百幾度散光, 一隻over200遠視, 百幾度散光, 視光師要佢即刻去配眼睛防止變成弱視
(又唔見配完眼鏡佢做功課叻左 )
原帖由 fungfungmami 於 10-3-16 11:26 AM 發表
我個大仔又係言語有問題.但k2已經確診左,排左精神科4個月就有得睇,後日仲返評估中心驗眼聽力

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-16 12:02 發表
係小朋友入房自己見臨床心理學家, 約45分鐘, 我知會玩下遊戲, 有d連線等紙上遊戲, 見完後, clin psy就話我仔其實唔蠢, iq高左average tim, 邏輯表達都ok, 但好明確需要集中抄寫果part 就fail
(抄寫係咁: 譬如上面有4 ...

Thanks for your information. But I just wonder they said the assessment will take around 3-4 hours. So, may I know if there are any parent discussion/ interview. Sorry for so many questions as both of my husband and me will be out town at the date of assessment and I can only arrange my mother to accompany my son to do the assessment. CAC said they can't change to another date as the booking is very very full. If we don't take this fast appointment, no one knows when the next appointment can be offered.

王國長老

可能有唔同評估啦, 我果個係見45分鐘
唔好改期呀, 佢地一郁就遲好多架
原帖由 abcbb 於 10-3-16 12:16 PM 發表
Thanks for your information. But I just wonder they said the assessment will take around 3-4 hours. So, may I know if there are any parent discussion/ interview. Sorry for so many questions a ...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-16 12:19 發表
可能有唔同評估啦, 我果個係見45分鐘
唔好改期呀, 佢地一郁就遲好多架

Thank you. Any other mama has idea for 3-4 hours assessment?

大宅

小朋友入去做很長時間評估, 家長在外填問卷, 問小朋友很多問題(故此緊密照顧者最好出席)
之後即向家長講解報告, 還有其他測試如:語言能力, 用了一個下午的時間, 走時候大人小孩都很累呀!

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 smilejackie 於 10-3-16 15:20 發表
小朋友入去做很長時間評估, 家長在外填問卷, 問小朋友很多問題(故此緊密照顧者最好出席)
之後即向家長講解報告, 還有其他測試如:語言能力, 用了一個下午的時間, 走時候大人小孩都很累呀! ...

We already completed 問卷 (one set from 父母 and one set from 學校). Do we still need to fill in another set of 問卷? I am afraid my mama can't handle it. Any one knows? Thanks.

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 abcbb 於 10-3-16 15:40 發表

We already completed 問卷 (one set from 父母 and one set from 學校). Do we still need to fill in another set of 問卷? I am afraid my mama can't handle it. Any one knows? Thanks.

Any one knows?

男爵府

9個月至1年期實現好快...我細仔2歲幾係同哥哥一齊遞紙排精神科,張覆診紙係2012年尾,點知有人打黎問左幾條問題就可以快到排幾個月就可以睇

首頁

尾頁

跳至