論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我請左個衰印傭,自己走路,仲返轉頭呢去勞工處告我,要我賠錢仲要一個代通知金,加超貴的機票費路費,一共要我俾成$9xxx,天理何在,個agent又幫唔到我,請問大家我可以點樣做。

個衰印傭初時都好乖,好聽話,不過衛生上較差,做嘢粗手粗腳,仲爛我家中的水晶燈等。當佢還晒錢俾agent後就開始變樣。

佢初時有好多不當的問題,我都耐心教及引導佢,因我是第一次請工人,而佢見工時,講自己的家庭背景很慘,嚟香港打工養起成頭家,之前的僱主又對佢唔好,唔俾佢放星期日,我基於憐憫心,所以聽agent講請左佢,點知佢有以下問題,仲要翻過嚟告我要我賠償,真係好心無好報,對佢仁慈卻對自己殘忍,好後悔。

1)佢嚟左1個多月帶埋啲床蝨入我屋企,攪到我被咬

及痕足2-3個月,最後佢要日日清潔消毒全間屋,我

仲要請滅蟲專家嚟殺啲床蝨,真係諗起都驚。仲有

當時聽佢講佢班印傭朋友的老闆屋企同時都有,所

以大家請印傭時一定要小心,及check清楚佢地的整

潔情況。

2)清洗碗筷唔乾淨,經常有漬係度,成日係我進食時

發現啲餐具有污漬,我教完又教,講完又講,佢都

無改善,真係激死人。

3)做嘢粗手粗腳,唔夠細心,經堂將我同我老公嘅內

衣、內衣褲、襪等,調亂收,清潔時打爛我家中水

晶燈,經常做清潔時滴到四圍都係水,踩來踩去鬼

咁污灶。

4)熨衫及窗簾布經常熨壞,仲有個熨斗印。

5)煮餸唔夠熟,翻熱冷餸又唔夠熱,攪到我係上年聖

誕節因為食左啲食物唔夠乾淨,而引發食物中毒及

腸胃炎,嘔到我七彩,仲要入住醫院仲及食左一星

期葯,真係多得佢唔少。

6)佢經常係我面前大膽send SMS俾啲friends.

7)佢對我同我老公的態度非常差,經常黑面,駁咀,

唔聽話,我講兩句佢就話我煩,向我發脾氣,仲大

聲鬧翻我轉頭。總之佢嘅問題多的是,大家小心,

唔好上佢當,唔好俾佢嘅可憐樣扼到你,通知埋你

地身邊啲朋友,千其唔好請佢。

8)佢係2月中走那日的前一晚,故意唔聽我話,沒有誠

實講佢當日做了什麼工作,於是故意向我發脾唔理

我,仲擺低我屋企鎖匙,第二日朝早係房嘅窗台上

賴尿俾我睇,真係起由此理,跟住之後佢話唔做,

仲叫我炒佢,我講唔會,然後佢自己話要break

contract,後嚟佢晚上搵埋警察陪佢上嚟拾嘢走。

最後我計好啲糧同機票經agent俾佢,點知佢咩都唔

接受,又講唔出原因,原來佢係1/3去勞工處開

file,向我走賠償,真係激到我死,煩死我,我都唔

知可以點樣做,我要係今個星期五上勞工處同佢

傾,真係唔想見佢個衰樣。

9)後來我發現佢仲偷左我嘅大褸同衫褲,新年期間偷埋我

啲大封利士走,內面有錢架,佢真係衰到盡。

請教大家我可以點樣做,同唔駛賠一個代通知金俾佢益佢個衰人,呢啲印傭真係扼錢怪,所以,大家請工人時一定唔好加有對佢地嘅憐憫心,安自己嘅要求及需要去請工人,同埋要睇清楚及了解清楚,加埋一定要問翻前僱主有關佢地真實嘅表現,之後至好考慮請佢地,如果唔係,好似我嘅遭遇就煩死仲要俾唔應該俾嘅錢去益佢地。

唔該大家教教我。謝謝!

我們愛因為神先愛我們。(約壹四︰19)

複式洋房

差啲唔記得講俾大家知個衰印傭係邊個添,

印傭個名︰Kristin##gsih
ID No. ︰W437X34(0)
出生日期︰1X - 2 - 1978
Passport: AM 7927X6

佢剛走路嘅前僱主嘅工作地點係︰沙田第一城

佢約5呎高,瘦身材,黑皮膚,佢好鐘唱歌跳舞,無樣叻,最叻扼人及老闆啲錢。

佢常講佢嘅背景係2000年開始係香港打工,初時個僱主好衰,underpay請佢,後來轉左5-6個僱主,無一個續約。佢家中有個爸爸係鄉下,有糖尿病,有個家姐嫁左人,都有糖尿病,仲有一個妹妹讀小學,有個弟弟讀初中,佢弟弟最近好似話送左俾有錢人,搏我同你地嘅同情,佢媽媽係2006年病死左,佢會經常借因家中有經濟需要向僱主要求出現金及借錢,所以大家係請工人時要留意,或將會請佢嘅都要留意,考慮了解清楚或向我查詢佢嘅表現至考慮請唔請佢。

大家要留意千其咪請佢,佢專用自己嘅背景及遭遇駁人同情去請佢,之後佢會反面,還清啲錢俾agent之後,佢就會玩嘢,打回原形,做衰啲等僱主炒佢來扼一個代通知金,如果唔係就係佢自己走路去勞工處告仕僱主要僱主賠更多嘅錢,同埋佢好叻去搵公會去幫佢攪,我就係咁種左招。

我嘅經驗千其唔好放星期日假期俾工人,因為佢地會係星期日聚集一齊,互相學壞,去對付自己嘅老闆,我就係人版,我個個星期放俾佢星期日,次次放完就會好開心,一講到做嘢就即刻黑面,同埋啲態度明顯越來越差,初時我一心諗佢會做到完約,點知佢玩嘢玩走路,仲返轉頭向我索償,之前對佢咁好,真係唔抵。

複式洋房

請各位俾啲意見啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 hahaha2009 於 10-3-10 19:25 發表
請各位俾啲意見啦!

佢大聲鬧返你,你都忍得佢?

大宅

hashtag影視迷勳章

賴尿俾你睇咁激
願BB身體健康

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 5# agneskk 的文章

珍珠宮

原帖由 hahaha2009 於 10-3-10 13:12 發表
後嚟佢晚上搵埋警察陪佢上嚟拾嘢走。

最後我計好啲糧同機票經agent俾佢,點知佢咩都唔

接受,又講唔出原因,原來佢係1/3去勞工處開

file,向我走賠償,真係激到我死,煩死我,我都唔

知可以點樣做...

咁到底佢幾時離開你家, 隔幾耐揾police上嚟?用乜藉口可以叫police?你做過d 乜?

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

因為我一早估到佢嘅用意是搏我炒佢先,從我朋友嘅經歷而估到,所以,大家鬥耐力,後來佢自己忍唔住話要break contract,之後不出我所料,係我細佬個工人度,知道佢係resign前已經想唔做,仲靜靜地搵緊新僱主。

[quote]原帖由 lily-of-valley 於 10-3-10 21:06 發表

佢大聲鬧返你,你都忍得佢? [/2quote]

複式洋房

嗰時佢真有啲short short地,一反常態,佢知道我最怕污濁,所以,用賴尿呢招來逼我炒佢先囉!我諗番佢真有點白痴。

原帖由 agneskk 於 10-3-10 21:28 發表
賴尿俾你睇咁激

複式洋房

係2月18日晚,佢自己搵警察來陪佢拾嘢,佢以取回自己的私人物品為理由,至於佢同警察講左啲咩,我就唔知,而且咁啱果晚好凍得8-9度,所以,警察仲話我咁凍要人係條街道,但我緊稱佢自己辭職走了,如警察陪佢上樓拾嘢,我就放心俾佢嚟拾番啲嘢囉!

原帖由 SandraLo 於 10-3-10 23:03 發表

咁到底佢幾時離開你家, 隔幾耐揾police上嚟?用乜藉口可以叫police?你做過d 乜?

民房

我同你個case差唔多一樣,呢個月去勞工處,d工人太奸,佢仲屈埋我打佢,仲話自己有傷,[無天理]?

男爵府

hahaha2009唔洗怕咖,我剛剛完case.我個工人又係自己即刻要走轉頭話我炒要我$3580,但佢開庭失踪(勞工處教我佢冇一個月通知佢要補$3580比我)

珍珠宮

原帖由 hahaha2009 於 10-3-10 23:40 發表
係2月18日晚,佢自己搵警察來陪佢拾嘢,佢以取回自己的私人物品為理由,至於佢同警察講左啲咩,我就唔知,而且咁啱果晚好凍得8-9度,所以,警察仲話我咁凍要人係條街道,但我緊稱佢自己辭職走了,如警察陪佢上樓拾嘢,我就放心俾佢嚟拾番 ...

有冇搞錯...... 掉轉晒.....
警察陪得佢上嚟, 佢一定係報案話你炒佢唔補錢重唔俾佢攞番d 嘢!!
咁你就咁俾佢走咪俾d 警察以為真?
我地成日教人工人走佬要即刻報警, 唔係叫警察去揾佢, 係攞個record, 你唔見咗個工人在先!冇炒過佢!到佢誣告你冇通知炒佢嗰陣, 呢個係好强力嘅證據, 因香港人唔會為慳幾千蚊去報假案!
你應該即時叫佢賠番一個月先俾佢走, 講埋呵尿單嘢俾警察知, 咁警察choke吓佢, 就知佢講大話..... 你再半推半就話唔駛佢通知, 叫佢補辭職信, 咁個record先favour你!
重有, 偷嘢嗰d, 雖然多數都唔夠證據告, 但你冇報過警, 到時响勞工處話佢偷嘢, 就可能俾人覺得你屈佢啦......
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 sang@yee... 於 10-3-11 08:53 發表
hahaha2009唔洗怕咖,我剛剛完case.我個工人又係自己即刻要走轉頭話我炒要我$3580,但佢開庭失踪(勞工處教我佢冇一個月通知佢要補$3580比我)

佢可能已經揾到嘢做, 唔駛用告你嚟拖延時間!

男爵府

SandraLo 佢最攪笑十三曰人工+機票等......都唔要.

複式洋房

在佢走嗰晚我識咁多,無叫佢交出辭職信及賠錢,淨係叫警察保障我同老公的安全,無咩其他嘢諗到和留意與記錄,至於佢偷左我啲嘢我係7/3再有報警追求佢,到時我都會向勞工處叫明先,唔知咁樣可以嗎?同埋我搵埋我細佬個工人錄影左指證佢在16/2已找新僱主,好想令我炒佢或者佢自己辭職,以證明佢有動機做失當人為使我炒佢或自己忍唔住提出辭職先囉。咁樣夠唔夠呀?

原帖由 SandraLo 於 10-3-11 12:05 發表

有冇搞錯...... 掉轉晒.....
警察陪得佢上嚟, 佢一定係報案話你炒佢唔補錢重唔俾佢攞番d 嘢!!
咁你就咁俾佢走咪俾d 警察以為真?
我地成日教人工人走佬要即刻報警, 唔係叫警察去揾佢, 係攞個record, 你唔見咗個工人 ...

複式洋房

珍珠宮

原帖由 hahaha2009 於 10-3-11 13:54 發表
在佢走嗰晚我識咁多,無叫佢交出辭職信及賠錢,淨係叫警察保障我同老公的安全,無咩其他嘢諗到和留意與記錄,至於佢偷左我啲嘢我係7/3再有報警追求佢,到時我都會向勞工處叫明先,唔知咁樣可以嗎?同埋我搵埋我細佬個工人錄影左指 ...

有呢d 證據响手當然好, 亦未必要咁被動等佢告, 如佢揾到工多數唔會搞咁多嘢..... 不如你開file claim佢先!

複式洋房

我只係有這些,唔知ok嗎?真係好煩

原帖由 SandraLo 於 10-3-11 21:04 發表

有呢d 證據响手當然好, 亦未必要咁被動等佢告, 如佢揾到工多數唔會搞咁多嘢..... 不如你開file claim佢先!

珍珠宮

原帖由 hahaha2009 於 10-3-12 19:16 發表
我只係有這些,唔知ok嗎?真係好煩

你咪照去勞工處睇吓受唔受理囉.

首頁
12345...7

尾頁

跳至