論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

up up up

複式洋房

謝謝幫手upupup佢
我們愛因為神先愛我們。(約壹四︰19)

男爵府

只要自己無錯, 我一定唔妥協. 真係要賠都要等到個官判我賠為止. 咁做唔單只為啖氣, 仲係要俾啲工人知道誣陷僱主賺錢唔係咁容易.起碼要佢地係香港駛一筆錢, 唔可以帶晒全部賠俾佢嘅錢. 但如果工人要花好大氣力先攞到錢, 仲唔係攞得好多, 就可以減少以後嘅誣告.

複式洋房

講得啱,講得好,事實係佢先辭職後走佬,不論結果如何,我都要上庭等到審到尾,讓佢地知道香港僱主唔係好蝦的,等佢知道要從僱主身上得到不應得的錢,係無咁容易嘅,幫佢地拖多3-6個月,等佢地有case係身,又唔可以搵到工,又無收入,就算最後俾佢好彩嬴左,起碼無左3-6個收入,及再搵新工時間要多1-3個月,再俾多次agent [email=fee@21000]fee$21000[/email]。

其實俾佢地兼到$8000+機票(不應折現),佢地之後再搵工係需要付出$3580x6個月+$21000,加起來佢地用6個月時間收到$8000,但最後佢要付出成$41000以上,講到尾佢地數口差,以大搏少,仲有那$8000還要分啲俾公會與姊姊喎,其實佢地正所謂係偷雞唔到蝕揸米囉!

原帖由 3509 於 10-4-10 18:05 發表
只要自己無錯, 我一定唔妥協. 真係要賠都要等到個官判我賠為止. 咁做唔單只為啖氣, 仲係要俾啲工人知道誣陷僱主賺錢唔係咁容易.起碼要佢地係香港駛一筆錢, 唔可以帶晒全部賠俾佢嘅錢. 但如果工人要花好大氣力先攞到 ...

別墅

我家印尼工人今天走(失蹤了), 來了香港大約1個月, 無錢無passport.
問agent 她沒有回去, 不知道去了????

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 yukichan 於 10-4-12 01:03 發表
我家印尼工人今天走(失蹤了), 來了香港大約1個月, 無錢無passport.
問agent 她沒有回去, 不知道去了????

明天唔見人,報警,keep起報警後的case no.,等佢出現/您收到勞處既信,再上去傾.

大宅

up

複式洋房

up up up

大宅

UP

複式洋房

繼續up

大宅

回覆 90# hahaha2009 的文章

我亦是類似受害者, 個工人於14日早上一走了之,

事源 :
3月14日 佢比一個月通知信我, 寫明要4月14日走, 要求我簽明, 但我無簽, 一來係我唔會簽, 二來想佢想清楚..

4月1日, 再同我講, 話想繼續留在我家工作兩年才走, 我無問題亦同意,

4月4日, 以告訴agent工人有關決定, agent說那封信不用理會, 無用了, 我叫工人掉了封信, 她說知道係無用, 但唔使一定掉. 我無想太多便算了

4月13日零晨, 佢突然重給我信, 話封信問過人重有用, 要求4月14日走了, 唔想繼續做了, 於是我同佢去左警察局報定案.....有reference no, 但police 話不會理會....但回家後叫佢要等我回來, 我同佢一齊返agent..

4月14日早上, 佢自已call police 來家中, 說要走, police 只落記錄, 無做什麼..

之後我都一邊找她, 一邊call agent...到星期六, 她才叫其她人找我, 叫我去另一agent 出糧給她...

我叫佢轉告工人, 我一定要到agent或勞工處辦理...

現在未知點, 究竟係我自己同佢去勞處, 還是等通知呢 ?

複式洋房

你可以覆佢,你請佢的合約是之前的agent跟,應該要到負責的agent度簽收才正確,而不可佢想搵邊個agent就邊個agent,轉了其他agent處理又唔知頭唔知路,亦都唔合理,如果佢唔肯,你要快佢一步去勞工署尋求協助請佢上去簽收,因為在勞工署簽收佢無得底賴。

原帖由 luluma 於 10-4-19 03:17 發表
我亦是類似受害者, 個工人於14日早上一走了之,

事源 :
3月14日 佢比一個月通知信我, 寫明要4月14日走, 要求我簽明, 但我無簽, 一來係我唔會簽, 二來想佢想清楚..

4月1日, 再同我講, 話想繼續留在我家工作兩年才走 ...

複式洋房

up up up

洋房

原帖由 IWO.patpat 於 10-4-27 00:00 發表
up up up

受夠啦!!!!!!!!
大家唔好再請工人!!!!!!!!!!
D AGENT 只想謀利益!!!!!!話之您你香港人定工人!!!!!!!

大宅

UP UP UP

複式洋房

我都係咁話,啲工人無一個信得過。

原帖由 leung6495 於 10-4-27 14:15 發表

受夠啦!!!!!!!!
大家唔好再請工人!!!!!!!!!!
D AGENT 只想謀利益!!!!!!話之您你香港人定工人!!!!!!!

複式洋房

up up up

大宅

upupup

複式洋房

up up up

洋房

原帖由 lccandy 於 10-3-11 02:13 發表
我同你個case差唔多一樣,呢個月去勞工處,d工人太奸,佢仲屈埋我打佢,仲話自己有傷,[無天理]?
我同你個case差唔多一樣, 又話我打佢, 仲要賠餘下20個月合約7萬....,最後點?

首頁

尾頁

跳至