嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

孖B車又好似好倫盡,兩架單B車就一定要2个人推,ANY SUGGESTION ??

等待驗證會員

原帖由 jpkp313 於 10-3-9 18:49 發表
孖B車又好似好倫盡,兩架單B車就一定要2个人推,ANY SUGGESTION ??

原先我都係2架單B車
係以前送比2個姑奶, 佢地家陣用完, 叫做比我地做2手
後來有一架壞壞地
最終細姑奶就話送一架孖B車比我地

我同C6諗諗下, 其實孖B好少出街
多數都係去樓下公園及附近商場
咁一架孖B車會好D
我地就買左COMBI, 貪佢夠細及輕, 入到商場及LIFT

加上2架單B車, 如要收車, 我收唔到呀
家陣孖B車, 仲算到時出街
我同工人每人抱起一個, C6負責收車, 都方便

複式洋房

我都想問下大家意見。

我個大 B 而家 1 歲 ..... 佢好大隻, 而家已經 27 磅, 唔帶車仔一定出唔到街, 因為抱同揹佢都超攰, 而家有一架 Chicco Cortina.

孖 B 出世時大 B 大約 1.5 歲, 我諗緊買一架單 B 車定孖 B 車.

如買單 B 車,即係大細孖一定有一個用揹帶出街。而萬一要係街收車就好似好煩。起碼要 3 個大人先同到佢地出街。如買孖 B 車,我地兩公婆都可以同 3 個 B 出街。

如買孖 B 車,大家點睇前後座?我成日覺得後座嗰個好慘,好似坐監咁。左右既話又怕出入唔方便。好煩惱!!

我睇過 Peg Perego 有架 Duette SW Twin, 前後坐座,但前座可以 180 度反轉同彼座面對面坐。仲可以比初生 BB 用添 ...... 不過要 八千幾 ..... 都幾貴。

大家有乜意見比到我呀?先講聲唔該先!!

原帖由 sukiko 於 2010/3/9 19:15 發表

原先我都係2架單B車
係以前送比2個姑奶, 佢地家陣用完, 叫做比我地做2手
後來有一架壞壞地
最終細姑奶就話送一架孖B車比我地

我同C6諗諗下, 其實孖B好少出街
多數都係去樓下公園及附近商場
咁一架孖B車會好D
我地 ...

複式洋房

我覺得孖B車太大駕... 大家有沒有好介紹?? 輕巧D~~~

我覺得前後座不好, 前面B會被後面B踢親.....

我覺得平排好D...

別墅

原帖由 smartiesb 於 10-6-11 11:25 發表
我覺得孖B車太大駕... 大家有沒有好介紹?? 輕巧D~~~

我覺得前後座不好, 前面B會被後面B踢親.....

我覺得平排好D...

combi果隻孖B車其實唔係好大架, 我試過入一架普通屋村商場ge lift都入到一架孖B車+一架單B車+三個大人+一個細路~
不過收車果時有dd重...

初生係一定唔可以坐前後座的, 因為佢o地腰骨未硬淨, 前面個BB無得瞓低會令佢腰骨好受力唔好ga~

別墅

原帖由 安格斯牛仔 於 10-6-11 00:43 發表
我都想問下大家意見。

我個大 B 而家 1 歲 ..... 佢好大隻, 而家已經 27 磅, 唔帶車仔一定出唔到街, 因為抱同揹佢都超攰, 而家有一架 Chicco Cortina.

孖 B 出世時大 B 大約 1.5 歲, 我諗緊買一架單 B 車定孖 B ...

初生一定唔可以用前後座ga...
至於妳講果隻轉彎唔方便, 好阻掟ga...
重有一點...佢重差唔多廿kg...兩個B坐埋上去再放埋o野時一個人推好吃力ga...唔好買...

別墅

我初初買咗 孖B 車, 但當要帶一個BB 出街的時候就好麻煩 ,佢哋已經 20+ lbs , 如果下下用咩帶又好重喎.所以最近我都買咗一架單 B 車.
我識另一對TWINS 都係買咗一架孖B 車 plus 一架單B 車, 咁會彈性 d ^^

別墅

原帖由 honeyTwins 於 10-6-12 00:55 發表
我初初買咗 孖B 車, 但當要帶一個BB 出街的時候就好麻煩 ,佢哋已經 20+ lbs , 如果下下用咩帶又好重喎.所以最近我都買咗一架單 B 車.
我識另一對TWINS 都係買咗一架孖B 車 plus 一架單B 車, 咁會彈性 d ^^ ...

我都係買o左一架孖b車, 之後一o地送o左一架單b車同一條揹帶~
咁帶兩個出架時就用孖b車~
帶一個出街如果好近唔駛帶媽媽袋時就用揹帶, 如果帶一個去遠少少或者耐少少例如去檢查就用單b車~

別墅

我買左架孖b車 - 少用, 後來買多一架單b車 - 多用.

別墅

咁你係一架單b車?另外个B 点?

原帖由 逍遙派 於 10-6-16 11:46 發表
我買左架孖b車 - 少用, 後來買多一架單b車 - 多用.

別墅

I have孖b車 - 多用, and my friend gave me a 2nd hand 單b車 - 少用.

I think if you usually drive your own car to go out, 孖b車多用. But if you take public transporation,孖b車very trouble.

原帖由 Chewy 於 10-6-17 11:35 發表

別墅

I have孖b車 - 多用, and my friend gave me a 2nd hand 單b車 - 少用.

I think if you usually drive your own car to go out, 孖b車多用. But if you take public transporation,孖b車very trouble.

大宅

畀面勳章

我都有睇過 Peg Perego 有架 Duette SW Twin, 前後坐座,但架車係好好好長,入唔到 lift,最終買左Peg Perego 既左右孖b車. but 架車要6個月先坐得,另外又買左兩架單b車...

我都想問下大家意見。

孖 B 出世時大 B 大約 1.5 歲, 我諗緊買一架單 B 車定孖 B ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都想問下大家意見。

上淘寶睇下,好多孖車一千蚊都唔洗
http://search8.taobao.com/browse/50005998-50010218/n-7-------g,nvwv6mjsgqydemjvhbptaxzq----------------0-----------------------g,5nylb66muu----------------40-grid-coefp-0-all-50010218.htm

呢架會啱你(只供參考),但係要喺美國買
http://www.joovy.com/pages/pd_bigcaboose.php
唔啱初生用,要加car seat NB先可以用
大B可以坐/企係後面個細位到㗎

我雖然無孖B,但係我都係一湊三㗎
大女4歲,二女兩歲半,三女4個月
我自己就成日用孖車出出入入
以前細女仲輕就話可以咩下,而家重咗,我都成日推孖車出啦!
我係你...我喺淘寶買㗎平平地嘅孖車用住先
覺得唔錯先投資架再貴D㗎囉!
而家我用緊呢架已經係我第三架孖車,之前嗰d都唔係好掂!
而家用緊呢架千六蚊,雖然好大架,但係我可以一車車晒三個!

別墅

有時只同一個出街就用單b車, 2個時就一個咩一個坐車, 我地無揸車所以孖b車唔方便.

別墅

原帖由 dais 於 10-6-17 21:16 發表

...

係呀, 無揸車用孖b車唔方便.

別墅

原帖由 beirut 於 10-6-18 16:01 發表
我都有睇過 Peg Perego 有架 Duette SW Twin, 前後坐座,但架車係好好好長,入唔到 lift,最終買左Peg Perego 既左右孖b車. but 架車要6個月先坐得,另外又買左兩架單b車...

...

我買左peg perego aria twin, 我諗你都係. 我bbs4個月我用過2次.

複式洋房

beirut, 架 Duette SW Twin 入唔到 lift 咁嚴重???好彩問下你地 jer ..... 因為我真係覺得呢架好似好正架 ...... 而家真係要諗清楚 .....

原帖由 beirut 於 2010/6/18 16:01 發表

...

複式洋房

yennie, 唔該晒。。。

你而家用緊邊架呀??點可以一車車晒三個??

仲有之前用邊幾架唔得呀?等我可以參考下 .....

原帖由 yennie 於 2010/6/18 21:41 發表

上淘寶睇下,好多孖車一千蚊都唔洗
http://search8.taobao.com/browse/50005998-50010218/n-7-------g,nvwv6mjsgqydemjvhbptaxzq----------------0-----------------------g,5nylb66muu----------------40-grid-coefp ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 安格斯牛仔 於 10-6-20 20:56 發表
yennie, 唔該晒。。。

你而家用緊邊架呀??點可以一車車晒三個??

仲有之前用邊幾架唔得呀?等我可以參考下 .....

我用緊呢架
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5648329&l=449460d7c9&id=654084318
http://www.amazon.com/InStep-Safari-Swivel-Jogging-Stroller/dp/B0012DU9OG
我見淘寶都仲有得賣,約一千蚊人仔,未計運費
呢架好闊,都有成33吋闊
我度好晒屋企d門同lift夠闊我先買㗎!

我之前買嗰兩架,一架喺英國買,hk無得賣
另一架喺美國買,雜牌嚟嘅
可以話你知嘅係...第一架四輪,好豪華,大碌,好似傳統嗰隻pram,好闊,闊到入唔到屋
攪到我次次推完D女出街返到屋企,佢地瞓咗嘅都要整醒佢地,遂個抱佢地入屋先收到車!攪到佢地好眼瞓好躁...
第二架都係四輪,好似士的車咁
D碌好細,推得好唔順,一上"膀"位成日"kick"住咁,推得好唔順,而且要好大力推先得

而家呢架係三輪,雖然架車本身重,但推時好輕
三個女坐晒落去,我都仲可以單手推都得
有removable bumper bar
可單手收車
呢架車可容一百磅,可以畀小朋友們坐到五歲(啱晒我用!)
shopping basket夠大,我平時買餸可以送晒D野喺車~

如果各位好似我咁自己一個人湊小朋友嘅,孖車係相當好用㗎!

首頁

尾頁

跳至