母乳餵哺

跳至

首頁
12345...72

尾頁

伯爵府

*2003年母乳媽媽 : 你地好嗎?

近況如何?
仲有無繼續餵人奶?
我囡囡17個月仲未講野呀! 你地的小朋友點呀?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

Re: 2003年母乳媽媽 : 你地好嗎?

hello!

男爵府

Hi, all. BB豬16個月啦, 會講d單字咁law. 例如要聽歌而歌名有個shine字, 佢會話"shine"..."聽", 好攪笑 . Time flies. She will go to school on coming August. How are your babies?

Now only breastfeeding in the morning and night. In holidays 造埋snack law. Her demand on bf is lesser and lesser la. I think she is about to wean in this year.:-(

vivienmak,
Babies are unique. Your babies should able to speak good in the end. Don't worry
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

男爵府

小玫瑰19個月了, 很多野講, 但同一時間最多只講兩個音調, 問她媽媽奶好唔好味, 她會說:好味! 她會唱歌, 有些懂唱, 有些不懂便用bb話唱, 但拍子及音調很準。她可以用bb話唱大長今。

小玫瑰現在只有早晚食媽媽奶, 有時早上都沒有食, 但晚上就很有奶癮。離乳是遲早的事, 我沒有不捨得, 亦為小玫瑰大個女而興奮。她十月便開始返學, 希望她有很愉快的校園生活。

大宅

Hello to all.

My boy was also born in 2003. He's now 20 months old and still enjoys being breastfed so so much. So I can't expect when he would like to stop.

But anyway I really like to see his satisfying little face after breastfeeding.
:mrgreen:

男爵府

Hi! Vivian,

It's me. Moses is now 18 months, he loves
"nine nine" very very much, so i don't feel
it is a problem so i will always satisfy him
at home. I strongly feel very sweat of our
relationship, he always comes to me and kiss me,
hug me. He cannot speak a lot, but can speak out:

1.nine nine
2.ma ma
3.daddy.
4.A/B/C/D/E
5.car
6.car(in chinese)
7.bao ( means: full in Chinese)
8.jie jie ( calls my bun bun)
9.sometimes can follow me when i speak, but most of
the times he is unwilling to follow, he will speak when
he wants, and of course a lot of BB words...

** when we can see each other ??

伯爵府

yuenwa,

你咁快比小玫瑰返學呀! 我諗出年4月先比bb返bb班呀~

你地bb開始戒片咪? 點樣start?
我大女時由我以前個bun bun攪惦, 我無理過ge, 但宜家個印印好似無咩意識要幫bb戒片咁, 我有時同佢講要比bb坐potty, 佢話bb唔like, 驚呀....但無話會再try

男爵府

Vivian,
my bun today starts the potty trainning, actually
few months before, i already bought the potty and asked
him to "VV" there, sometimes he can but sometimes not.
Today My bun removed his diaper and he only wears the
underwear( especially for potty trainning), and will ask
him to VV every 1/2 hour, i don't know if he can do this,
but i will not push. If fails, i will let kindergarten
do this later.

ps: he will start PN (1/2 day)on coming OCT.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

hello,
因為我有左的關係,彤彤介左奶了!
不過你地要加油呀,一定要食到bb自然離乳呀!
我支持你地呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

小悅18個月,早晚兩餐還在吃媽媽奶.下午兩餐吃飯仔.
現在餵母乳相信是最寫意的時候.

小悅會說的話不多:爸爸,媽媽,姐姐(工人),姨姨,婆婆,爺爺,
女麻女麻,拜拜,包包,當然還有奶奶.
很奇怪,經常見到公公,卻不會叫.

子爵府

Hello, 我bb都係2003年出世, 都係食緊人奶ga!
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

侯爵府

我囡囡好似大你地個d少少, 我囡囡係2003年3月架, 佢歲半開始番托兒所, 但係我冇唸住比佢今年入學, 怕佢會太辛苦..

我唔係佢身邊, 佢可以一日唔飲人奶, 但係一見到我, 就會好似餓鬼咁... 佢而家仲飲緊晚奶, 我唸佢都唔會戎住lu...

我囡囡識講好多野啦, 佢差唔多可以表達晒佢要講gei野... 佢呢排仲講野講得鬼咁老積, 連我d語氣都學埋, 真係比佢激死!

佢而家26個字母調亂晒佢都認得, 又識唱我多歌仔, 我覺得番托兒所學野真係會快d...

但係.... 佢脾氣就真係唔係幾好, 好硬頸~~

男爵府

shall we gather in some place else?

男爵府

vivien,

小玫瑰9月就兩歲, 所以10月就可以返幼兒園N1, 與其係屋企悶, 不如早些讓她上學, 學習紀律(我覺得小玫瑰有些任性)。

pc9,

小玫瑰一樣, 講"公公"講得不好, 我發現佢對於K和G的發音(如姑, 公, 瓜..等)還未掌握得到。昨晚她好興奮地講"長今",
但講成"長dum", "今"是K音, 所以講得不好。

子爵府

Hi, my heib is 2 years old, now is quitting the BF...

大宅

你地bb 識講咁多野啦!!
adonis 正係識講 "baba" "mum mum", 知道食野係叫 "mum mum" 但"baba" 呢, 就乜都係 "baba" 不論人或物件都是 "baba"
我而家早晚都有埋身餵佢, 返工就泵奶, 你地仲有冇泵奶呀?
晚上佢臨訓前, 奶癮好西利架, 係咁抆我衫架!

侯爵府

我冇泵奶奶好耐好耐lu, 我個女由兩個月大開始就唔再肯飲奶樽....

大宅

我而家泵奶都係得o個2安左右咋, bb 日頭會食2支6安母乳架

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

彤彤識講媽媽,媽咪,爸爸,公公,婆婆,包包,餅餅,看視視(即看電視﹚,歌歌﹙即聽歌﹚,街街,好,唔好,我食,唔食,奶奶,波波,
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

我囡囡都奶癮好大, 夜晚要啜著先瞓得著, 有時比遲d佢猛咁”蚊”我d衫想幫私除衫咁
一晚又醒幾次, 醒親都要食奶, 試過唔比佢, 但佢又係度cry, 為了讓大家都可以休息, 我選擇比佢食, 但我老公成日話我害咗個女, 咁我係唔係做錯?

首頁
12345...72

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊