自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人有之前消委會公報既冬蟲夏草膠囊報告,可以知道邊隻牌子好D。好似話有D根本無冬蟲夏草成份,有D裏面係有泥既成份。因為想買黎食下,改善身體,費事左食D垃圾落肚。謝謝。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

https://choice.yp.com.hk/consumer_council/ch/html/main.aspx
打冬蟲夏草SERACH就有, 要俾少少錢就可以DOWNLOAD返篇文章

原帖由 bosze 於 10-3-11 11:36 AM 發表
請問有無人有之前消委會公報既冬蟲夏草膠囊報告,可以知道邊隻牌子好D。好似話有D根本無冬蟲夏草成份,有D裏面係有泥既成份。因為想買黎食下,改善身體,費事左食D垃圾落肚。謝謝。 ...

男爵府

anyone eating now and feel good?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-11 12:22 發表
https://choice.yp.com.hk/consumer_council/ch/html/main.aspx
打冬蟲夏草SERACH就有, 要俾少少錢就可以DOWNLOAD返篇文章

大宅

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-11 12:22 發表

唉!我比咗幾蚊 download 咗。。。不過都無講到邊個牌子係堅,個係流。。。得衛生署及中藥專家,提醒消費者選購冬蟲夏草時要注意的事項,都學到點分堅定流。。
但係見佢上面有少少例子(D產品包裝),都估到邊幾間買咩料。。。如果要搵純野生冬蟲夏草膠囊好似得一間標明,而佢哋又無話係流野/誤導消費者的只得X燕X棧。而有D牌子標稱冬蟲夏草菌絲體,原來菌絲體同純冬蟲夏又係有D唔同。。。原來蟲草有幾隻,有好多咁本無藥用價值。。所以有D產品只係標稱“蟲草精華 OR 蟲草XXX”。。都唔係冬蟲夏草。。。
真係煩呀!!咁鬼多流嘢。。。

禁止訪問

大宅

樓主, 要記住, 一分錢一分貨, 而家d蟲草賣幾千元一兩, 你估幾百元就食成個月個d, 會有d咩料比你食?? 如果真係想食既, 不如買現成成條個d啦, 你可以搵挍伴機打碎佢, 有時拎黎蒸蛋, 又或者煮飯加落d米度一齊煮都得架......

大宅

原帖由 巴士 於 10-11-8 09:19 發表
樓主, 要記住, 一分錢一分貨, 而家d蟲草賣幾千元一兩, 你估幾百元就食成個月個d, 會有d咩料比你食?? 如果真係想食既, 不如買現成成條個d啦, 你可以搵挍伴機打碎佢, 有時拎黎蒸蛋, 又或者煮飯加落d米度一齊煮都得架.. ...

真的嗎?:)
不過中EC話成條堅嘅冬蟲夏草一個星期“登”一至兩次就夠。。
我都有諗過買成條磨紛食。。。不過啊媽又話咁做重晒料喎。。。。

大宅

原帖由 巴士 於 10-11-8 09:19 發表
樓主, 要記住, 一分錢一分貨, 而家d蟲草賣幾千元一兩, 你估幾百元就食成個月個d, 會有d咩料比你食?? 如果真係想食既, 不如買現成成條個d啦, 你可以搵挍伴機打碎佢, 有時拎黎蒸蛋, 又或者煮飯加落d米度一齊煮都得架.. ...

真的嗎?:)
不過中EC話成條堅嘅冬蟲夏草一個星期“登”一至兩次就夠。。
我都有諗過買成條磨紛食。。。不過啊媽又話咁做重晒料喎。。。。

侯爵府

畀面勳章

原帖由 momi2008 於 10-11-8 08:48 發表
o甘即係邊幾隻先係堅?

你試下 廖氏 個隻丫 !

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

原帖由 潘高壽 於 10-11-8 17:15 發表

你試下 廖氏 個隻丫 !

唉!廖氏個隻係倍值出嚟,唔係堅個隻“冬蟲夏草”。
所以消委會份野都話叫D供應商同生產商,“勿將蟲草菌絲體產品冠以﹣冬蟲夏草﹣作為產品名稱,以免消費者有所混淆。。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

請問中文大學綠X坊得唔得?

禁止訪問

好媽媽勳章

回復 11# Nicolemomo 的帖子

大宅

原來所為嘅 “冬蟲夏草菌絲體” 唔係真嘅 “冬蟲夏草”。菌絲體係培值出來嘅同一隻菌,但係無經過一條條蟲化出來。。
要食堅嘅 “冬蟲夏草膠囊” 就一定要係成分寫明 “100﹪野生冬蟲夏草”。

當然有人會唔介意食培值出來嘅。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁我想問北京同仁堂嗰隻ok 嗎?

大宅

原帖由 smallsam 於 10-11-9 00:19 發表

我食左lisa姐(冠軍)果隻都有6年8年啦, 我自己覺得鼻敏感同抵抗力好左, 知唔知尼隻得唔得? 有無問題?

請問係黃色盒120粒/$399定45粒/$199好?
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至